Vakantie Denemarken en Zweden

Vakantie Denemarken en Zweden Friday June 1, 2012

Heb je me gemist? Twee weken vakantie in Scandinavië doet een mens goed!

‘Ik wil terug!’
Dat denk ik wel vaker als ik na de vakantie tussen hopen wasgoed sta, maar echt… ik wil terug. De afgelopen twee weken ben ik op vakantie geweest naar Denemarken en Zweden. In beide landen hebben we een week in een huisje gezeten met het gezin en een paar vrienden. Heerlijk!

Ik hoor van veel mensen dat Scandinavië wel op hun lijstje staat om ooit vakantie te gaan vieren, maar vaak kiezen ze dan toch voor het vertrouwde Frankrijk. Aangezien ik nog helemaal in mijn hélahola-vakantiestemming ben ga ik jullie verslag doen van mijn vakantie.

Vakantie Denemarken

Ik kende Denemarken al van eerdere kampeervakanties. Kamperen doe je in Denemarken heel luxe, omdat op campings alles voortreffelijk geregeld is. Je kunt er koken (doorgaans op inductie) in de keukens en alle faciliteiten zijn in goede staat. Ook voor kinderen is er altijd een speelplekje.

Kamperen, I love it! Maar nu even niet

Kamperen is leuk, maar ik ben niet zo’n held dat ik dat in mei aandurf met een rennende peuter en slecht slapende baby van een half jaar oud. We zaten deze keer dus in een huisje in Føllenslev op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Kopenhagen. Dat is prima te betalen en ook vakantiehuisjes zijn superdeluxe. Als je een bezoekje brengt aan Føllenslev moet je ook zeker gaan wandelen op het eilandje Nekselø. Er wonen maar twintig mensen, je wandelt er dwars door de weilanden met koeien en er is een heus concert van padden te horen.

Vakantie in Denemarken

Glamping, de lekkere boodschappen

Boodschappen doen in Denemarken is ietsje duurder dan in Nederland. Wij hadden als echte Hollanders een tasje met boodschappen zoals peper, zout en afwasmiddel meegenomen. Uiteraard bleken al onze boodschappen ook al in het huisje aanwezig te zijn. Boodschappen doen is trouwens geen straf, vrijwel alles in de Deense supermarkt is ecologisch! Je moet goed zoeken als je in een niet-ecologisch potje pindakaas wilt scoren.

Denen spreken goed engels en als je die ene Deen hebt gevonden die geen engels spreekt zal hij toch zijn best doen om je te begrijpen. Ik zou niet willen zeggen dat de doorsnee Deen ontzettend hartelijk is, maar vriendelijk zijn ze zeker.

Spelen vakantie Denemarken

Alleen maar mooie mama’s

Wat me opviel in Kopenhagen is dat alle mama’s ontzettend hip zijn en een gigantische kinderwagenbak hebben waar de kids ook lang inzitten. Die kinderwagens staan inderdaad soms gewoon op straat zodat de baby buiten kan slapen.
In supermarkten is het heel stil. De Denen doen blijkbaar heel zwijgzaam boodschappen. Er staat zelfs geen muziekje op.

Vakantie Zweden

Ik vond Denemarken zo lekker knus met heuveltjes waar aardbeien worden verbouwd en de koolzaadvelden die zo mooi in bloei staan. Dan is Zweden direct een heel ander landschap. Flinke rotspartijen en veel meer onverharde wegen. Dat geeft je een heerlijk backpackers gevoel ook al zit je in de auto.

Zoek me dan, als je kan

Wij hadden via via een huisje geboekt vlakbij Arjang. Het huisje was alleen te bereiken door de exacte coördinaten in te voeren in de tomtom. De baby stelde de laatste kilometers door de bergen over bochtige en hobbelige bospaadjes niet zo op prijs, maar bij aankomst was zelfs zij dat alweer vergeten. Daar stonden we dan. In the middle of nowhere (ik ben in die hele week hooguit twintig mensen tegengekomen), in een prachtig huisje met een supermooie veranda en uitzicht over het meer. Zelfs vanuit de houtgestookte sauna konden we uitkijken over het meer.

Ik was nog niet eerder zo noordelijk geweest. Het is dan ook een heel bijzondere ervaring om steeds om vier uur ‘s nachts wakker te worden en het gevoel te hebben dat het al zeven uur is. Het wordt niet eens echt helemaal donker in mei. Het is schemerig van een uur of elf tot een uur of drie.

Laat de rekenmachine maar thuis

Zweden is nog net iets duurder dan Denemarken. Tijdens onze dagtrip naar Oslo in Noorwegen zijn we maar gestopt met omrekenen. Want Oslo is nog duurder. Wel is Oslo een heel bijzondere stad met een gigantisch oppervlak waar ook nog kleine eilandjes bijhoren.

Zweden sauna vakantie

Het weer

We hadden al onze winterjassen mee, maar hebben de laatste week alleen in korte broek rondgelopen. De thermometer tikte zelfs de 34 graden aan in de schaduw. Het weer is eigenlijk net als in Nederland erg onvoorspelbaar. Toch denk ik dat het fantastisch is om ook in de winter te gaan. In Zweden hebben ze duidelijk meer ervaring met sneeuw, dan met deze zomerse temperaturen.

Elanden bestaan niet

Elanden. Ze bestaan niet. Volgens de statistieken moeten er in ons vakantiegebed vier op een vierkante kilometer leven, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Ik heb wel sporen gezien, maar wellicht zijn die gemaakt om mij voor de gek te houden. Vrienden van ons zagen er wel één tijdens een wandeling maar toen hadden ze net geen fototoestel of telefoon bij zich. Jaja…

Vakantietips

Gooi foldertjes, tickets en verpakkingen niet weg, maar plak ze in en schrijf erbij wat je ermee gedaan hebt. Dat wordt een vrolijk plakboekje.
Of stuur jezelf vanuit elke stad/ dorp een ansichtkaartje (je hoeft hem niet eens echt op te sturen). Thuis maak je er met een perforator een gaatje in en doet er een touwtje door.

Ps. Ik ben echt erg enthousiast over een gezinsvakantie in Scandinavië. Dus als je vragen hebt, stel ze gerust.

Vakantie Zweden

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies