Zelf klei maken

Zelf klei maken Sunday November 4, 2012

Kleien is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Ik vind het zelf ook een hele fijne knutselactiviteit dus samen aan de slag!

“Maaaaaaam, ik wil kleien!”. Natuurlijk mag dat. Maar de chemisch gekleurde stinkende klei die we hadden gekregen heb ik weggegooid toen ik een stuk richting baby’s mond zag staan.

Je kunt zelf klei maken en dus zocht ik het recept op (hoe kregen onze moeders dit soort wijsheden zonder Google?). Zelf klei maken blijkt dus heel simpel en goedkoop te zijn. En het is ook nog eens zo gepiept. Tussen de “Maaaaaam’ en dat mijn peuter zijn vingers in de klei kon stoppen zat nog geen tien minuten. De zelfgemaakte klei is bovendien van een super kwaliteit. Wij hebben er geen (natuurlijke) kleurstoffen aan toegevoegd, maar dat zou je nog wel kunnen doen.

Recept om zelf klei te maken

Ik heb het klei recept van lespakket.nl gebruikt en ben er echt erg enthousiast over. Je kunt het gewoon in een steelpannetje maken. Gebruik een houten lepel om te roeren.

  • 100 gram bloem (1 kopje)
  • 70 gram zout (1/4 kopje)
  • 2 eetlepels citroensap (of 1 theelepel aluin)
  • 125 ml water
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels voedselkleurstof, bijvoorbeeld cacao (optioneel)

De klei blijft zacht. Bewaar het in een afgesloten bakje. De klei is ongeveer een maand houdbaar, als je aluin gebruikt is de houdbaarheid langer.

Klei van bijenwas

Ik hoor ook altijd goede verhalen over klei van bijenwas. Deze vrolijk gekleurde glimmende klei (was) smelt in je hand. De structuur voelt anders aan dan bij zelfgemaakte klei, maar door de glans is het effect ook erg mooi.

Veel plezier!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies