Moestuin stap 1: leren van vorig jaar

Moestuin stap 1: leren van vorig jaar Tuesday January 12, 2010

Ambitieus, dat ben ik zeker in januari. Mijn plannen voor een moestuin zijn groots, georganiseerd en creatief.
Vorig jaar heb ik een eerste poging gedaan om onze borden te vullen met eigen groenten. Daar heb ik veel van geleerd…

Ambitieus, dat ben ik zeker in januari. Mijn plannen voor een moestuin zijn groots, georganiseerd en creatief.
Vorig jaar heb ik een eerste poging gedaan om onze borden te vullen met eigen groenten. Ik heb boeken gekocht, doorgebladerd en weer in de kast gezet. Ik heb teveel zaadjes opgehaald en ik ben er te laat achtergekomen dat je die al eerder had moeten opkweken. Dit jaar gaat alles goed komen! Binnenkort vind je daarom meer informatie over mijn plannen voor komend jaar.

Wijze lessen na mijn eerste poging

Laat ik beginnen te vertellen wat er allemaal mis ging.

  • Teveel gelijke gewassen in één keer gepoot. Na vier dagen sla eten ben je er echt wel even klaar mee.
  • Niet goed ingelezen in specifieke zorg voor broccoli, spruitjes en bloemkool. Deze hebben trouwens best mooi gebloeid uiteindelijk.
  • Ik werd zwanger (wat op zich helemaal niet ‘mis’ was) en had echt geen energie om na het werk elke dag ook nog even onkruid te wieden.
  • Moestuin aangelegd te dicht bij de moestuin van een enorm ervaren moestuin-buurvrouw. Dus veel goedbedoelde maar onzeker makend advies ontvangen.
  • Moestuin achterin de tuin aangelegd waardoor het fitnessactiviteit werd om steeds water aan te leveren. Volgende keer dichtbij een regenton.
  • Illusie armer dat eigen groenten echt veel goedkoper zijn. De plantjes, grond en grondbewerking kosten al met al best veel. Maar de groenten zijn wel echt lekkerder.
  • Courgettes, aubergine en suikermeloen plantjes uit de wind houden volgende keer.
  • Typische moestuin plantjes gekocht terwijl we die groente eigenlijk helemaal niet echt lekker vinden.

Uiteraard heb ik veel geleerd van deze poging. En niet alles is mislukt! Er waren direct al ongelofelijke successen. Zo deden de sla soorten het fantastisch, we hebben ruim vijf kilo ontzettend lekkere stamslabonen geoogst (dat kan in de diepvries) en de tomaten groeiden nog lang door.

Waarom het dit jaar beter gaat

Ik verwacht niet dat dit jaar alles fantastisch zal verlopen al was het maar omdat de baby ook de nodige tijd vraagt. En toch heb ik er wel weer zin in. Ik ga in elk geval de kalender in de gaten houden, ik heb nu al zaadjes besteld en ik weet nu een beetje beter in te schatten welke soorten bij mij passen (oftewel makkelijk zijn) en welke hoeveelheden nodig zijn.

Moestuin advies

Het is een leerproces geweest waarbij ik veel goed bedoelde adviezen kreeg. Een deel daarvan heb ik opgevolgd en een deel niet. Maar de conclusie is dat je vooral concrete vragen moet stellen aan adviseurs. Dan krijg je in elk geval de informatie die je echt wilt hebben.
Er staat veel informatie in boeken en op internet. Maar uiteindelijk moet je het gewoon doen. In de boeken staat meestal eerst veel achtergrondinformatie over grondsoorten, wisselteelt etcetera. Ik vind het dapper als je de eerste keer dat direct allemaal doorneemt. Je bent enthousiast en je wilt aan de slag. Dus voor wie het voor het eerst gaat doen… hup hup handen uit de mouwen!

Heel handig

Reminder voor mezelf

Zakjes bewaren van zaadjes, zaaibakjes kopen of zelf maken en eind januari/ februari eerste zaadjes in de vensterbank zetten.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies