Maak een scharreltuin voor de kids

Verstoppertje spelen, je eigen aardbei plantjes kweken en een hut bouwen… in de tuin spelen is heerlijk voor kinderen. Bovendien is buiten spelen de perfecte manier om even energie kwijt te raken. Hoe maak je van je tuin een scharreltuin?

Kinderen horen buiten te spelen. Om je tuin, balkon of perkje aantrekkelijk te maken als speelgebied kun je ervoor zorgen dat er dieren naar de tuin komen, er een speelhoekje is met allerlei verschillende materialen en er geklommen en verstopt kan worden. Je maakt de tuin levendig door er bijvoorbeeld plantjes en kruiden in te kweken.

De natuur is onmisbaar

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen maken immers sneller vriendjes als ze buiten spelen. Vaker eropuit dus!
Maar het omgekeerde is het geval. Kinderen komen steeds minder in de natuur wat kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Vaker de natuur in gaan, hutten bouwen, kikkers zoeken, op stap met de boswachter… Het levert geweldige ervaringen op en het is gezond. Maar het zorgt er ook voor dat kinderen een band met de natuur opbouwen. Als kinderen regelmatig de natuur intrekken, dan verhoogt dat hun interesse en betrokkenheid. En dat is weer belangrijk voor later. Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN: “Onze kinderen bepalen straks het beleid. We moeten ervoor zorgen dat de toekomstige beleidsmakers nu niet van de natuur vervreemden, maar juist het groen in hun hart sluiten. Hoe kunnen we verwachten dat zij later voor de natuur zorgen en werken aan een duurzame samenleving als zij er geen band mee hebben?”

Samen een speelplek maken

Op de website van Scharrelkids staan veel ideëen om van je tuin een paradijs te maken voor de kinderen. De IVN Natuur en Milieu educatie heeft de site opgezet omdat de kinderen van nu 50% minder buiten spelen dan twintig jaar geleden. Ze worden hierin tegengehouden door allerlei redenen; de TV, computer, verstedelijking, maar ook omdat de ouders van nu minder tijd hebben en de basisscholen minder aandacht besteden aan natuuronderwijs.
Maak daarom van jouw tuin een scharreltuin!

Bewaargidsje

Scharrelkids is in september 2010 ook als bewaargidsje uitgebracht door IVN Natuur- en Milieueducatie (jubileumuitgave).
De Ecomama’s die zich hebben opgegeven voor een gratis gidsje krijgen die zo spoedig mogelijk in de brievenbus. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies