Smalbladige weegbree onkruid? Esther weet er raad mee!

Smalbladige weegbree onkruid? Esther weet er raad mee! Saturday July 2, 2016

Als je weegbree ziet denk je wellicht ‘onkruid!’. Esther niet. Zij woont op een kruidenboerderij en deelt met ons de medicinale en culinaire toepassingen van groene blaadjes die zelfs tussen de stoeptegels omhoog komen. Laat je verrassen door de vele toepassingen van dit kruid. Je gaat heel anders naar je tuin kijken.

‘De voetstap van de blanke man’ wordt hij genoemd omdat de zaden onder je schoenen blijven kleven en hij zo mee reisde met de ondekkingsreizigers. Dit taaie onkruidje groeit overal van bermen tot tussen je tegels: smalbladige weegbree (Latijnse naam Plantago lanceolata L.).

Verband tussen de smalbladige weegbree en brandnetel

Het kruid is heel functioneel als je even door een brandnetel loopt. Kneus het blaadje en wrijf met het blad over de plek heen. Smalle weegbree groeit altijd in de buurt van de brandnetels.

Medicinale eigenschappen

Zijn medicianale eigenschappen onder de loep: wondehelend, ontstekingwerend, infectiewerend, antibacterieel, jeukwerend, en schimmelwerend. Dat zijn de uitwendige toepassingen. Inwendig is hij een tonicum voor de luchtwegen.

Smalbladige weegbree als eetbaar kruid

Zo kan je het BLAD zowel medicinaal als culinair gebruiken thuis:

  • In thee mengsels, het is een basis en haalt de smaak van ander kruiden naar boven.
  • Je kan het mengen met paardenbloemblad, rozenblaadjes, lavendel, munt, aardbeienblad, onrijpe aardbeien, citroenmelisse, frambozen blaadjes, brandnetels, hondsdraf, tijm of bijvoorbeeld druifblad. Het is het experimenteren waard tot je je favoriete mengsel hebt gevonden.
  • Je kunt het blad ook laten macereren in olie. Maceren betekent de blaadjes fijn hakken, in een pot, daaroverheen de olie, twee weken laten staan en de blaadjes uit de olie zeven. Bewaar het mengsel in een donkere fles. Deze olie is goed voor insecten steken en kleine wondjes.

Wat doen wij er mee bij Biosfeer Groede?

Ik maak er tinctuur van, die gebruikt wordt in verschillende complexen die door klanten zijn samengesteld. Van spijsverteringsproblemen tot tincturenmengsels voor de luchtwegen.

Ik maak er een thee van, die ik pluk voor restaurants, samengesteld uit 40 verschillende kruiden waarvan weegbree een hoofdkruid is voor mij om z’n kracht om de smaak van de andere kruiden tot een geheel te maken. Daarnaast geeft hij mijn thee een mooi groene kleur.

En thuis gebruik ik het voor muggenbeten, en natuurlijk als m’n kinderen door de brandnetels lopen (of ik).

O, en weet wie er in ons gezin het meest dol is op de blaadjes van de weegbree? Ons konijn!

Over Esther Sinke

Gastblogger Ecomama Esther SinkeHoi, Ik ben Esther Sinke en samen met mijn man en drie kinderen (Line 3, Nico 1, Gini 0) woon ik op kruidenboerderij Biosfeer Groede in Zeeuws Vlaanderen.

Op dit moment vullen mijn dagen zich vanzelf, met alle dagelijkse klusjes samen met de kinderen. In alle ‘tijd’ die ik vind op een dag maak en ontwerp ik kinderkleding.

Esther gebruikt als naslagwerk altijd het boek van Geert Verhelst Groot Handboek Geneeskrachtige Planten.

Foto boven: de herborist

Tekening uit Flora Batava, deel 1, Jan Kops (1800)

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies