Verticale tuin in een pallet

Verticale tuin in een pallet Monday July 8, 2013

Geen ruimte voor een tuin? Natuurlijk wel! Zo maak je van een pallet een moestuintje.

Eind december bedacht Dorien de Lange dat ze in het nieuwe jaar een verticale moestuin wilde maken. In een pallet. Hier omschrijft ze stap voor stap hoe ze dat plan realiseerde.


Stap 1: Vind een pallet

Vanaf dat moment keek ik anders om mij heen dan normaal. Zag ik ergens een pallet? Waar vind je die eigenlijk? En toen ik op een koude dag in januari het zwembad uitliep die op dat moment grondig verbouwd werd (zwemmen zonder ramen, maar dat terzijde) zag ik wat oude rommel liggen met daartussen twee pallets. Yes! ‘s Avonds laadde ik als een dief in de nacht de grootste pallet in de auto en reed ik met de achterklep half open naar huis.

Stap 2: Maak ’em dicht

Om de pallet als moestuin te gebruiken, maakte ik hem aan de onderkant, achterkant en zijkanten dicht. De voorkant en de bovenkant bleven open. Ik gebruikte anti-worteldoek, maar landbouwplastic kan ook. Gamma en vast ook andere bouwmarkten verhuren nietpistolen. Als je zoals ik nog nooit met een nietpistool hebt gewerkt, vraag dan of  je hem even mag uitproberen in de winkel. Ik had de keuze tussen een kleine en grote variant, de kleine bleek het meest geschikt omdat die gemakkelijk door het vurenhout van de pallet kan en bovendien een stuk minder zwaar is dan de grote. Vergeet niet om de juiste nietjes erbij te kopen.

Goed, met deze spullen kon ik aan de slag. Ik vouwde het anti-worteldoek om de pallet en niette hem met veel nietjes vast.


Stap 3: Vul ’em!

Okay, nu kon het echte werk beginnen! Ik had vier zakken van twintig kilo potgrondaarde, moet genoeg zijn dacht ik. Maar in deze pallet ging wel meer dan honderd kilo (afmeting: 120 bij 80 cm). Op de markt en in het tuincentrum (waar de keuze trouwens ontzettend groot is) kocht ik: basilicum, peterselie, bieslook, thijm, rozemarijn, citroen melisse, kamille, koriander, munt, dragon, bonenkruid, kerrie, laurier, oregano, dille, aardbeien, spinazie, artisjok, rucula en lollo rosso sla. Lage plantjes dus. En vaste plantjes want die houden de aarde vast.

Ook voor de plantjes gold dat er meer in pastte dan ik dacht. Plant ze zo dicht mogelijk op elkaar en vul de tussenruimtes achter de latten en aan de zijkanten zo goed mogelijk op met aarde. Wellicht overbodig om te zeggen, maar de pallet ligt hier nog gewoon horizontaal.


Stap 4: Zet ’em stukje bij beetje rechtop

Laat de plantjes eerst goed wortelen want anders vallen ze er misschien uit als je de pallet overeind zet. Om de twee dagen kregen ze water. Ik wachtte een week voordat wij (dit kun je niet alleen) de pallet een stukje tegen de muur zetten. En zo ging dat een paar weken door, totdat het met recht een verticale moestuin was en ik ook de bovenkant kon vullen. Dat kunnen grote planten zijn omdat zij daar bovenop geen last van de zwaartekracht hebben. Het werd een tomatenplant. En daarnaast opnieuw basilicum want die had het, als enige plantje, niet overleefd. Watergeven kon nu ook vanaf de bovenkant. Wat wel vaak gebeurt is dat de aarde uit de benedenverdiepingen stroomt, waarschijnlijk omdat er nog wat ruimte zit. Stop de pallet dus zo vol mogelijk zodat die lekker compact is.

In deze weken zijn de plantjes boven verwachting goed gaan groeien. Regelmatig loop ik tijdens het koken even met een schaar het balkon op voor verse kruiden. En hoe leuk en lekker is dat!

Dorien woont samen met haar man en dochter in Utrecht. Op haar blog schrijft ze onder andere over haar tuinavonturen.

Als je nog inspiratie zoekt qua makkelijke gewassen voor in een moestuin, dan is het boek van Jelle, de Makkelijke moestuin een aanrader.

stap voor stap zelf verticale tuin maken van een pallet

Ps. heb je niet zoveel geduld? Dan kun je ook nog overwegen om bloempotten op de balustrade van je balkon te zetten!

verticale-tuin-hulpmiddel

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies