4x duurzame tips voor een relaxte kraamtijd

4x duurzame tips voor een relaxte kraamtijd Wednesday September 14, 2016

Je wilt natuurlijk een relaxte kraamtijd. Maar je weet niet waar je moet beginnen? Je kunt zoveel meer doen dan alleen maar shoppen. Ik zou willen dat ik deze tips tijdens mijn zwangerschap had gekregen…

Regelmatig heb ik tijdens mijn eerste zwangerschap met verwondering staan kijken naar alle to do’s. Al die spullen die je nodig hebt, het geregel, geboortekaartjes, adressen verzamelen, het inrichten van een babykamer (die we echt een jaar niet gebruikt hebben) en de honderd vragen waar ik helemaal geen antwoord op had.

Vroeger was ik een fanatieke ranger voor het Wereld Natuur Fonds en bij het zien van de uitzet borrelde dat weer helemaal op. Al die spullen! Al die kilo’s luiers! En toen gebeurde het… ik sloeg door. Pakketten wasbare luiers werden besteld en ik was niet meer te spreken over alles wat niet van biokatoen was. Bij de tweede ging het al een stuk beter en was ik alweer een stuk gezelliger.

1. Kraamkost

Visite wil niet met lege handen komen. Vraag ze daarom om een maaltijd mee te nemen: kraamkost! Gezond eten is juist in je kraamtijd heel belangrijk terwijl je dan juist geen tijd, zin en puf om te koken hebt (of boodschappen te doen). Zorg dat je het desnoods kunt invriezen en schrijf namen op de bakjes. Echt ideaal!

2. Tweedehands is goud waard

De productie van spullen heeft een gigantische impact op het milieu. Bovendien hebben producten vaak een lange levensduur. Een autostoeltje, box of kinderwagen bijvoorbeeld is nog lang niet af als er een baby in gelegen heeft. Dus waarom zou je een nieuwe kopen?

Nog een voordeel: als je tweedehands producten koopt zijn stoffen die bijvoorbeeld fungeren als brandvertragers al veel meer vervlogen.

Ken je Krijg de Kleertjes al? Daar kun je complete dozen vol spullen en positie- of kinderkleding uitkiezen.

3. Investeer in wat echt belangrijk is

Wat zal je baby veel slapen! Dat hoop ik tenminste maar voor je. En behalve op je buik of in de draagdoek is een bed dan een belangrijke plek. Een matras van natuurlijke materialen is daarom een must.

Vermijd ook plastic. Borstvoeding is duurzamer dan flesvoeding, maar mocht je om watvoor reden dan ook toch flesjes nodig hebben: neem dan BPA-vrij plastic of flesjes van roestvrij staal of glas.

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn ook duurder dan dat van een reguliere drogist. Maar wat je op de huid smeert wordt opgenomen in het lichaam dus als je het niet zou eten, waarom dan wel smeren?

4. Try it, then buy it

Dat pakket wasbare luiers? Hartstikke duur. Nooit gebruikt. Ik wilde wel, maar na een heftige bevalling had ik simpelweg de energie niet om überhaupt een luier te verschonen. Mijn vriend kon er helemaal niet mee uit de voeten en al snel waren de wegwerp bioluiers een vast item op ons boodschappenlijstje. Uiteindelijk beleef je de kraamtijd niet alleen. Ik zou je dus adviseren om eerst een of twee wasbare luiers te kopen. Dan bestel je later gewoon alsnog een pakket en die wordt de volgende dag op de stoep afgeleverd.

Hetzelfde geldt voor draagdoeken (die ik je absoluut aanraad om vanaf de eerste dag in huis te hebben). Leen er een van een vriendin of bij de draagdoekbibliotheek. Er zijn namelijk heel veel verschillende: rekbare stof, geweven stof, mei tai, voorgevormde dragers… probeer ze gewoon allemaal. Zo zonde om een te kopen zonder dat je weet wat in de praktijk het beste voor jullie werkt.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies