Inbakeren en dan slapen

Door je baby in te bakeren kan je baby zich gemakkelijker overgeven aan de slaap. Daardoor slapen baby’s langer en rustiger. En jij dus ook.

Door inbakeren heeft een baby minder bewegingsvrijheid en kan zich daardoor makkelijker overgeven aan de slaap. Inbakeren gebruik je alleen als je baby slecht slaapt. Bovendien is het altijd tijdelijk. Uiteindelijk moet je baby leren om zelf in slaap te vallen. Maar om meer rust te creëren ten behoeve van je baby kun je wel gaan inbakeren.

Het is belangrijk om je baby goed in te bakeren. Dat klinkt logisch, je moet je verdiepen in de juiste technieken en materialen. Overleg ook eens met het consultatiebureau of de arts. Zij zullen je er op wijzen dat een baby slaapsignalen geeft. Het is belangrijk om de signalen voor slaap, honger en pijn van je baby goed van elkaar te onderscheiden.

Waarom baker je je baby in?

Meestal komen mensen bij het inbakeren als oplossing voor slecht slapende baby’s. Dat kan zijn omdat ze gewoon niet zo lang en/ of diep slapen, of misschien last hebben van krampjes. Vaak kom je dan in een cirkel terecht. Door het slechte slapen huilt de baby veel, jij en de baby worden daar onzeker van, het eten gaat minder goed waardoor uiteindelijk het slapen ook weer moeilijker wordt. Dan gebruik je inbakeren om meer rust en regelmaat te creëren.

Wanneer mag je niet inbakeren?

Medische redenen om je baby niet in te bakeren zijn:

  • (Verhoogde kans op een) dysplastische heupontwikkeling
  • Koorts
  • Eerste 24 uur na D(K)TP, HIB of andere vaccinaties
  • Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid
  • Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom.
  • Als je kind eczeem heeft of spuugt, is het raadzaam van te voren te overleggen met een arts of een deskundige. Eczeem en spugen kunnen namelijk vele verschijningsvormen hebben. Bij het één kan het geen kwaad om in te bakeren, bij een andere vorm weer wel.
  • Baby’s ouder dan 6 maanden.

Afwennen

Combineer inbakeren altijd met een goed ondergestopte deken of in de zomer met een (enkel) laken. Een specifiek risicomoment ten aanzien van wiegendood is het moment waarop je baby voor het eerst van rug naar buik rolt en nog niet weet hoe hij terug moet draaien.
Het meest recente advies is dan ook om het inbakeren voor de leeftijd van 6 maanden weer af te wennen. Als je baby dankzij het inbakeren goed heeft leren slapen, heb je hem ook leren kennen. Als je de regelmaat van slapen-voeden-spelen-slapen-voeden-spelen afstemt op de behoefte en in het tempo van je baby, is het afwennen van de doeken in de meeste gevallen geen probleem.

Inbakerdoeken

Bij verschillende winkels kun je speciale inbakerdoeken kopen. Met losse doeken kan het ook.

Bron: www.inbakeren.nl

Ik heb de Pacco Fairtrade inbakerdoek gebruikt.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies