Op zoek naar de beste luier voor je kindje?

Op zoek naar de beste luier voor je kindje? Monday January 2, 2017

Je wilt een positieve bijdrage leveren aan het milieu, maar je gebruikt liever geen wasbare luiers? Dat snappen wij best: het verschonen van je kindje duurt langer, het wassen van de luiers kost veel tijd en wie voor het eerst de wasbare variant koopt zal schrikken van de prijs. Maar wat zijn de (betaalbare) alternatieven hiervoor?

Er is één zekerheid in het leven van een kersverse moeder: hoe schattig je pasgeboren zoontje of dochtertje ook is, de eerste jaren plast en poept je kleine spruit zeker nog enkele keren per dag in de broek. Een goede luier is daarom heel belangrijk. Behalve het maken van een keuze tussen een wegwerp luier en een wasbare variant zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten.

Huidvriendelijk

Veel wegwerpluiers bevatten pvc, plastic, chloor, witmakers, parfum, lotions en andere schadelijke stoffen. Niet echt milieuvriendelijk dus en bovendien erg slecht voor de huid van je kindje. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een ademde luier, één die zorgt dat de warmte die ontstaat bij het dragen van een luier door de buitenlaag heen naar buiten gaat zonder dat de luier doorlekt.

Milieuvriendelijk

Wegwerpluiers zijn een enorme belasting voor het milieu. Het weggooien ervan zorgt jaarlijks voor een gigantische berg afval. Ruim 1.000 kilo per kindje. Alsof dat nog niet genoeg is wordt bij de productie gebruik gemaakt van houtpulp, waarvoor grote stukken tropisch regenwoud worden gekapt. Merken met het Nordic Ecolabel en het FSC-keurmerk laten zien dat het ook anders kan.

Slaapvriendelijk

Last but not least is het uiteraard belangrijk dat de luier voldoende absorbeert. Een natte luier zorgt
er niet alleen voor dat je kindje wakker ligt, het verstoort ook nog eens de nachtrust van papa en mama. Daarnaast is het belangrijk dat de luier perfect aansluit op het kinderlichaam. Een luier met hersluitbare plakstrips, lycra elastieken en de juiste maatvoering is hiervoor een absolute must.

De beste luier

Voor wie nog steeds niet wil beginnen aan wasbare luiers zijn er twee goede alternatieven. Muumi Baby – waarvan dit jaar een artikel op Ecomama verscheen – en Abena’s Bambo Nature Babyluiers.

Het laatste merk is bovendien een stuk goedkoper (tot eind januari zelfs met 20% korting) en wie de luier eerst wil proberen kan op de website van de fabrikant gratis proefverpakkingen aanvragen.

abena bambo luier bio wegwerp baby ervaring review

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies