Bewust bezig met je zakgeld

Bewust bezig met je zakgeld Monday October 30, 2017

De spaarpotten zitten vol! We konden nu naar de speelgoedwinkel rennen, maar ik bedacht een ‘spel’ waar de kinderen iets van kunnen leren over geld uitgeven.

Onze kinderen krijgen zakgeld. Elke week een muntje dat ze in hun spaarvarken mogen doen. De kinderen zijn nu 7,6 en 4. Ze hebben geen besef van de waarde. Het aantal muntjes is vaak belangrijker dan de daadwerkelijke waarde. Toch leren ze zo dat door kleine beetje bij elkaar te sparen je uiteindelijk meer krijgt.

Volle spaarpotten

En dan wat? De spaarpotten vullen zich. Ze worden zwaarder en rammelen minder makkelijk. Vriendjes en vriendinnetjes mogen af en toe wat kopen in de speelgoedwinkel van hun zakgeld. Dat is bere interessant! Maar deze mama houdt niet zo van speelgoedwinkels. En ik vind het een tikkie eenzijdig om mijn kinderen te laten zien dat je maar een ding (namelijk de speelgoedwinkel) met je spaargeld zou kunnen doen.

Zelf beslissen wat je allemaal met je geld gaat doen…

En dus besloot ik drie bakjes te maken. De kinderen mochten hun eigen spaargeld verdelen over drie mogelijkheden. Er is geen goed of fout (het blijft hun geld) en alles mag dus theoretisch gezien in één bakje.

Mijn verwachting vooraf zegt veel over mezelf misschien. Want ondanks dat ik vond dat ze het niet goed of fout konden doen, moet ik toegeven dat ik toch echt hoopte dat ze het geld enigszins zouden verdelen. Al was het maar dat ze even voelden dat de speelgoedwinkel niet de enige optie is. Die wens sprak ik niet hardop uit.

Deze bakjes maakten we:

Voor-mezelf-bakje (poppetje)

Speelgoedwinkel, snoep, online iets bestellen… wat je in dit bakje stopt is helemaal voor jezelf. Voor de korte termijn. Voor de leuk, nuttig of lekker zodra we de mogelijkheid hebben om het uit te geven.

Verder-sparen-bakje (spaarvarken)

Wie wat bewaart die heeft wat. Wil je iets groters of heb je niet direct een leuk idee voor je centjes? Dan blijft dit in je spaarpot en blijf je het aanvullen. Dit potje is ook voor de duurzamere investeringen.
Vooral de oudste leek heel goed te begrijpen dat je soms beter meer geld uit kunt geven aan goede kwaliteit en een eerlijke productie dan de goedkoopste rommel.

Lief-voor-iemand-anders (hartje)

Een goed doel, een attentie voor iemand, je kunt ook geld uitgeven om iemand anders te helpen of aandacht te geven.

Hoe het experiment verliep

De eerste vraag was direct al: ‘wat kost een baby douche in de winkel?’. Dat zochten ze zelf uit. En ook wat een gewoon afwasteiltje in plaats van een baby badje kost. Daarna zaten ze naar de bakjes te turen met een bult centjes voor zich.

En toen gebeurde het. Het geld ging helemaal niet alleen maar in het voor-mezelf-bakje!

De oudste deed er zelfs niets in. Een euro in het lief-voor-iemand-anders-bakje en de rest allemaal in het verder-sparen-bakje.

Mijn dochter (net 6) deed een kwart in het voor-mezelf-bakje, de helft (!) in het lief-voor-iemand-anders-bakje en een kwart in het verder-sparen-bakje.

De jongste (net 4) deed het overgrote deel in het verder-sparen-bakje, een beetje in het lief-voor-iemand-anders-bakje en de rest voor nu.

Ik ben heel benieuwd hoe de verdeling is als we een paar maanden verder zijn. De gespreksonderwerpen zijn nu al veranderd. Als we iets kopen vragen de kinderen zich hardop af of het een juist besluit is en wat de alternatieven zijn. En dit bewuste aankoopbeleid kan geen kwaad zo vlak voor de feestdagen. Hoop ik.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies