Borstvoeding geven als je zwanger bent

Borstvoeding geven als je zwanger bent Saturday January 6, 2018

Anke is zwanger! Ze wil eigenlijk haar oudste ook borstvoeding blijven geven. Dat kan. Toch? Maar… Over haar speurtocht naar informatie en mogelijkheden en wensen.

Ik ben lid van diverse Facebookpagina’s over borstvoeding. Regelmatig lees je vragen van mama’s to be die aan het eind van hun zwangerschap willen gaan kolven om alvast een voorraadje melk te hebben. Ze doen hun verhaal in de hoop antwoorden te vinden. Daarnaast lees je ook vaak vragen van moeders die zwanger zijn van een tweede of derde en graag door willen gaan met de borstvoeding van hun oudere kindje. Ook zij zoeken antwoorden die niemand hen kan geven. Tot die groep moeders behoor ik.

Afhankelijk van borstvoeding


Ons zoontje was nog afhankelijk van de borstvoeding toen ik zwanger raakte van de tweede. Hij wilde vaak drinken, maar kreeg niet voldoende meer. Flesvoeding wilde hij niet of nauwelijks. Dat hij te weinig vocht binnenkreeg, constateerden we aan zijn droge luiers. Natuurlijk was ik dolblij dat er een tweede kindje op komst was, maar de zorgen om mijn zoontje, maakte het wel een beetje dubbel.

De zwangerschapshormonen wonnen het van de pogingen van mijn zoontje

Hoe zeer mijn productie ook terugliep, mijn zoontje wilde stug blijven drinken tijdens de eerste maanden. Dat vond ik erg mooi; het was voor mij een bevestiging dat het voor hem ook veel betekende. Ik bleef hem aanleggen in de hoop op die manier mijn productie op peil te houden. Op de dagen dat hij naar de opvang ging, bleef ik om de 3 uur kolven. Als je niet zwanger bent, gaat normaal gesproken je productie omhoog als je vaker kolft of aanlegt. Na een tijdje merkte ik echter dat het geen zin meer had en dat ik niet op kon tegen de zwangerschapshormonen. Ook al wist ik dat dit kon gebeuren, vond ik het toch jammer.

Geen interesse meer

Een paar maanden lang heeft mijn zoontje hoop gehouden en wilde hij bij mij drinken. Na een maand of vier heeft hij het voor een deel opgegeven. Als hij wakker en alert is, hoeft het van hem niet meer. Als hij niet kan slapen of net wakker is, wil hij echter wel nog eventjes drinken (of eigenlijk ‘droogdrinken’). Of dit tot het einde zo blijft? Niemand die het kan voorspellen.

Tandemvoeden

Ik hoop dat mijn zoontje het drinken in ieder geval nog niet verleerd is als mijn productie straks weer op gang komt. Als het allemaal mee zit, zou ik graag willen tandemvoeden. Tandemvoeden betekent dat je twee (of meer) kinderen van verschillende leeftijden in dezelfde periode borstvoeding geeft. Tenminste, ik denk dat ik wil tandemvoeden. Hoe het straks uitpakt en of ik het dan nog wil, dat kan ik nu nog niet voorspellen. De meest gestelde vraag rondom borstvoeding lijkt wel te gaan over hoe lang je borstvoeding wil geven. Ik heb nooit een eindpunt voor ogen gehad. Zo lang het goed gaat en goed voelt, doe ik het met liefde. Zolang ik zie dat mijn zoontje, straks zoontjes, het ook graag willen, zal ik het zelf ook waarschijnlijk willen blijven doen. Maar ik kan de toekomst niet voorspellen.

Peuter aan de borst?

Laatst kreeg ik tijdens een bijeenkomst van de Centering Pregnancy de vraag of ik het dan voor me zie om een peuter aan de borst te hebben. Uhm… geen idee? De verloskundige vertelde dat het voor jou als moeder altijd anders zal zijn. Een peuter van iemand anders is misschien al best een groot kind, maar jouw eigen kindje zal altijd je eigen kleine kindje blijven. Haar woorden zijn blijven hangen en ik denk dat het inderdaad zo is. Dat is misschien de reden waarom mensen het vaak bij anderen heel raar vinden om een groot kind aan de borst te zien, maar dat de moeders zelf het de normaalste zaak van de wereld vinden.

Blogster Anke

anke van bussel ecomama gastblogster
Mijn naam is Anke, ik ben 32 jaar en moeder van Tijmen. Ik woon samen met Erik en in maart 2018 verwachten wij ons tweede kindje. Tijmen krijgt een broertje! Zodra je zwanger bent, komt er heel veel op je af. Ik probeer altijd zo veel mogelijk informatie te vergaren zodat ik weet waarom ik een bepaalde keuze maak.

Ik werk als zelfstandige en ik geef sporttrainingen aan zwangere vrouwen en training en coaching op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Daarnaast organiseer ik wekelijks een boerenmarkt met lokale producten.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies