Buiten slapen voor baby’s

Buiten slapen voor baby’s Sunday October 10, 2010

In Nederland kunnen we het ons haast niet voorstellen, maar in Scandinavische landen slapen baby’s vanaf twee weken overdag buiten. Ook als het vriest! De baby’s slapen langer en worden vrolijker wakker.

Ik wil mijn baby ook graag buiten laten slapen. Je kunt de babyslaapkamer wel proberen te ventileren, maar buiten in de kinderwagen slaapt de baby altijd al zo lekker. Omdat het in Nederland geen bekend fenomeen is informeerde ik bij ouders uit Denemarken en Zweden naar de do’s and dont’s. En wat blijkt? Er is niets ingewikkelds aan. Gewoon doen! Je kunt ook kiezen voor een Lutje Potje oftewel babyslaaphuisje.

Ervaringen met baby’s buiten laten slapen uit Finland

Essi Aro komt uit Finland en liet haar dochters daar altijd buiten slapen. “Baby’s buiten overdag een dutje laten doen wordt in Finland aanbevolen. De consultatiebureaus raden een dutje van twee tot vier uur lang buiten aan vanaf ongeveer twee weken (totdat ze zelf uit de wagen klimmen). Heel veel mensen vinden het erg vervelend wanneer het kind niet meer in de wagen kan slapen, want je merkt het meteen dat de dutjes dan korter worden en dat het kind niet meer zo lekker uitgerust is. Na een dutje binnen zijn ze zelfs zweterig of cranky. Het is zeker mijn eigen indruk dat baby’s buiten beter (en vaak véél langer) slapen en ook fris en goedgehumeurd zijn als ze wakker worden. Het helpt ook bij het creëren van een dagritme. Een baby die veel frisse lucht overdag heeft gekregen en een lang dutje heeft gedaan slaapt ‘s nachts meestal ook beter. En een baby die lang slaapt is ook een heerlijke pauze voor de ouders!

Bij temperaturen lager dan -10 graden celsius wordt het buiten slapen afgeraden en als het kind erg ziek is. De baby’s slapen in een wagen. Sommige ouders plaatsen een babyfoon of thermometer bij de wagen in. Als je een baby zo lang in de wagen laat liggen is het van belang dat het bodem helemaal plat en vlak is. Een maxicosi-wagentje, een Bugaboo of een andere stroller waar de rugleuning niet helemaal plat gaat is niet goed voor de rug van je baby.
Als je geen tuin hebt krijg je in Finland het advies om een paar uren per dag te gaan wandelen zodat je baby alsnog buiten kan slapen. Je moet opletten met beestjes – insecten maar ook zeg maar katten of honden – of zelfs te nieuwsgierige kindjes uit de buurt. Gewoonlijk laten mensen de wagen zo staan dat ze die vanuit het raam kunnen zien en beschermen ze hem met een muggennet of een katoenen doekje. De meeste baby’s leren heel snel dat de kinderwagen slaaptijd betekent en hun ogen beginnen al dicht te gaan wanneer je ze in de wagen legt, anders rol je de wagen even heen en weer en daar gaat ‘ie.

Jonge ouders hebben eerder de neiging om hun baby té veel kleren aan te doen, wat eigenlijk gevaarlijker is dan een klein beetje te weinig. De richtlijn is dat als de nek nog lekker warm is heeft de baby het niet te koud; en als de baby aan het zweten is, heb je het overdreven! Als het weer erg koud is, bedekken veel mensen hun baby soms nog met een schaapsvel. Tijdens de aller warmste zomerdagen kan het zijn dat de baby niks anders draagt dan een pampertje onder het muggennet.

Hier in Nederland was het voor mij (en voor sommige andere Finse moeders die ik ken) wel soms lastig hoe argwanend of geschrokken Nederlanders meestal hierop reageren. Als je zelf niet aan idee gewend bent vanaf kleins aan lijkt het bijna een beetje wreed, zo’n klein baby’tje buiten in de kou te laten liggen in plaats van in de veilige slaapkamer. Degenen die zelf van het kamperen houden snappen het vaak beter! Frisse lucht, een heerlijk warme en zachte slaapzak – wanneer slaap je zelf beter?”

Ervaringen uit Denemarken mat baby’s buiten laten slapen

Floor Nobels woont sinds kort weer in Nederland, maar zou voor de opvoeding van haar kinderen zo weer terug gaan naar Kopenhagen. “De mentaliteit van de Denen is anders. Mensen in Denemarken leven veel meer buiten. Buiten slapen zie je dus ook veel meer dan hier in Nederland. Bij kinderdagverblijven liggen kinderen in geïsoleerde kinderwagens of in een soort schuur. Lekker in de kou in elk geval. Zelfs in de winter blijft iedereen naar buiten gaan. Ook als het echt koud is kunnen kinderen prima buiten slapen. Bovendien is het goed voor hun gezondheid want mijn dochters waren daar nooit verkouden of ziek.
Bij onze terugkomst in Nederland ging ik op zoek naar een kinderdagverblijf, die aansluit bij onze vertrouwde levensstijl. Maar dat valt niet mee!”

Ook in IJsland geloven ouders dat de koude, schone buitenlucht goed is voor slapende kinderen en ze sterker maakt. Net als in Noorwegen.

Onderzoek naar buiten slapen voor baby’s

Een onderzoek onder gezinnen in Finland toonde aan dat kinderen buiten langer slapen.

Lees het onderzoek als .pdf-bestand.

Foto: boek slapen als een baby van Sylvie Zuidam

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies