Moedermelk: de Niagara falls

Binnen drie dagen een waterval van borstvoeding? Ik dacht het niet!

Deze column van Annemieke gaat over borstvoeding en haar verwondering over de fabels die over borstvoeding rond gaan.

‘Van borstvoeding krijg je hangborsten’. Dat is blijkbaar de nummer één fabel over borstvoeding, die het voedingscentrum wil wegnemen op hun voorlichtingssite. Blijkbaar een schrikbeeld van veel vrouwen die op zoek zijn naar de pro’s en con’s van een baby aan de borst.

Als je naar de landelijke voorlichting kijkt, lijkt borstvoeding de norm. Een hoog percentage vrouwen start er dan ook mee: zo’n 80%. Na enkele maanden is dit aantal gedaald tot zo’n 30%.
Ondanks de voorlichting vanuit het Voedingscentrum die op borstvoeding is gericht en het aanzienlijke percentage vrouwen dat ermee start, lijkt Nederland vreemd genoeg geen borstvoedingsvriendelijk land.

Zo moest ik het jaarlijkse bezoek aan mijn favoriete festival afzeggen, omdat er op dit multiculturele evenement geen kolfruimte was gecreëerd.

De enige optie die ik had was mijn baby van zes weken oud meenemen, want mijn borsten konden een dag zonder baby nog niet aan, maar ik vond de kleine heer toch echt wat jong voor de hele dag knallende muziek.
Ik overwoog nog even als protestactie om op open veld met een dubbelzijdige borstkolf te gaan zitten. Van je huppekee, dan maar zo. 
Op maar zeer weinig openbare plaatsen kun je als moeder even rustig je kind voeden. Geen probleem toch, hoor ik je denken, dat kan toch ook gewoon midden op straat of op een terras? Natuurlijk kan dat, maar als je bedenkt dat slechts 55% van de Nederlandse bevolking het geaccepteerd vindt dat je dat doet (tegenover 92% voor een flesje geven), kun je je ook voorstellen hoe ‘gemakkelijk’ dat dan is.

Er heerst een rare sfeer omtrent borstvoeding. Blijkbaar is het sociaal gezien toch niet zo normaal, als je zou hopen. En ook gaan er mond op mond bij ouders onderling aardig wat misvattingen rond.
Anno 2012 hoor je vrouwen nog steeds de vreemdste dingen over moedermelk roepen. “Na 3 dagen ben ik gestopt, er kwam maar niet genoeg. Maarja, ik wilde het wel geprobeerd hebben!”
 Dat zo’n vrouw blijkbaar denkt dat je na 3 dagen de Niagara falls kun evenaren, vind ik geen goed nieuws.

Het zou fijn zijn als er een betrouwbaarder beeld over borstvoeding kwam. Enerzijds over het verloop ervan, zodat vrouwen zich erop kunnen instellen dat het nu eenmaal even hard werken is. En anderzijds zou ik willen dat er niet een te rooskleurig beeld wordt geschetst over het leven aan de borst door moeders die erg pro borstvoeding zijn. Zo makkelijk en goedkoop is het niet per se.

Je bent nu eenmaal veel tijd kwijt met borstvoeding en je bent bovendien altijd de pineut, ook ‘s nachts. Je moet de wijntjes laten staan en je kunt niet zomaar een dag weg. Borstvoeding geven is een stuk van je vrijheid opofferen. Maar het is tijdelijk en voor je kind is er geen enkel nadeel verbonden aan borstvoeding en dat maakt het zeer de moeite waard, wat mij betreft.

Met een reëel beeld over borstvoeding weten vrouwen en hun partners tenminste waar ze aan toe zijn. En nee, je krijgt er dus niet per se hangborsten van!

AnnemiekeAnnemieke is 31, moeder van twee heren en food-minded female, groene foodie en foodfotograaf. Ze schrijft columns, recepten en artikelen op het gebied van eten en drinken. Ze is vegetarisch bourgondiër en houdt zich ook bezig met kinderen & eten.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies