Door de luiers het bos niet meer zien…

Door de luiers het bos niet meer zien… Tuesday November 20, 2012

Linda is zwanger en is zich aan het voorbereiden op de komst van haar baby. Ze overweegt wasbare luiers maar wil goed weten waar ze aan begint. Op zoek naar de beste eco luiers!

Als aanstaande mama, die ook een beetje bewust probeert te leven, kan ik niet om het ‘luierprobleem’ heen. De kleine heeft ze straks nou eenmaal nodig, maar de vraag is of ik wel een heleboel afval (1000 kilo per kind voor de gehele luierperiode) wil produceren door gewone wegwerpluiers te gaan gebruiken. Nou, nee dus. Maar ja, wat zijn dan de opties? Het is niet een onderwerp waar je normaal gesproken op een verjaardag over praat, dus ik heb echt geen idee wat er allemaal op de markt is.

Als ik een kleine zoektocht start op internet naar de beste eco luiers gaat er een wereld voor me open! Wasbare luiers in allemaal hippe kleuren en prints, wegwerpluiers van duurzame(re) materialen, ouderwetse katoenen luiers, er is voor ieder wat wils.
Maar wat wil ik?

Luierwensen

Als eerste eens bedenken wat mijn wensen en eisen zijn. Zelf ga ik straks weer drie dagen in de week werken, en op de dagen dat ik werk gaan de opa’s en oma’s oppassen. Wat ik ook kies, het moet een systeem zijn wat voor iedereen werkzaam is. Als zij er niet achter staan kan ik het net zo goed niet doen, want dan gaat het duurzame effect verloren, en ook de eventuele kostenbesparing verdwijnt als sneeuw voor de zon. Verder vind ik het belangrijk dat ik in één keer de juiste keuze maak, zodat ik niet heel veel geld besteed aan iets wat toch niet bij ons blijkt te passen.

Oriënteren op wasbare luiers

Ik begin met het kijken naar reviews van luiers op ecomama.nl, en het bekijken van verschillende typen luiers op babybum.nl en kaatjekatoen.nl.
Op deze sites wordt veel informatie geven. In eerste instantie maakt dat alles nog ingewikkelder, maar langzamerhand krijg ik een idee van wat ik zou willen. Dan blijven een er aantal wensen en eisen over, waarmee ik verder aan de slag kan: liefst wasbaar, gebruikersvriendelijk, ook voor de opa’s en oma’s, liefst one size fits all en het allerbelangrijkste, de baby moet zich er straks lekker in voelen, dus het moet prettig, als het
kan duurzaam geproduceerd materiaal zijn.

Een luierconsult

Al die websites zijn prachtig, maar ik zou toch heel graag wat verschillende luiers in het echt willen zien. Ik besluit een afspraak te maken bij babybum.nl voor een luierconsult. En dat blijkt een heel nuttig besteed ochtendje. Als ik alle soorten luiers, overbroekjes en inleggers
op tafel uitgestald zie vraag ik me af hoe ik ooit een keuze moet maken! Gelukkig is er ruim de tijd en wordt alles doorgenomen. Wat zijn de voor- en nadelen, welke materialen zijn er in de luiers verwerkt, is de productie duurzaam en fair, welke absorberen goed en welke systemen zijn makkelijk in gebruik. Wat fijn is, is dat ik de informatie krijg van iemand die er ook zelf ervaring mee heeft. Dat zegt toch meer dan de mooie informatie op de websites van fabrikanten. Met mijn hoofd vol merken, materialen en methodes ga ik weer naar huis. Tijd om alles te ordenen in mijn hoofd.

De verschillende soorten wasbare luiers

Er zijn verschillende types wasbare luiers. Ten eerste zijn er de ‘ouderwetse’ katoenen (overigens ook in bamboe versie verkrijgbaar), die je zelf moet vouwen en waar een overbroekje overheen moet. Gelukkig niet meer met een veiligheidsspeld maar een handig clipsysteem. Heel voordelig, handig bij pasgeborenen vanwege het kleine formaat, maar wil ik ouders en schoonouders hiermee laten werken?

Dan zijn er een aantal verschillende voorgevormde luiers van bamboe, met inleg of de pocket versie. Ook deze hebben een overbroekje nodig. Deze schijnen heel erg goed te absorberen, maar hebben daardoor ook een langere droogtijd. Wel makkelijk in gebruik. En deze zijn verkrijgbaar in one-size of meerdere maten.

Verder zijn er nog diverse andere voorgevormde luiers. Ze zijn verkrijgbaar in pocket versie, of met inleggers, en die hebben vaak geen overbroekje nodig. Ook van deze zijn er one size of verschillende maten te krijgen. Ze drogen vaak sneller, maar schijnen ook wat minder te absorberen dan de bamboe luiers. Ze zijn over het algemeen wel erg makkelijk in gebruik, want ze lijken veel op de wegwerpluier.

Wat kosten wasbare luiers?

Wat een keuze! Eigenlijk zijn er wel meerdere luiers die me aanspreken, dus dan ga ik ook eens kijken naar de kosten.
Ik heb voor mezelf een schema gemaakt met de prijzen van de verschillende luiers, overbroekjes en hoeveelheden die ik nodig zou hebben. Tot mijn grote verbazing komen de duurste, meest duurzaam geproduceerde luiers niet eens als duurste uit de test als ik het vergelijk met andere soorten. Omdat dit een one size luier is, zou je in principe de gehele luierperiode genoeg moeten hebben aan een complete set luiers en overbroekjes. Luiers waarbij je meerdere maten moet kopen komen als duurste uit de test, en de katoenen of bamboe (prefold) luiers als goedkoopste.

De knoop doorhakken

Uiteindelijk weet ik toch een keuze te maken. Voor de eerste periode, als ik zelf nog met verlof ben, wil ik gebruik gaan maken van de (zeer voordelige) bamboe prefold luiers met overbroekjes. Deze zijn ideaal voor de pasgeboren baby vanwege het formaat en absorptievermogen. Over ouders en schoonouders hoef ik me in die periode nog niet druk te maken, want het meeste verschoonwerk zullen mijn man en ik zelf doen (misschien leen ik
wel een pop op baby formaat om te oefenen). Daarbij neem ik enkele bamboe voorgevormde luiers in newborn formaat, voor de nacht of als we wat langer onderweg zijn. En als de kleine groot genoeg is ga ik volledig over op voorgevormde bamboe luiers met inlegggers en overbroekjes. Handig is dat ik de prefold bamboe luiers ook kan gebruiken als extra inleggers als dat nodig is.

De overbroekjes zijn one size, dus deze kan ik de gehele luierperiode gebruiken. Hiervan wordt aangeraden rekening te houden met 2 stuks per dag, dus met een klein aantal moet ik prima uitkomen.

Al met al heb ik het gevoel dat ik nu een weloverwogen keuze heb kunnen maken, en ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan als mijn kleine er echt is. Ben ik dan nog tevreden met mijn keuze? Of had ik achteraf toch wat anders aangeschaft? Wordt vervolgd dus!

Meer tips en ervaringen!?

Nog wat tips en websites als je zelf overweegt om wasbare luiers aan te schaffen:

  • Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijk is; kosten, gebruiksgemak, duurzame productie.
  • Kijk goed rond op internet om je te oriënteren, er is heel veel informatie en op Youtube zijn filmpjes te vinden van de verschillende fabrikanten.
  • Ga eens naar een inloopochtend van een winkel/ verkoper of vraag een luierconsult aan. Niks is zo fijn als zelf kijken en voelen.
  • Check andere sites die informatie over wasbare luiers geven zoals Klein Spook, Babybum, Kaatje Katoen, Bumaround en de Luierspecialist.

Heb je ervaring met wasbare luiers, deel dat dan ook hieronder bij de opmerkingen!

Linda Flens gastblogIk ben Linda, 31 jaar, getrouwd met Sander en in verwachting van ons eerste kindje.
In het dagelijks leven werk ik full time in een leuk ziekenhuis in Amsterdam, en in mijn vrije tijd heb ik veel bezigheden.
Naar de film met vrienden, stijldansen, haken, scrapbooken en lekker rondstruinen op internet. Nu ik zwanger ben, probeer ik beter te letten op wat ik koop, en of alles wel echt nieuw moet zijn. Dit dwingt tot creativiteit en dat vind ik ontzettend leuk. Het is een uitdaging geworden om mooie spullen te vinden of te maken!

Foto: Luiers van Empowered papa

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies