Dromen van doorslapen

Dromen van doorslapen Monday September 3, 2012

Sommige baby’s slapen al heel snel door. Maar heel veel baby’s niet. En dat is heel zwaar voor de ouders.

“Slaapt jouw baby al door?”

Tja, wat is doorslapen? Ik ken maar weinig jonge ouders, die een paar keer per nacht fluitend hun bed uitspringen als de baby wakker wordt en dan overdag ook nog stralend door het leven gaan. Gebroken nachten zijn gewoon heel erg vermoeiend.

Veel baby’s slapen slecht

Het lijkt altijd alsof alle andere baby’s na een paar dagen, soms weken, al doorslapen. Tja, vergeet die baby’s maar. Jij hebt gewoon een andere versie gekregen. Misschien voel je je gesteund dat heel veel ouders eens in jouw schoenen hebben gestaan. En het duurt je misschien te lang, maar uiteindelijk komt het goed.

Baby slaap tips

Je leest dit en je bent wanhopig. De baby heeft genoeg gedronken, een schone luier en is niet te warm en niet te koud aangekleed.

Ik wil NU slapen!

Toverspreuken ken ik ook niet (helaas helaas!), maar onderstaande tips kunnen misschien wel helpen.

  • Gouden regel nummer één: zorg dat je (ook overdag) slaapsignalen van je baby herkent en dan direct actie onderneemt om je baby de mogelijkheid te geven om te slapen. Blijf desnoods een paar dagen thuis. Op Pinterest verzamelt Sylvie filmpjes waardoor je de lichaamstaal van je baby nog sneller herkent.
  • Baby’s zoeken geborgenheid. Slaap samen met je baby.
  • Draag je baby in een draagdoek. Er zijn veel redenen waarom baby’s wel kunnen slapen in een draagdoek. Ze ‘staan’ meer rechtop, maar ook erg belangrijk: ze zitten lekker tegen mama aan.
  • Vraag hulp! Als je een zus, moeder of vriend(in) hebt die ook wel een nachtje wil bikkelen, laat diegene dan ook lekker een paar uur rondjes lopen door het huis met de baby op de arm. Of misschien kunnen ze je overdag helpen door andere kinderen op te vangen en huishoudelijke klusjes te doen.
  • Zit je in de kraamtijd? Stel de kraamvisite lekker een paar weken uit.
  • Inbakeren. Het heeft ook heus niet mijn eerste voorkeur, maar het heeft mijn baby uiteindelijk wel door moeilijke tijden heen geholpen (en mij dus ook).
  • Een hulpmiddel, dat je zo lang mogelijk wilt uitstellen (om verwarring over lichaamstaal te voorkomen): een fopspeen

Dit zijn goed bedoelde adviezen van een moeder die nachten lang wanhopig, chagrijnig en verdrietig was. Heb jij een huilbaby en trek je het niet meer? Als jij denkt dat een dokter jouw baby zou moeten checken, eis dat dan op. In bijvoorbeeld Nijmegen heeft het ziekenhuis een huilpoli voor huilbaby’s.

Ik heb zelf nooit het gevoel gehad dat mijn baby’s iets serieus mankeerden, maar ik werd wel gesloopt door hun (ja, beide) gevecht tegen de slaap.

Mama’s help elkaar de nacht door!

Heb jij ook zulke nachten, weken of maanden gekend? Deel dan ook jouw ervaringen hieronder. Er zal maar net een gouden tip bij zitten waardoor andere mama’s en papa’s weer even bij kunnen tanken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies