Duurzaam menstrueren

Het is zover. Mijn eigen taboe wordt doorbroken. Tijd om wasbaar maandverband uit te proberen.

Af en toe probeer ik eens met andere ogen naar mijn dagelijks leven te kijken. Soms is het namelijk erg leuk om je routine bij te sturen. Zo bedacht ik me dat al die tampons en maandverband natuurlijk bepaald niet duurzaam zijn. Al mijn wegwerp producten liggen nu ergens op een afvalbult te stinken.

Maar ik houd wel van een beetje luxe en gemak en daarom kan ik me niet voorstellen dat er alternatieven zijn voor die halve plastic inlegkruisjes en gebleekte tampons.

Wasbaar maandverband test

[poll id=”8″]

Met gematigd enthousiasme besloot ik om wasbaar maandverband te gaan proberen van Cute Cotton. De eerste periode besloot ik over te slaan omdat we aan het klussen waren en de wasmachine twee weken niet werkte. En om bij andere mensen mijn maandverbandjes te gaan wassen leek me niet zo fijn. Bij de tweede ronde besloot ik het toch een eerlijke kans te geven. En ja, dan moet je dus gaan toegeven dat het echt super meevalt.

Voordelen

In tegenstelling tot wegwerp maandverband voelt dit maandverband echt veel prettiger aan. De stof is ontzettend zacht. Deze bovenlaag is van bamboe. Zacht en mega absorberend. Bovendien is het veel minder broeierig dan wegwerpverbanden. Door de drukknoopjes blijft het verbandje altijd perfect op de juiste plaats zitten. Of ben ik de enige die de plakstrip ook weleens aan de verkeerde kant aantreft?

Nadelen

Je gooit hem niet weg. Dus moet je iets met het gebruikte maandverband tot je de wasmachine aanzet. Echt smerige verbandjes spoel ik eerst uit en dan toch maar direct in de wasmachine. On the road is dit dus wel een serieus probleem. Door de knoopjes kun je het verbandje opvouwen tot een pakketje en dichtdrukken, maar toch is dat niet echt lekker. Dus als ik op pad ben toch maar wegwerpspullen mee.

Conclusie

Je ruilt eigenlijk het ene comfort in voor het andere. Door maandverband weg te gooien ben je het direct kwijt. Maar dit wasbare maandverband heeft echt een veel hoger draagcomfort. En dat is toch ook niet helemaal onbelangrijk voor dit lichaamsdeel.

Nu dit me zo mee is gevallen moet ik ook maar eens de menstruatiecup (Mooncup) gaan proberen als vervanging voor tampons.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies