Eco schoenen

Bottleneck voor mensen die bewust en ecologisch willen shoppen zijn schoenen.
Als het om schoenen gaat vraagt niemand zich af welk materiaal er gebruikt is en hoe de productie verloopt. Ecomama wil dat wel weten.
Waarom? En waar koop je die schoenen?

Bottleneck voor mensen die bewust en ecologisch willen shoppen zijn schoenen.
Als het om schoenen gaat vraagt niemand zich af welk materiaal er gebruikt is en hoe de productie verloopt. Ik kan dan ook geen merk bedenken dat er bekend om staat ecologisch te produceren.

Mij lukt het niet, maar baby’s en kinderen krijgen met gemak hun voet in hun mond. Dus is natuurlijk de eerste prioriteit het vinden van goede baby slofjes en kinderschoenen.
Laarzen zijn mijn favoriet. Maar ik houd niet van grote lappen leer. Het is dan ook altijd weer een hele kunst om de juiste laarzen te vinden.

Waarom wil ik eco schoenen?

Weinig leer

Als vegetariër wil ik zo min mogelijk dierlijke producten consumeren. Van de producten die ik wel koop wil ik graag weten hoe de dieren geleefd hebben en hoe het leer verwerkt is. En dat hoef je niet te vragen aan de mevrouw bij de Scapino.

Giftige stoffen

Ik wil zoveel mogelijk gifvrije producten in huis. Daarbij dacht ik in eerste instantie vooral aan de stoffen waarmee de kids in aanraking komen. Maar door een klein onderzoekje ontdekte ik de gruwelijke feiten over het gebruik van chemicaliën bij de verwerking van leer in onder andere Bangladesh. Fabrieksarbeiders werken dagelijks onder primitieve omstandigheden met een cocktail van chemicaliën (onder andere chroom VI) en het afval stroomt zo de rivier in waar vrouwen de kleding en kinderen in wassen.

Soms kan het bijzonder deprimerend zijn om de gevolgen van je eigen gewoontes onder ogen te zien, maar voor wie het aandurft moet zeker dit filmpje eens bekijken.

Pasvorm

Imago, modetrends en kleur zijn vaak de belangrijkste uitgangspunten voor producenten. Maar waarom is mijn voet niet de eerste prioriteit? De meeste merken hebben de eindgebruiker niet als uitgangspunt. Ik droom van een wereld waarbij de gezondheid van mens en dier het belangrijkste uitgangspunt is zonder dat we comfort hoeven in te leveren. Dus producenten: word innovatief!

[poll id=”20″]

Europees Eco label

Joepie! Er bestaat een Europees Eco Label voor schoenen.
Het doel van dit label: zowel het reduceren van het niveau van giftige stoffen en/of vluchtig organische stoffen, als het produceren van meer duurzame producten. Maar helaas staan hier geen Nederlandse bedrijven op vermeld.

Winkels waar je wel terecht kunt

Ervaringen

Ik heb ervaring met ecologische schoenen van Loints en Ethletic. Maar ik zou ze allemaal wel willen testen. Welke eco schoenen ken jij?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies