Ervaringsmama’s over wasbare luiers

Ervaringsmama’s over wasbare luiers Wednesday May 29, 2013

Wasbare luier ervaringen van de Vlaamse mama’s Elke en Karen. Deze mama’s geven je een realistisch kijkje in hun huishouden waarin ze wasbare luiers gebruiken.

Je bent zwanger of bent net bevallen en bij het zien van de berg wegwerpluiers schrik je je een hoedje. Zóveel?! Als je je dan gaat oriënteren op wasbare luiers komen er waarschijnlijk een heleboel vragen bij je op. Daarom laten we de mama’s Karen en Elke aan het woord, die inmiddels een paar maanden wasbare luiers van Klein Spook gebruiken. Aan hun stellen we de meest gestelde vragen over wasbare luiers.

Hoeveel kinderen heb je en in welke leeftijd?

Karen: Ik heb één zoontje van tien maanden.

Elke: Onze dochter Rika is onze eerste spruit, geboren begin januari ’13.

Was je direct al wasbare luierfan?

Karen: Nee! Door mijn job was ik onmiddellijk thuis toen ik zwanger was (moederschapsbescherming). Ik had dus tijd genoeg om vanalles op het internet op te zoeken over zwanger zijn en baby’s hebben. Ik vond toen informatie over wasbare luiers. In Gent (in België) kan je hier trouwens subsidies voor krijgen. Het leek toen toch “niets voor mij”. Ik kende niemand die dat gebruikte en het leek wel veel werk. In de creche waar ik, nog maar net zwanger, mijn baby ging inschrijven lieten ze weten dat het wel kan, wasbare luiers.

Enkele maanden later ben ik er toch opnieuw over gaan lezen. Het klonk toen meer en meer ‘logisch’ om het wel te proberen. Beter voor milieu, de portefeuille en zelfs baby’s billen. Mijn ecologische voetafdruk is waarschijnlijk veel en veel te groot. Ik vond het wel een fijn idee om op die manier toch een kleine bijdrage te leveren. Ik zocht wat tweedehands sites af en via Klein Spook kreeg ik tips over welke merken wel ok zijn om mee te starten. Tegen het einde van de zwangerschap kwam ik dan aarzelend in de crèche vragen of het nog altijd kon, wasbare luiers. Geen probleem, maar alleen niet die ingewikkelde strikgevallen. Oké voor mij, die zag ik zelf toch niet zitten. Doordat mijn zoontje dus heel de tijd wasbaar kon gebruiken, vond ik de investering wel meer de moeite waard.

Elke: Toen wij ervan hoorden waren we meteen fan: ons kindje was enorm welkom, maar we hadden eerlijk gezegd wel wat schrik voor de ecologische impact van zo’n baby op ons leven! Wasbare luiers waren dus dé oplossing voor onze bezorgdheid! Het was wel even zoeken naar de meest geschikte luier: een biologisch katoenen luier of een bamboe? Een strikluier of all-in-one? Kortom: veel keuzemogelijkheden!! Na een duidelijke infosessie bij Klein Spook en de stappen te volgen van de beslissingsboom (initiatief van Klein Spook) besloten we te gaan voor de strikluiers. De luiers en toebehoren lieten we op onze geboortelijst zetten. Twee vliegen in één klap, zo vonden wij: enerzijds werden de kosten wat gedekt en anderzijds vonden we het fijn om op deze manier reclame te maken bij andere gezinnen voor de herbruikbare luiers.

Maar wasbare luiers zijn toch bere-ingewikkeld?

Karen: Er is niks ingewikkeld aan wasbare luiers, echt niet. Het concept is simpel: je hebt een luier nodig die de plas opvangt en een bescherming daar rond die waterdicht is. En dat heb je dan in allerlei vormen, maten, kleuren…. Sommige in één stuk, sommige in twee. Sommige kan je van mini baby tot peuter laten dragen, andere heb je in verschillende maten. Maar de basis is best wel simpel. Het meest ingewikkelde vind ik het zoeken van een goed model dat past bij de billen van de baby, anders heb je wel lekken.

Elke: Nee. Die schrik jagen de onwetenden je soms aan, maar niets is minder waar. Wij mochten even oefenen op een pop en dat lukte meteen. Ben je de techniek vergeten als je terug thuis komt: dan vind je genoeg filmpjes op de website van Klein Spook
waar alles nog eens herhaald wordt!

Wat doe je met vieze luiers die moeten wachten op een wasbeurt?

Karen: In de garage staat een wasmand/grote vuilbak met een deksel er op. Daar gaan alle luiers in, zowel die van thuis als de vuile van de creche. Als de ton ongeveer vol is, heb ik ook een wasmachine vol. Soms in combinatie met de handdoeken was. Die mogen ook op 60° en het is echt wel ok om je andere was er mee te mengen. Je ruikt er niets van in de garage. Uiteraard wel als je het deksel opent of de luiers in de wasmachine moet steken. Maar dat duurt ook maar even.

Ik heb een kleine luieremmer gekocht voor het verversen boven, maar dat werkt hier niet. Meestal ververs ik de baby nog beneden en die luieremmer neemt toch weer extra plaats in en ik vergeet die gewoon. Misschien wordt die wel weer gebruikt als de kleren/luiers van de baby alleen boven bewaard en aangedaan worden.

Elke: Die bewaren we in een rieten wasmand en dat voor maximum vier dagen. Ondanks hun ‘wachttijd’ hebben we geen geurhinder! De rieten mand staat uiteraard in de koele gang, waarschijnlijk helpt dat..

Hoeveel wasjes draai je in de week?

Karen: Ongeveer twee. Soms drie, als er ook veel andere was in dezelfde machine bij kan. Een baby zorgt sowieso voor extra was, daar moest ik wel even aan wennen. (zijn kleren vuil, mijn kleren vuil….) Eenmaal daar aan gewend maken de luierwasjes niet zo veel meer uit. Het grote voordeel: je hebt daar geen strijkwerk aan! Anders was ik er zeker niet aan begonnen, ik haat strijken. Het ophangen van de luiers heeft een behoorlijk rustgevend effect.

Elke: Momenteel twee wasmachines per week voor de luiers.. We gebruiken de luiers nog niet elke dag 24 uur op 24, maar daar groeien we wel naar toe! Aanvankelijk gebruikten we ze enkel thuis, daarna durfden we ze al eens op verplaatsing gebruiken.. tot onze wasmachine het begaf! Toen waren we genoodzaakt even volledig over te schakelen op wegwerpluiers: vreselijk! Elke dag had onze Rika lekjes! En wij voelden er ons niet goed bij: de vuilbak groeide voor onze ogen, zo veel verspilling en vervuiling! Nu onze machine weer hersteld is, willen we de wegwerpluier bannen!

Hoe doe je dat als je op pad bent?

Karen: Bij een kleine uitstap: luiers meenemen en een water/geurdichte zak om de vuile in te doen. Vooral als we met de auto zijn, bij familie of vrienden en het niet zo veel uitmaakt wat we allemaal verhuizen.
Soms gebruik ik ook wegwerp. Bijvoorbeeld als we een weekendje weg zijn op hotel. Dan begin ik echt niet te sleuren met luiers.
Ik twijfel nog wat we deze zomer op vakantie gaan doen. Als er een wasmachine te vinden is tussen de vakantiehuisjes wil ik ze wel meenemen. Anders wordt het daar ook wegwerp. Ik ben niet anti-wegwerp, soms is dat ook handig hoor! ‘s Nachts gebruik ik nog wegwerp. Ik moet de klik eens maken om dat af te leren denk ik.

Elke: Heel simpel: we hebben in een draagtas enkele reserveluiers en overbroekjes mee samen met een ‘wetbag’: een waterdichte zak om de gebruikte luiers in te poneren. Een plastiek zak zou ook kunnen, maar dat is weer milieuonvriendelijk! In een minitransportzakje nemen we herbruikbare vochtige doekjes mee, op deze manier hebben we alleen het inlegvliesje dat –enkel bij grote stoelgang- in de vuilbak belandt… In tegenstelling tot wat je zou denken, is onze draagzak niet voller dan die van minder milieubewustgevulde zakken! De eerste keer moesten we de schaamte wat overwinnen maar eenmaal het lukt, verandert de schaamte in een fierheid! We kunnen het, durven het én zijn milieuvriendelijk! Zalig gevoel!!

Gaat je kindje ook naar de crèche en hoe gaat dat daar dan?

Karen: In de crèche kenden ze wasbare luiers al. Het model dat wij gebruiken nog niet, maar ze zijn er heel tevreden van. Ik lever de zoon ‘s ochtends af met een lading luiers en overbroekjes en een mooie zak om de vuile exemplaren in te bewaren. ‘s Avonds haal ik de zoon op samen met de zak vol luiers. Die gaan dan thuis in de wasmand tot ik was. Ik heb er nog nooit een opmerking over gekregen, ze vinden het heel gewoon ook al zijn er niet zo veel kindjes die het gebruiken. Ik geef nog wegwerp mee, want ze zijn ervan overtuigd dat tijdens dutjes de wasbare niet voldoende absorberen. Een fabeltje, maar ik laat hen doen, want soms daalt dat stapeltje wegwerp niet eens.

Elke: Vanaf volgende week gaat ze naar de onthaalouders. Hoe het daar zal gaan weten we nog niet. In sommige crèches in Gent worden ze al toegelaten, maar dat zijn vaak dure biocrèches! Wij zullen het geleidelijk aan introduceren bij onze onthaalouders: eerst hen laten wennen aan de herbruikbare vochtige doekjes. Ze zal aankomen met een herbruikbare aan en we hopen dat ze geleidelijk aan gewonnen geraken om ze ook te gebruiken. Het hen opleggen is geen optie, het moet vanuit henzelf komen.

Wat is de meest gestelde vraag?

Karen: Is dat niet veel meer werk? Mijn antwoord is dan: ‘een baby zorgt sowieso voor extra werk/was.’

De meest gehoorde opmerking is: ‘dat is zo’n gedoe van vroeger.’
Weinig mensen weten al dat het niet meer gaat om doeken en veiligheidsspelden. Een beetje vanuit het idee “als het op de moderne manier kan, waarom dan terug grijpen naar iets van vroeger”. Terwijl de wasbare luiers echt wel gebruik maken van ‘moderne’ ideeën en materialen, maar toch voor ecologie kiezen.

Elke: De vraag die we het meest horen is “Waarom doen jullie jezelf dat aan, de wegwerpluier is toch veel makkelijker?”. Ons antwoord dringt pas door als ze ons onze dochter ZIEN verversen van luier, want vertellen dat het even snel gaat en dat het milieuvriendelijk is, dat dringt niet zo makkelijk door..

Wat wil je zelf nog meegeven aan twijfelende ouders?

Karen: Toen de zoon nog borstvoeding kreeg, en zijn kaka dus nog heel slap was, had ik met mijn 2-delig luiersysteem nooit lekken! En jammergenoeg wel regelmatig toen ik toch eens een wegwerp gebruikte…

Een klein nadeel: doordat ik meestal kies voor een 2-delig systeem met dikke (en dus goed absorberende) luiers, past de zoon niet zomaar in alle broeken.

Elke: Wij hopen alleen dat alle steden, net zoals in Gent, de moeite nemen om herbruikbare luiers te promoten via de kraamkliniek, de vroedvrouwen in geboortehuizen, subsidies,.. zodat de ecologische voetafdruk van deze kleine wezentjes zo klein
blijven als hun voetjes!!

Dames, bedankt voor jullie medewerking. Het is zo fijn om ervaringsverhalen van andere mama’s te horen!

Foto: Mama Elke: sfeerbeeld van de Great Cloth Diaper Change in Gent: ondertussen is het wereldrecord verbroken. Op de foto zie je Rika en papa Jasper. Er waren die ochtend in totaal vier vaders die de verversingstaak op zich namen!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies