Geitenmelk voor je baby

Geitenmelk voor je baby Monday January 23, 2017

Het duurde even voordat Veronique Hundscheid geitenmelk als basis van de opvolgmelk voor haar baby ontdekte. Dus zocht ze uit wat de voordelen zijn.

7 jaar geleden was ik zwanger van ons eerste kind; ik twijfelde geen moment en bezocht in mijn uppie een informatiebijeenkomst over borstvoeding. Een prettige bijkomstigheid was dat de informatieavond geleid werd door een (in mijn ogen) geweldige lactatiekundige. Ze is direct, open en bovenal heel eerlijk over borst- maar ook kunstvoeding. No nonsens en straight to the point.

In het laatste trimester van beide zwangerschappen lag haar visitekaartje klaar en besprak ik met manlief mijn wensen wat betreft de bevalling en borstvoeding.

Zo gezegd zo gedaan kwam op 31 december 2009 onze prinses ter wereld en begon het eerste borstvoedingsavontuur dat dik 10 maanden duurde. Het afbouwen van de borstvoeding combineerde ik met biologische opvolgmelk op basis van koemelk.

Little did I know…

Zelfs tijdens het schrijven van mijn boek Voeding voor moeder & kind verdiepte ik me niet in het thema geitenmelk voor je kindje. Hoewel onze toenmalige gastouder heel overtuigd was van het gebruik van kunstvoeding op basis van geitenmelk, was het gebruik van deze voeding nog steeds ver van mijn bed. Per toeval kwam ik in contact met NANNYcare geitenmelk middels mijn Mama Café.

Maar wat is er nu zo speciaal aan geitenmelk?

Geitenmelk is qua eiwitsamenstelling anders dan koemelk. Het bevat ook kleinere vetbolletjes, die gemakkelijk door de darmpjes worden opgenomen. Dit maakt dat opvolgmelk op basis van geitenmelk een alternatief zou kunnen zijn voor kindjes die reageren op kunstvoeding op basis van koemelk. Het gaat hier dus niet om de gevoeligheid voor lactose maar om een reactie op koemelk.

Lactose-intolerant: geen dierlijke melk!

Elke dierlijke melksoort bevat lactose, ongeacht de grootte van het dier. Is je kindje lactose-intolerant, dan zal het geen enkele dierlijke melk kunnen verdragen. Bij deze groep kinderen blijft moedermelk de beste optie en kan zelfs donor-moedermelk een oplossing zijn voor moeder die het moeilijk vinden dierlijke melkproducten te mijden of zelf geen borstvoeding (kunnen) geven.

De ingrediënten

Een ander en voor mij zeer belangrijk punt is dat kunstvoeding bijna altijd maltodextrine (suiker), zout en andere onnodige ingrediënten bevat. De energiebehoefte van jonge kinderen is hoog en daarom worden er extra koolhydraten toegevoegd aan flesvoedingen (vanwege Europese regelgeving is het verplicht). Producenten kunnen dat op verschillende manieren doen en helaas wordt er vaak gekozen voor minder gunstige koolhydraten als maltodextrine of glucosesiroop. Terwijl aanvullen met (het duurdere) natuurlijk lactose ook goed mogelijk is. Verder willen de producenten van kunstvoeding zich onderscheiden en zorgen voor een mooie samenstelling van ingrediënten met alle gevolgen van dien.

Sinds 2015 zie ik een grote toename van het aantal kindjes dat heftig reageert op FOS, GOS, vis- of sojaolie in kunstvoeding. Het gaat hier niet om kleine reacties zoals buikkrampjes maar om heftige reacties die je onzekerheid als jonge ouders alleen nog maar vergroot. Helaas verplicht vanaf 2020 de Europese Wetgeving producenten visolie toe te voegen aan kunstvoeding.

To the point

Het moge duidelijk zijn dat ik pro-borstvoeding ben. Gewoon omdat het de kansen op allergieën, intoleranties, huidaandoeningen, astma, spijsverteringsproblemen enz. verkleint. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat het geven van borstvoeding de meest goedkope, relaxte en bovenal bijzondere manier is om je kindje te voeden.
Máár ik pleit ook voor het maken van eigen keuzes. Iedere aanstaande moeder moet in staat zijn haar eigen keuze te maken wat betreft voedmethode(n). De praktijk laat namelijk zien dat niet iedere moeder gemakkelijk en op een ontspannen (goede) manier kan borstvoeden. Kunstvoeding is dan ook een dankbare optie die we niet mogen vergeten.

Voor je kindje geboren wordt is het handig om je alvast in te lezen over het gebruik van kunstvoeding in het algemeen. Ook wanneer je borstvoeding gaat geven. Uiteindelijk wordt de markt gedomineerd door ‘grote’ aanbieders van kunstvoeding op basis van koemelk met extra toegevoegde synthetische ingrediënten om alles zo uniek en verkoopbaar mogelijk te laten zijn. Sta open voor de opties die er zijn en onderzoek welk product het beste bij jullie past.

Benieuwd naar mijn voorkeur? Neem een kijkje op de website van NANNYcare geitenmelk!

Over Veronique

Veronique staat op woensdag en donderdag (22 & 23 februari a.s.) bij de NANNYcare geitenmelk smoothiekar tijdens de Negen Maandenbeurs en tourt samen met Margriet de Rijk langs mama café’s in het land. Kijk voor meer informatie hier.

geitenmelk opvolgmelk na borstvoeding

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies