Giftige stoffen in speelgoed, flesjes en plastic

Giftige stoffen in speelgoed, flesjes en plastic Tuesday November 3, 2009

Waarom zitten er giftige stoffen zoals Bisfenol A en ftalaten in baby- en kinderproducten?
Tips hoe je gemakkelijk de risico’s beperkt zodat je zorgeloos kunt gaan shoppen voor milieu- en kindvriendelijk speelgoed, flesjes en andere kinderproducten.

Is al die stress om gif echt nodig? Als het echt gevaarlijk is dan werd het toch wel verboden?
Helaas weten wij ecomama’s wel beter. Producenten en overheden hebben niet altijd de gezondheid van jou en je kind op de eerste plaats staan.

Waarom zijn weekmakers gevaarlijk

Weekmakers hebben invloed op ons hormoonsysteem. Bij kinderen is het hormoonsysteem nog volop in ontwikkeling en daarom zijn de gevolgen van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen groter. Er is best veel onderzoek gedaan naar de effecten van bijvoorbeeld PVC (bevat loodhoudende stoffen en weekmakers), maar toch wordt het in veel producten gebruikt. Misschien omdat het onderzoek nog niet overtuigend is, misschien omdat het nooit duidelijk is wanneer iets gevaarlijk wordt. Bijvoorbeeld zout in je eten is niet gevaarlijk, maar een kilo zout wel.

Er zijn Europese richtlijnen opgesteld waarin het gebruik van een aantal weekmakers is verboden en een maximum is gesteld aan het weekmakersgehalte in kinderspeelgoed en producten. Die richtlijnen zijn opgesteld omdat iedereen sowieso al blootgesteld wordt aan weekmakers in bijvoorbeeld vloerbedekking en huishoudelijke apparatuur.

Baby’s en kinderen stoppen veel speelgoed, flesjes en andere plastic producten in hun mond en hebben daardoor grotere kans op verhoogde blootstelling aan deze stoffen, die in hogere concentratie grote gevolgen kunnen hebben.

Bisfenol A en ftalaten

Naast een mooi galgje woord is een mooi voorbeeld het gebruik van de weekmaker: Bisfenol A (BPA). Over BPA is veel geschreven en het is nog steeds niet 100% duidelijk of er schadelijke effecten optreden.

Negentig procent van alle ftalaten wordt gebruikt als weekmaker in PVC-producten zoals speelgoed, regenkleding, vloerzeil, vinylbehang en elektriciteitskabels. Verder worden ze toegepast in verf, lijm, drukinkt en cosmetica.

Flessen

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat BPA schadelijk is en in Canada is dit materiaal verboden. Maar in Nederland niet. BPA wordt in Nederland dus verwerkt in flesjes, speelgoed en andere baby- en kinderproducten.

De bekendste babyflessen zijn de Avent flessen van Philips. In Canada zijn ze al BPA vrij, in de Verenigde Staten binnenkort ook. Maar in Europa worden beide verkocht. Waarom niet alleen BPA-vrij? Omdat hier de discussie nog niet hoog genoeg opgelopen en de onderzoeksresultaten schijnbaar niet overtuigend zijn.

Er zijn trouwens genoeg flesjes te krijgen zonder BPA. Dus de keuze is aan jou.
In de praktijk: Het gemakkelijkste is op safe te spelen voor jezelf en het milieu met houten speelgoed, glazen flesjes of door op te letten of producten BPA vrij zijn.

Veilige keuzes

Bepaalde winkels en merken hebben zich gespecialiseerd in veilige gifvrije kinderproducten.

Het merk Nuby is groot geworden door BPA vrije producten zoals lepeltjes, bordjes en speelgoed te maken. Dit merk is ook in Nederland bij de bekendere babywinkels te verkrijgen.

Bij de gewone drogisterijen zoals kruidvat en etos kun je ook flesjes kopen met 0% Bisphenol A van bijvoorbeeld het merk Difrax. Wie er op let zal merken dat er in Nederland vrij veel flesjes te krijgen zijn waar deze chemische stof niet in zit. Dus is de keuze snel en makkelijk gemaakt.

Speelgoed en knuffels van veilige materialen kun je onder andere bestellen bij Greenjump.

Tips

Het is vrijwel onmogelijk om als consument de codes te begrijpen die op verpakkingen staan. Tips voor veiliger gebruik van plastic materialen bij voedsel:

 • Vermijd het gebruik van plastic bakjes in de magnetron. Chemicaliën komen vrij na verhitting.
 • Vermijd het gebruik van plastic verpakkingen.
 • Vermijd plastic waterflesjes. Tenzij je in een gebied bent waar kraanwater niet vertrouwd is.
 • Gebruik BPA vrij bestek en bordjes voor babyvoeding.
 • Als op de verpakking staat dat speelgoed van vinyl is gemaakt zou het heel goed pvc kunnen bevatten.
 • Koop producten in gespecialiseerde winkels of webshops.
 • Check of hetzelfde product ook gemaakt wordt door een merk dat er om bekend staat duurzaam en veilig te produceren.
 • Dezelfde en andere giftige stoffen worden ook gebruikt in verzorgingsproducten. Lees hierover meer in het artikel ‘Zijn zalfjes, shampoos en zeep helemaal fris?’.
 • Laatste nieuws

  Het laatste nieuws over de schadelijke effecten van Bisfenol A worden gepubliceerd op BisphenolAFree.org.
  De Voedsel en Waren autoriteit heeft in 2008 nog een onderzoek gedaan naar het gehalte van weekmakers in kinderproducten.

  Schrijf een reactie

  reacties


  Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

  Viva mama!

  Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
  Meld je aan via info@ecomama.nl.

  Viva la Mama! Sofie
  Viva la Mama! Sharon
  Viva la Mama! Berthe
  Viva la Mama! Nikki
  Viva la Mama! Annelies