Havermoutbadje

Havermoutbadje Sunday June 5, 2011

Het havermoutbadje is een simpele en huidvriendelijke tip, die je zeker even moet proberen als je kindje waterpokken heeft.

‘Heeft je zoon waterpokken? Dan moet je hem in een havermoutbadje doen!’ Die tip heb ik ongeveer 394 keer gekregen.

Als je een beetje bekend staat als een ecomama, krijg je uit alle hoeken tips en wetenswaardigheden aangereikt. Het zal sommigen misschien verbazen, maar zo’n ontzettend Klazien uut Zalk type ben ik helemaal niet. Mijn kennis van kruiden en planten is zelfs best beperkt. Maar door ervaring wordt men wijzer. Laat het badje dus maar volstromen.

Havermout kopen

De waterpokken kwamen door op de middag voor Hemelvaartsdag. Het is natuurlijk altijd zo, dat je nog snel remedie benodigdheden nodig hebt op een dag voor een feestdag, dus vlak voor sluitingstijd stond ik in de supermarkt te zoeken naar havermout voor een havermoutbadje. Ik heb nog nooit eerder havermout gekocht en op welke afdeling moet je dat dan wel niet zoeken? Pap? Cornflakes? Bij de Zonnatura producten? In een natuurwinkel zou ik ze waarschijnlijk direct hebben gevonden. Nu kwam ik na drie rondjes supermarkt bij een schap waar onderin vier variaties lagen. En nergens staat gewoon ‘havermout’ op. Maar goed, alle variaties zullen wel voldoen voor een havermoutbadje. Uiteindelijk is havermout gewoon havermout. Denk ik.

Hoe maak je een havermoutbadje?

Doe de havermout in een washandje en doe er een touwtje om. Of je doet de havermout in een panty, hydrofiel luier, theedoek etcetera. Dat is het. Het havermoutballetje doe je in een lekker lauwwarm badje. Het water wordt dan melkwit. Je kunt je kindje voorzichtig afdeppen met het bolletje. Dit zou er allemaal toe moeten leiden dat de jeuk verminderd wordt en de waterpokken sneller indrogen.

Dreumes zit nog maar op dag 4 van de waterpokken en heeft ongeveer 15 waterpokken op vervelende plaatsen. Hij lijkt weinig last te hebben van de waterpokken. Maar als je zo’n tip voor een havermoutbadje bij waterpokken 394 hebt gekregen, dan moet je het natuurlijk uitproberen.

Havermout weetjes

Gemiddelde droge havermout bevat per 100 gram: 67 gram koolhydraten, 16 gram eiwit, 6 gram vet en 10 gram vezels. Havermout verteert langzaam. Het mag dan wel relatief veel calorieen bevatten maar je hebt ook minder snel honger (stabielere suikerspiegel). Door de grote hoeveelheid vezels is havermout zeer geschikt als je wilt afvallen. Vezels stimuleren de darmwerking. Voor zwangere vrouwen: havermout bevat ook ijzer en in combinatie met de vezels heb je minder kans op verstoppingen. Havermout bevat gluten. Er is echter ook een glutenvrij merk te verkijgen.

Bereiding van havermout

Je kunt een paar lepels havermout door de soep, yoghurt of melk doen. Verder staan er talloze variatie recepten op het web. Het is beter om geen suiker maar in plaats daarvan stevia te gebruiken om je recept zoeter mee te maken.

Kamille tegen waterpokken

Een badje maken met hele sterke kamille thee erin schijnt ook te werken! Mocht je de havermout niet kunnen vinden…

Vergeet de jeuk met het havermoutspookje

Maak het havermoutbadje nog leuker met het havermoutspook. Je maakt hem zelf heel gemakkelijk en je kindje kan er zo leuk mee spelen dat hij de jeuk en de waterpokken helemaal vergeet! En we hebben meer natuurlijke tips van andere mama’s verzameld.

PS… de badspeeltjes zijn vrij van weekmakers en ook echt een aanrader.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies