Vakantie! Kinderen veilig in de zon

Vakantie! Kinderen veilig in de zon Saturday July 8, 2017

Dermatologen smeren zelf hun kinderen erg goed in. Elke dag zelfs. Onderstaande tip om een tube naast de tandpasta te zetten zou ik zelf alleen in zon seizoenen overwegen. Ik vind het al een kunst om de tanden van de kinderen dagelijks vaak en goed genoeg te poetsen.

Het is trouwens ook een reden waarom ik echt nog steeds groot fan ben van UV-pakjes. Alle huid die bedekt wordt met UV-werende kleding wordt niet blootgesteld aan de zon. Dat scheelt heel veel smeren (en dus ook kosten) en gedoe.

Veilig in de zon tips voor kinderen van Stichting Melanoom

Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. Bovendien laat reguliere kleding UV-straling door. Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een beschermingsfactor 10.

Zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren wordt zo een ochtendritueel.
Denk niet: ‘wat voor weer wordt het vandaag?’. Je kan verrast worden door het zonnetje en soms is de zonkracht heel sterk zonder dat het warm is.

Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren! En houd ook rekening met korte haren; smeer bij heel kort haar ook de schedel in.

Realiseer je dat UV-werende pakjes echt geen zon doorlaten. Zodra het pakje uit is, zijn die plekken dus gevoeliger voor verbranding dan de huid die al in aanraking is geweest met de zon.

De huid heeft ook zon nodig vanwege de aanmaak van vitamine D en het creëren van een dikkere huid. Deze dikkere huid kan weer beter tegen zonverbranding! Laat ze vooral lekker zandkastelen bouwen op het strand, maar buiten de piekuren om.

Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is.
Het is belangrijk dat je dan opnieuw smeert. Idealiter om de 2 à 3 uur. Smeer bijvoorbeeld in de ochtend, middag en later op de dag nog eens. (PS. dit geldt voor zonnebrandcreme met een synthetisch filter. Minerale filters werken langer.)

Jij moet het goede voorbeeld geven. Smeer jezelf dus ook in waar zij bij zijn.

Fabels & Feiten

Je leest niet voor niets steeds vaker over veilig zonnen. Huidkanker is wel degelijk een sterk groeiend probleem. Iets dat veel mensen niet weten is dat 1 op de 5 mensen in zijn of haar leven te maken krijgt met huidkanker. En dat huidkanker ook kan voorkomen bij jongeren. In Nederland gaat de leeftijd van huidkankerpatiënten steeds verder omlaag. Veel mensen kennen huidkanker alleen bij 60 plussers, maar dermatologen zien zie steeds meer dertigers en zelfs twintigers met melanoom. Het gevaar is dat mensen op jonge leeftijd vaak nog niet beseffen wat de schade is. Maar de celdeling gaat bij jongeren veel sneller dan bij ouderen. Door zonverbranding en de snelle celdeling wordt de kans op melanoom groter.

Er zijn twee type UV stralen; UVB en UVA. UVB zorgt voor huidverdikking, en UVA (die zonnebanken uitstralen) zorgen enkel voor kleuring. Door onder de zonnebank te liggen verkleurt dus alleen de huid. Het wordt er niet dikker van. Juist die UVB stralen die de zon wel uitstraalt zorgen voor een dikkere huid. En een dikkere huid is meer bestendig tegen zonverbranding. Daarom verbranden we ook zo snel met het eerste lentezonnetje – dan is onze huid nog erg dun na een lange winterperiode.

Veel gezinnen denken dat een klein flesje zonnebrand voldoende is om mee op pad te nemen als ze bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark gaan. Besef dat je met twee volwassenen en twee kinderen normaal een hele fles zonnebrand zou moeten opmaken op 1 dag.

Hoe geniet je optimaal van de zon?

Ga op de eerste dagen van je zonvakantie verstandig en rustig om met de zon. Smeer je goed in en blijf op piekuren uit de zon. Wanneer je huid meer gewend is geraakt, kun je langer zonnen en eventueel met een minder hoge factor insmeren.

Hoe lichter de huid, des te groter de kans op zonverbranding. Kies de juiste sterkte zonnebrand passend bij jouw huidtype en smeer royaal. Gebruik bij een lichte huid minimaal factor 30.

Smeer je iedere 2 à 3 uur in de zon opnieuw in (ook hier geldt dat een mineraal filter gunstiger is dan een zonnebrandcreme met een synthetisch filter)

Vermijd de zon als die op het hoogste moment van de dag staat. Ga dan bijvoorbeeld lekker lunchen in de schaduw. Kijk naar een Frans strand. Tussen 12.00 en 14.00u gaan alle Fransen weg om in de schaduw te lunchen.

Je bent trouwens niet de enige die het een hele klus vindt om je kinderen in te smeren.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies