Luiers: alle mogelijkheden

Luiers: alle mogelijkheden Sunday January 3, 2010

Informatie over verschillende soorten luiers: wegwerpluiers, katoenen luierbroekjes en nieuwe soorten luiers. Deze worden vergeleken op prijs, gebruiksgemak en milieuvriendelijkheid.

Al voor het kindje geboren wordt is de poepkwestie op tafel gekomen. Wij willen geen gewone luiers en na onderzoek kiezen we voor katoenen luiers bestaande uit kant & klare broekjes en inleggers van Lotties.

Waarom niet ‘gewone’ luiers

Enige research levert de informatie op dat je per kind ruim 1000 kilo afval van luiers produceert, dat zou dus betekenen dat je bij wijze van spreken onze hele tuin bombardeert tot vuilnisbelt.

Voor de gezondheid van onze baby willen wij natuurlijk chloorvrije (en dus dioxine vrije) producten waarin geen plastic en/of weekmakers zijn verwerkt. De gangbare wegwerpluiers (ca 30% plastic) passen niet in dat plaatje.

De luiers van bekende merken als Huggies, Pampers en de huismerken worden papieren luiers genoemd. Die naam is niet terecht. Door de weekmakers lijken de luiers wel op papier, maar ze bestaan voor een behoorlijk percentage uit kunststoffen.

Stijve theedoeken?

Bij een andere-dan-gewone-luier denk ik direct aan een soort katoenen theedoeken die je met veiligheidsspelden en ingewikkelde technieken om de billen van de baby kunt vouwen. Dat blijkt al snel een extreem achterhaald beeld. Een beeld dat werkelijk iedereen in mijn omgeving heeft want als ik ook maar suggereer dat ik misschien iets anders dan de gewone wegwerpluiers wil gaan gebruiken ontstaat er een ongemakkelijke situatie.

Niemand en dan ook echt nog niemand heeft positief gereageerd. Alsof ik mijn kind nu al een soort survival en back-to-nature principe probeer aan te smeren met stijve doeken, ouderwetse handwasjes en naalden. Daar wordt meestal nog even een schepje bovenop gedaan door te beginnen over het vele watergebruik bij het wassen (wij hebben natuurlijk een super zuinige wasmachine, label A) en dat het heus niet goedkoper is. Het hoeft van ons niet goedkoper te zijn. Wij willen gewoon niet al die chemische stoffen om de tere billetjes en ook geen containers vol afval.

Wie om deze of andere redenen ook meer over de alternatieven wil weten kan wellicht iets opsteken van wat ik tot dusver uitgezocht heb. In de Verenigde Staten zijn veel meer alternatieven verkrijgbaar, wellicht zijn er mensen die ook met deze luiers al ervaring hebben. Reacties en ervaringen hoor ik graag!

Materialen, lekkages, gebruiksgemak, milieu en prijs

Waar moet je allemaal rekening mee houden als het gaat om poepvangers? Als je serieus wilt gaan afwegen wat voor jou de beste soort luier is dan zou je onderstaande punten een cijfer moeten geven. Zo maak je voor jezelf een prioriteitenlijstje. Per type luier maken wij ook een lijstje, waardoor je kunt checken welke luier voor jou het meest geschikt is.

Materialen

Waarvan is het broekje en de vulling gemaakt? Er zijn onderzoeken, die uitwijzen dat het gebruik van chloor (veelal om te bleken) niet gezond is (voor kind en milieu).

Lekkages

Misschien heb ik nog niet genoeg poep in mijn leven gezien, maar de hoeveelheid lekkages zal misschien ook per kind verschillen. Per merk verschilt het wel hoeveel erover geklaagd wordt.

Gebruiksgemak

Moet je extra wassen? Kun je de gebruikte luiers ergens weggooien of loop je de hele dag met een poepluier in je tas?
Vervanging: Kun je snel en simpel een luier omdoen en wegwerken?

Milieu

Op welke manier wordt het milieu belast? Dus is het broekje milieuvriendelijk geproduceert? Recyclebaar? Hoeveel extra water verbuik je?

Prijs

Wat is de prijs per luier of per kind? Moet je in één keer heel veel aanschaffen of kun je de kosten spreiden?
Om alvast vergelijkingsmateriaal te hebben hierbij een rekensom voor gewone wegwerpluiers: Pampers, Huggies of welk ander huismerk dan ook worden worden hier tot de wegwerpluiers gerekend.

Gemiddeld kost een luier die tot de categorie wegwerpluiers behoord tussen de 20 en 30 eurocent. Dit is het gemiddelde over de eerste 3 jaar en aanbiedingen, huismerken en A-merken. Het rekenvoorbeeld voor gewone wegwerpluiers is dan zeer eenvoudig: 5000 x 0,25 = 1250 euro.

Aantal luiers: In het eerste levensjaar gebruikt de baby circa 5 luiers per dag, dit komt overeen met 1825 luiers in het eerst jaar. Voor het gemak zeggen we dat het kind het tweede jaar nog ongeveer 1650 luiers verbruikt. Dit zou een gemiddelde opleveren 4,5 luiers per dag. Het derde en over het algemeen laatste jaar van de luiers is het aantal weer gezakt naar 1450. Samen maakt dit het getal van 4925 luiers in 3 jaar.

Welke soorten luiers zijn er?

Er zijn drie categorieën luiers: wegwerp, katoen en een half-om-half soort.

Wegwerp eco luiers

In de meest eco-versie zijn deze luiers gemaakt van 100% biologische afbreekbare materialen zoals houtpulp en chloorvrij. Hiervan zijn de Zweedse Naty luiers het meest bekende voorbeeld. Deze luiers zijn te verkrijgen bij de Etos.
In de VS is een bekende: Seventh Generation en je kunt hier meer leren over wegwerpdoekjes.

Materiaal Ecologisch en biologisch geproduceerd.
Vervanging Snel en gemakkelijk.
Prijs Vergelijkbaar met A-merken. Een pak van 27 Pampers New baby voor baby’s van 2-5 kilo is ongeveer 4,70 en hetzelfde pak van Nature Babycare (Naty) 5,75.
Seventh Generation luiers in de VS per new born pak a 40 stuks 13 dollar (ca 9 euro, 23 cent per luier).
Milieu Deze luiers zijn biologisch afbreekbaar. Maar verdwijnen in de container en moeten dus nog verwerkt worden.
Lekken A New dad heeft ze ook ontdekt maar is ook niet al te positief over de lekkages.
Gebruiksgemak Niet wassen, overal weg te gooien.

Katoenen luiers

Katoenen broekjes zijn in de meeste gevallen broekjes met daarin een katoenen doek en een soort vlieslaagje. Het vlieslaagje met daarin de poep (zodra het enigszins vast is) spoel je zo door de wc en de katoenen doek of inlegger moet je wassen. De aanbevolen temperatuur is 60 graden, maar met het wasmiddel van nu is vaak 40 graden al voldoende.

Voorbeelden: Lotties, Kaatje Katoen, Bambinomio en Bumgenius (VS – Dit is een kunstvezel luier).

Materiaal De inleg is in alle gevallen biologisch. De broekjes verschillen van materiaal.
Vervanging Het vliespapier kun je door de wc spoelen. De doek of inlegger moet je wassen. Als je dus op stap bent zou je die in plastic verpakt moeten meenemen. Op zich niet heel veel werk, maar wel iets meer dan de wegwerp versie.
Prijs Het duurste totaal pakket van Lotties kost 660 euro. Bij Bambino kost een totaalpakket ongeveer 550 euro. Het Bumgenius totaalpakket circa 525.
Als je hier dus voor kiest moet je wel extra waterverbruik meerekenen. Hoewel het hoe dan ook goedkoper blijft dan wegwerpluiers (zie je nou wel…)
Mocht je twee kinderen krijgen die na elkaar deze luiers gebruiken dan is het echt een koopje. Als klap op de vuurpijl: in sommige gemeentes wordt subsidie gegeven voor het gebruik van wasbare luiers!
Milieu Vrijwel geen afval. Het waterverbruik is wel iets groter.
Lekken Verschilt per merk en kind.
Gebruiksgemak Je moet vaker wassen.

Half om half luiers

Na enig zoekwerk kom ik bij gdiapers.com. Met de erg vrolijke broekjes misschien wel het toppunt van hip. De broekjes worden gevuld met een soort kant en klare pampervulling. Tot zover geen enkel probleem.

Na gebruik neem je de vulling, die scheur je open, je roert het met een stok door het toilet en dan kan ook nog eens de buitenkant van de vulling door het toilet. Voordeel is dus dat je geen wasjes hoeft te draaien. Maar echte duidelijkheid over de materialen, die ze gebruiken geven ze niet op hun website. In Nederland zijn ze (nog) niet te bestellen.

Materiaal Nog enigszins een mysterie.
Vervanging De baby heeft snel een nieuwe luier om. De oude vulling moet je nog wel verwerken in de toiletpot. Maar op het filmpje van de fabrikant gaat dat reuzemakkelijk en snel.
Prijs Nog niet bekend. Afhankelijk van bestelmogelijkheden in Europa. In de US: 15 dollar voor 40 refills mini plus 25 dollar voor zes wasbare inserts en circa 17 dollar per kleurig broekje.
Milieu Je verbruikt iets meer water door het doorspoelen van het toilet. Als duidelijk zou zijn waar de vulling van gemaakt is dan kan dat ook nog bezwaren opleveren. In een aantal reviews blijkt het doorspoelen af en toe toch voor problemen te zorgen, soms moet het in twee keer en dat is natuurlijk weer niet zo milieuvriendelijk. Van echte verstoppingen is geen sprake maar het is erg genoeg om mijn schoonouders gelijk te moeten gaan geven.
Lekken Verschilt per kind. Afwegingen van een Amerikaanse ecomama van drie merken luiers vergelijkbaar met de gDiapers waarin onder andere geklaagd wordt over lekken.
Gebruiksgemak Je kunt altijd je afval achterlaten als je on the road bent.

Onze keuze

Ik wil milieuvriendelijke luiers en ecopapa heeft de strenge eis dat de gebruikte materialen gezond zijn. Ons onderzoek heeft in elk geval geleid tot heel veel meer keuze. Maar nu is het de vraag wat voor ons belangrijke punten zijn. Qua gebruiksgemak lijken de gDiapers en wegwerpluiers een perfecte oplossing. Maar we zijn niet overtuigd van het materiaal. Qua prijs zijn wegwerpluiers duurder dan de alternatieven (die op hun beurt weer goedkoper zijn dan alle mogelijke plastic wegwerpluiers, ook die in de aanbieding zijn).

Ik vermoed dat wij bij compleet biologisch geproduceerde katoenen luiers gaan uitkomen. Al zouden we het maar de helft van de tijd volhouden, dan maken we nog geen extra kosten ten opzichte van wegwerpluiers. Iedereen blij!

Bronnen

Foto door: Brandi Lacyy
Eerste publicatie 14 oktober 2009

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies