Buiten slapen in babyhuisje

Baby’s die buiten slapen bouwen weerstand op, krijgen meer vitamine D en meer frisse lucht. Met een babyhuisje oftewel ‘Lutje Potje’ is buiten slapen ook veilig.

Mijn baby kan zo heerlijk slapen buiten. Maar onze moderne kinderwagen is al binnen een half jaar te klein. De oppas heeft een ouderwetse kinderwagen met zo’n grote bak. En daar slaapt de baby inderdaad nog erg goed in. Daarom heb ik op Marktplaats een babyslaaphuisje oftewel Lutje Potje (betekent ‘klein kind’ in het Gronings) gescoord.

Lutje Potje

Een Lutje Potje is eigenlijk een konijnenhok voor baby’s. Ze worden ook wel babyslaaphuisjes genoemd. Kinderen kunnen er tot hun tweede jaar in liggen. De hokken zijn van minstens drie kanten winddicht en er zit gaas voor zodat er geen insecten naar binnen vliegen en er goed geventileerd wordt. De huisjes kunnen het hele jaar gebruikt worden. In de winter kun je de baby goed inpakken met dekentjes en kruiken als je je baby buiten laat slapen.

In Noord-Nederland zie je veel babyslaaphuisjes/ Lutje Potjes bij kinderdagverblijven en gewoon bij mensen thuis. Het is een erg grappig gezicht als je langs een crèche rijdt waar allemaal hokken bij het raam staan waar baby’s in liggen te slapen.

Buiten slapen in gezond

Fluitende vogeltjes, ritselende bladeren, vitamine D (licht) en frisse lucht. Veel baby’s kunnen heel goed buiten slapen.

De oorsprong

Het is een echt typisch Gronings gebruiksvoorwerp die stamt uit de jaren ’30. Huisarts Posthumus uit Eenrum vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn en niet in de bedompte kamers binnenshuis. Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman de “babyhok” zodat de zuigelingen buiten konden slapen. Ook voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd.
Tot op heden maken veel Groningers nog regelmatig gebruik van een babyslaaphuisje.

Aanschaf van een babyslaaphuisje

Je kunt zelf een babyslaaphuisje maken, huren of kopen.

Huren van een babyslaaphuisje

Bij Lutje Potje in Saaxumhuizen (Groningen) kun je een huisje huren voor 15 euro per maand (eerste maand 25 euro).

Kopen van een babyslaaphuisje

Marktplaats is een prima bron voor de aanschaf van een babyhuisje. Zoek op zowel ‘Lutje Potje’ als ‘babyhuisje’ want ze staan in verschillende categorieën.

Zelf een babyslaaphuisje maken

Wie een beetje handig is kan met behulp van deze tekeningen zelf een babyhuisje timmeren.

Heb jij foto’s of ervaring met buiten slapen? We horen het graag!

Bron: KlaasNoordhuis.nl

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies