Samen slapen met je baby

Slaap baby slaap! Wil je baby niet slapen? Lijkt het alsof alle andere baby’s doorslapen? Wil je weten wat het slaapritme is van jouw baby? Ga lekker samen slapen! Dat is goed voor de baby en voor de moeder. Maar hoe slaap je veilig samen met je baby?

Slaap baby slaap! Als je baby niet wil slapen kun je zelf ook behoorlijk gefrustreerd raken. Vaak is de baby rustig als je in de buurt bent, maar als de baby op een andere kamer in zijn bedje moet slapen wordt hij wakker en huilt. Samen slapen met je baby is een makkelijke oplossing, waar je je niet teveel tegen moet verzetten. Dat is verspilde energie (en daar heb je vast al niet meer zoveel van). Je moet wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen om veilig samen met je baby te slapen.

Samen slapen met je baby kan in één kamer (rooming-in), samen in één bed of met een co-sleeper.

Baby wil niet in zijn eigen bedje slapen

[poll id=”14″]

Voordat je eerste kindje komt richt je de babykamer mooi in. Je koopt een ledikantje, een commode en bijpassende gordijnen. Veel ouders roepen een half jaar na de bevalling dat de babykamer vooral een opslagplaats van kraamcadeaus is geworden omdat de baby nog bij hun op de kamer slaapt.

Maar misschien heb je je voorgenomen dat de baby direct maar moet leren om in zijn eigen bed te slapen. En dat wil hij niet. Je baby huilt veel en lang en is alleen rustig als je hem weer oppakt. Zulke baby’s had ik ook. Baby’s merken nu eenmaal wanneer je er bent en een baby slaapt niet graag alleen. De geborgenheid die ze nodig hebben is heel natuurlijk en heel normaal. Alleen in een bedje slapen is dan niet fijn voor je baby.

Voordelen van samen slapen met je baby

Samen slapen met je baby is niet alleen fijn voor de baby, maar ook jij zal beter slapen. Je weet dat je direct wakker wordt als de baby ook wakker wordt en je hoeft niet steeds uit bed. Daardoor val je zelf ook weer makkelijker in slaap na bijvoorbeeld een voeding. En je baby slaapt dan ook weer sneller.

Laat je baby veilig slapen

Ik kan me goed voorstellen dat je veel vragen hebt over de veiligheid als je kindje bij jou slaapt. Zeker als je besluit om je kindje bij jou in bed te leggen en geen wiegje naast het bed (of co-sleeper) hebt. Zorg daarom voor de volgende punten als je baby bij je in bed slaapt:

 • Houd kussens en dekbed uit de buurt van je baby
 • Zorg voor voldoende ruimte
 • Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen
 • Gebruik een co-sleeper
 • Slaap met je gezicht naar je baby toe.

Wiegendood voorkomen

Wiegendood is voor veel ouders een grote angst. Dat is logisch, want niemand weet exact hoe je het kunt voorkomen. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om je kindje zo veilig mogelijk te laten slapen en de kans op wiegendood te verkleinen.

 • De veiligste slaaphouding is op de rug
 • Gebruik geen kussen, dekbed of deken in een dekbedhoes
 • Ventileer de slaapkamer waar de baby slaapt goed en regelmatig
 • Maak het niet te warm
 • Houd je baby altijd uit de buurt van rook
 • Ritme! Een regelmatig slaapritme verkleint de kans op wiegendood
 • Je baby zo min mogelijk blootstellen aan stress
 • Samen met je baby slapen

Baby’s, die samen met hun moeder slapen worden vaker uit hun hele diepe slaap gehaald. Dat klinkt misschien niet wenselijk, maar dat is het wel. Als een baby slaapt kan er sprake zijn van apneu waarbij de ademhaling 15-20 seconden stopt en de hartslag naar beneden gaat. Dit komt gewoon doordat de ademhalingsorganen nog niet rijp zijn. Een wekprikkel is dan voldoende om van de apneu af te komen.

Ook op de site van Borstvoeding.com staat een zelfde lijstje over veilig met je baby in één bed slapen.

Hoe doe je dat? Veilig slapen samen met je baby?

Het kan erg handig zijn om een co-sleeper te gebruiken. Wat een co-sleeper is? Dat is een bedje, die je aan je eigen bed kunt schuiven. Als het ware een ledikantje/ wiegje met drie zijden. Je kunt speciale co-sleepers kopen, maar je kunt ook bij de Ikea bedjes kopen, waar één zijde vanaf gehaald kan worden. Als je die strak tegen je bed zet heb je ook een co-sleeper. Ik heb zelf vaak de baby vastgelegd tussen rollen handdoeken. Ach, een eerlijk gezegd heb ik ook vele nachten met een baby in mijn oksel geslapen. Ik was dan meer de tap waar elk moment in de nacht even aangehangen kon worden. De baby bepaalde dus zelf wanneer ze borstvoeding wilde. Twee slokken drinken en weer slapen.

Co-sleeper kopen

Co-sleepers vind je niet in elke babywinkel. Veilige co-sleepers kun je goed aan je eigen bed bevestigen. Je kunt ze wel online bestellen.

Slaapt jouw baby al door?

Nee, ik heb nu een bijna tien maanden oude baby en ze slaapt niet door. Maar ik voeg er altijd aan toe dat ik dat ook niet erg vind. Natuurlijk wil je graag dat je baby flink wat uren slaapt, gewoon omdat jij dat ook nodig hebt. Daarom is mijn stelregel dat je baby goed slaapt als jij je uitgerust en fit voelt. En zo voel ik me, ook al moet ik er ‘s nachts uit. Een baby die niet doorslaapt is heel normaal. Als je kijkt naar het natuurlijke slaappatroon van baby’s zou je zelfs eigenlijk moeten zeggen dat doorslapen niet normaal is. Nu kijk ik dus nooit op de klok en zal ik mijn baby lekker laten slapen als ze zelf niet wakker wordt, maar ‘s nachts even wakker worden hoort er dus gewoon bij.

Leestips over samen met je baby slapen

Ook op de blog over slapen en voeden van baby’s staat een leuk artikel over co-sleeping.

Boeken over samen slapen met je baby:
Ouderschap vanuit je hart
Slapen met je baby en de tegenstanders van het boek Slapen met je baby (en van co-sleeping).

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies