SLS en SLES schadelijk?

SLS en SLES schadelijk? Sunday July 14, 2013

Euh? What? Jep, deze blogpost gaat over afkortingen. Of eigenlijk over waarom ik SLS en SLES in verzorgingsproducten wil vermijden.

Als je je huid verzorgt wil je graag dat alles wat uit dure tubes zeep en shampooflessen komt, bijdraagt aan het verzorgen van je huid. SLS (sodium laurYL sulfaat) en SLES (sodium laurETH sulfaat) zitten in onwijs veel zeep en shampooproducten. Maar… ze drogen je huid uit en dat kan leiden tot huidirritatie. Daarom probeer ik zeep een shampoo waar SLS en SLES inzitten te vermijden.

Wat is SLS (en SLES)?

In feite is SLS een reiniger, die vet en vieze troep verwijdert. Erg handig dus voor de afwas, maar als je je eigen lichaam aan het wassen bent met zeep wil je niet dat de natuurlijke vetlaag van de huid verwijderd wordt. Dan is de kans op irritatie en uitdroging ook groter. Je kunt je natuurlijk na het douchen insmeren waardoor je huid weer vet wordt, maar zo kun je jezelf natuurlijk wel bezigheidstherapie blijven geven. Na het douchen zou je huid niet trekkerig of droog moeten aanvoelen.

Maar waarom zit SLS of SLES dan in douchegels? SLS en SLES zorgen ervoor dat de substantie lekker schuimt. Dat is dus geen must om schoon te worden en je huid te verzorgen, maar we zijn er wel aan gewend geraakt. Ook helpen SLS en SLES om het product beter smeerbaar te maken. Op zich ook heel fijn, maar andere producten kunnen dat ook. SLS en SLES zijn voor de fabrikant goedkoop in de productie, dus eigenlijk vanuit het perspectief van de fabrikant ideaal.

Het verschil tussen SLS en SLES

Het verschil tussen SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat) is dat SLES iets milder is.

Go natural! maar pas op greenwashing

Het is een beetje flauw, maar fabrikanten schromen niet om allerlei aanduidingen als ‘puur’ en ‘natuurlijk’ op de verpakking te zetten omdat er bijvoorbeeld ook een vleugje aloë vera is toegevoegd. Aan jou dus de nobele taak om de ingrediëntenlijst te lezen ongeacht de ‘groene’ verpakking. Doorgaans is SLS of SLES het eerste moeilijke woord op de lijst.

Je maakt het jezelf nog makkelijker door bij meedenkende shops te gaan winkelen. Bijvoorbeeld Greenjump en Waschbaer hebben de ingrediëntenlijst online staan bij elk product (en bovendien weet je al dat daar SLS of SLES niet bijstaan).

De eerste keer

Ga je voor het eerst natuurlijke shampoo en zeep gebruiken? Houd er dan rekening mee dat je er zelf in het gebruik even aan moet wennen. Ook je huid en haar kunnen in het begin iets anders aanvoelen. Blijf de producten daarom eerst een tijdje gebruiken.

Waar let jij nog meer op bij het kiezen van verzorgingsproducten?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies