Veilig in de zon

Veilig in de zon Monday April 11, 2011

Vitamine D! Maar uv-straling is ongezond. Lees hier hoe je zo veilig mogelijk kunt vertoeven in de zon.

Als kinderen in de zomer buiten spelen moet je ze goed beschermen tegen te veel UV-straling. De simpelste en meest veilige methode is het dragen van speciale UV-werende kleding met factor 50+. Deze kleding houdt 98% van de UV-stralen tegen. Zonnebrandcreme heb je vanaf nu alleen nog maar nodig voor de overgebleven onbedekte huidoppervlaktes.

Veilige zontips

Optimaal genieten van spelen in de buitenlucht?

Vermijd de zon!

Vermijd de zon zoveel mogelijk, met name tussen 11.00 en 15.00 als de zon het hoogst staat. Een mooi bruin kleurtje is misschien wel een modetrend, maar gezondheid zou toch altijd voor moeten gaan.

Gebruik zoveel mogelijk UV-werende kleding

Bedek zoveel mogelijk huidoppervlakte – dus ook de armen en benen – met UV-werende kleding. Deze kleding heeft een beschermingsfactor van 50+. De kleding is ook erg handig omdat je er niet steeds opnieuw om hoeft te denken.

Tot slot: smeren

Smeer de overgebeleven lichaamsdelen regelmatig dik in met veilige zonnebrandcreme met een hoge beschermingsgraad. Kies daarbij voor een zonnebrandcreme waar zo min mogelijk schadelijke stoffen in zitten en die op basis van mineralen is geproduceerd (dus niet synthetisch). Synthetische zonnebrandcreme (bevat schadelijke stoffen zoals parabenen) heeft een inwerktijd van circa 30 minuten en moet je vaker aanbrengen.

UV-straling is oorzaak van huidkanker

UV-straling is gevaarlijk omdat er een verband is met het ontstaan van huidkanker. In Nederland krijgen ieder jaar circa 40.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben en dat aantal stijgt jaarlijks met tien procent.

De kinderhuid is veel dunner en gevoeliger dan die van volwassenen en biedt bijna geen bescherming tegen UV-straling. En dat is een serieus gevaar! De consequenties van een verbrande kinderhuid zijn vele malen groter dan bij een volwassene. Daarom raden kinderartsen ouders aan om UV-werende kleding aan te schaffen. Dat is de beste manier om de gevoelige kinderhuid te beschermen.

Bij het ontstaan van huidkanker wordt verband gelegd tussen:

  • De totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven opdoet.
  • Een overmatige blootstelling aan UV-straling tijdens de kinder- en tienerjaren (tot ca. het 15e jaar). Dit vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd.
  • Het aantal keren dat iemand is verbrand. Hoe vaker, hoe hoger het risico.

Foto: Zunblock UV-werende kleding

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies