Over wasbare luiers. Door de bomen…. deel 2.

Over wasbare luiers. Door de bomen…. deel 2. Saturday May 11, 2013

Linda had van tevoren helemaal bedacht hoe ze het aan ging pakken met de wasbare luiers. Uiteindelijk liep het iets anders dan gepland, maar is ze nog steeds enthousiast.

Na al mijn onderzoek en het kopen van wasbare luiers was ik er helemaal klaar voor. Geen wegwerpluiers in mijn huis. Nou ja, behalve dan het pakket dat uit een kado doos tevoorschijn kwam. Die stond een beetje verstopt achterin de kast. Voor het geval dat. En dat bleek maar goed ook…

De eerste luiers

Toen na de geboorte van mijn dochtertje de kraamzorg een luier wilde omdoen, riep ik natuurlijk meteen dat ik mooie wasbare luiers had, en die moest ze om! Verwarde blikken, maar vanuit het kraambed gaf ik aanwijzingen. Maar die luier was zo groot! Mijn kleine meisje leek helemaal verstopt in de luier, en dat terwijl ze echt niet zo mini was bij geboorte. Dus de kraamzorg vond het door mij verstopte pak luiers, en daar gingen mijn goede voornemens al meteen de deur uit.

De weken erna had ik te veel aan mijn hoofd om überhaupt over die luiers na te denken. Ja, elke keer als ik in de kast keek zag ik ze liggen en had ik toch een licht schuldig gevoel. Pas na een week of zes begon het weer wat op te klaren in mijn hoofd en ben ik voorzichtig begonnen aan de luiers. Op youtube wat filmpjes bekijken, en voorzichtig wat uitproberen bij mijn meisje.

In mijn vorige artikel over mijn zoektocht naar de beste wasbare luiers (ik was toen nog zwanger) schreef ik dat ik graag all-in-one luiers wilde hebben.

Uiteindelijk ben ik toch wat van mijn plan afgeweken (all-in-one luiers) en heb verschillende soorten luiers en overbroekjes gekocht. Vouwluiers (Bummi’s en Flip eco-katoen) en voorgevormde bamboe luiers (Bamboozle Stretch), met twee merken overbroekjes. (Flip en Rumparooz). De voorgevormde luiers vond ik echt nog te groot, al had ik de kleinste maat. Erg jammer, maar zo’n dikke prop onder de rug was geen optie. Dan de vouwluiers met de klemmetjes (Snappi). Veel dunner, maar wel even rommelen hoe te vouwen. Hoe vaker ik de luiers ging gebruiken hoe handiger ik werd in het vouwen.

En omdat de wegwerpluiers de ‘productie’ van mijn meisje niet binnen konden houden, ging ik de vouwluiers steeds meer gebruiken. Natuurlijk is het ook voordeliger met wassen, want voor twee luiers de machine aanzetten is bepaald niet eco-vriendelijk.

Twaalf weken wasbare luiers testen

Inmiddels ben ik bijna twaalf weken onderweg en heel tevreden met mijn keuze voor wasbare luiers. Ja, er staat een pak wegwerpluiers naast de kast. En ja die krijgt ze ‘s nachts om, en ook als we ergens op visite gaan. Waarschijnlijk ook als we straks een weekje weggaan, want er is geen wasmachine in het huisje. Voel ik me daar schuldig om? Nee, dat heeft helemaal geen zin. Ik heb het omgedraaid en voel me trots als ik een wasbare luier omdoe. Het wassen zelf, ach, die machine doet het werk en ondertussen kan ik lekker met mijn meisje knuffelen.

Binnenkort ga ik weer aan het werk, en Emma gaat dan naar de opa’s en oma’s op werkdagen. Inmiddels past ze ook de voorgevormde luiers prima, dus die gaan mee als ze daar is. Heel erg makkelijk in gebruik en luien op de wegwerpluier.
Ik hou het thuis bij de vouwluiers. Daar heb ik er veel meer van en ik draai er mijn hand niet meer voor om. Bovendien zijn ze ook wat vriendelijker van prijs.

En nu?

Is dit dan het einde van het verhaal? Blije baby, blije (groot)ouders?
Nee, want ze groeit als kool en binnenkort heeft ze een groter maatje voorgevormde luiers nodig. Ook heb ik op het internet al weer meerdere andere merken gevonden die ik graag eens zou uitproberen. (zoals strikluiers). En over een paar maanden wil ik op babyzwemmen, en ook daar bestaan wasbare zwemluiers voor.

Deel drie van het luierverhaal zal dus zeker nog volgen!

Praktische tips bij gebruik wasbare luiers

Nog een paar praktische tips van een beginnende, wassende moeder: de webwinkels die wasbare luiers verkopen hebben vaak (links naar) handige filmpjes. Bekijk ze voor je kindje geboren wordt, en als je even niet meer weet hoe je die luier goed moet vouwen of aandoen. Let op de retourvoorwaarden van de (web) winkel. Een langere retourperiode is erg handig. Je besteld wat je denkt nodig te hebben. Luiers moet je voorwassen of inweken. Dat doe je met een kleine hoeveelheid van je voorraad, waar je mee gaat testen. Als je ergens niet blij me bent kun je de ongewassen en ongebruikte luiers terug sturen. Op deze manier kun je ruim voor je uitgerekende datum alles in huis hebben zonder het risico dat je niks terug mag sturen.

Vraag een consult aan of ga eens lang op een inloopdag. Het is toch het fijnste om zelf te kijken en aan te raken. Bovendien zijn de consulentes echte ervaringsdeskundigen, die je meer praktische tips geven dan de fabrikanten. Vergeet ook niet je partner erbij te betrekken. En ja, ook mijn man vond het allemaal wat vreemd in het begin. Maar door er over te praten en filmpjes te laten zien is hij er echt bij betrokken en snapt hij ook waarom ik dit zo graag wil. En als je samen bent moet je het toch samen doen! (zelfde geld voor eventuele opa’s, oma’s en andere oppassen).

Linda Flens gastblogIk ben Linda, 31 jaar, getrouwd met Sander en mama van Emma. In het dagelijks leven werk ik full time in een leuk ziekenhuis in Amsterdam, en in mijn vrije tijd heb ik veel bezigheden. Naar de film met vrienden, stijldansen, haken, scrapbooken en lekker rondstruinen op internet. Ik probeer als mama beter te letten op wat ik koop, en of alles wel echt nieuw moet zijn. Dit dwingt tot creativiteit en dat vind ik ontzettend leuk. Het is een uitdaging geworden om mooie spullen te vinden of te maken!

Linda schreef eerder ook blogs over goedkope zwangerschapskleding, zelf een positiebroek maken en haar zoektocht naar de beste eco wasbare luier.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies