Het verschil tussen een mineraal en een chemisch filter in zonnebrandcrème

Het verschil tussen een mineraal en een chemisch filter in zonnebrandcrème Saturday June 25, 2016

Vraag je je ook weleens af wat de beste zonnebrandcrème is en of je beter een lotion met een mineraal filter of een synthetisch filter kunt kopen? Dit zijn de verschillen!

Een belangrijke kwestie als het gaat om ‘natuurlijke’ zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen is het type filter. Er zijn twee types zonnefilters: synthetische/ chemische en minerale.

Absorptie

Zonnebrandcrèmes met een chemisch filter worden opgenomen in de huid en absorberen daar de UV-straling.

Een mineraal filter weerkaatst de straling. Bij een mineraal filter ligt er dus als het ware een laagje op de huid in plaats van erin.

Nanodeeltjes in minerale filters

Maar… minerale filters zijn niet helemaal heilig. Omdat we liever geen witte waas op ons gezicht willen wordt er gebruik gemaakt van zinkoxide en titanium dioxide. Dat bestaat dan weer uit nanodeeltjes en al lijkt het erop dat die alleen door de opperhuid heen dringen is het toch niet wenselijk om verzorgingsproducten met nanodeeltjes te kiezen. En toch(!) is het smeren met een mineraal filter beter dan niet beschermen tegen de zon.

Zinkoxide en titanium dioxide beschermen de huid goed tegen UV-A en UV-B straling.

Inwerktijd

Zonnebrandcrème met een mineraal filter werkt direct op het moment dat je het laagje op de huid smeert.

Heb je een zonnebrandcrème met een synthetisch filter, dan moet je de crème ongeveer een half uur voordat je in de zon gaat al smeren.

Opnieuw smeren

Ook op dit punt wint een zonnebrandcrème met een mineraal filter. Deze laag blijft namelijk best lang op de huid liggen. Het gaat er alleen vanaf als je het actief afwast of er af schuurt. Wat kinderen per ongeluk tijdens het spelen natuurlijk weleens doen.

Een synthetisch filter oftewel een chemische moet je sowieso elke twee uur opnieuw opsmeren.

Prijs

Dit heb ik niet precies uitgerekend, maar uit bovenstaande kun je al een beetje concluderen dat je de winkelprijs niet zomaar kunt vergelijken. Immers… zonnebrandcrème met een mineraal filter hoef je veel minder vaak te smeren dan de crème met een synthetisch filter.

Hoe weet je of het een mineraal filter of een synthetisch filter is?

Zo duidelijk staat dat vaak niet op de verpakking. Ik raad je altijd aan om bij de ingrediënten te kijken. Daar zie je wellicht al zinkoxide of titanium dioxide staan. Dat duidt op een mineraal filter.

Waar komt de witte waas vandaan?

Crèmes die niet in de huid trekken zoals die met een mineraal filter laten dus vaker een witte waas achter. Nanodeeltjes kunnen ervoor zorgen dat de witte waas minder is. Zonnebrandcrèmes met een mineraal filter hebben vaker een iets wittere waas, maar de verschillen zijn toch nog best groot.

Spf, oftewel anti-zonnebrand factor

De bescherming die zonnebrandcrème leveren wordt door middel van de zonbeschermingsfactor (Sun Protection Factor, “SPF”) op het etiket vermeld. De vermelde SPF is een maat voor de bescherming tegen hoofdzakelijk UV-B-straling. Anti-zonnebrandmiddelen dienen tevens bescherming te bieden tegen UV-A–straling.

Bij chemische filters is het niet zo dat per definitie bescherming geboden wordt tegen zowel UV-A als UV-B. Sommigen hebben die combinatie wel, maar de meeste beschermen alleen tegen UV-B.

Minerale zonnefilters bieden bescherming tegen zowel UV-A als UV-B straling.

Allergische reacties

Minerale filters werken minder huidirriterend. Wist je dat naast parfum ook octocryleen een ingrediënt is dat vaak een allergische reactie kan veroorzaken? Vooral bij kinderen. Zie ook het Anti-zonnebrandmiddelen rapport van de NVW (juli 2015).

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B

UV-B zet aan tot het aanmaken van vitamine D door de huid. Anderzijds kan UV-B straling leiden tot verbranding van de huid, DNA-schade en huidkanker. Een beperkte hoeveelheid DNA-schade door UV-B leidt tot reparatie en een hogere melanineproductie, waardoor de huid bruin wordt.

Melanine is een uitstekend lichaamseigen UV-filter, daarom lopen mensen met een lichte huid veel meer risico om basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huid die altijd al meer melanine bevat (bron).

UVA-straling dringt diep door in de huid, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade kunnen leiden. Door UV-A straling ontstaat huidveroudering en wordt het afweersysteem van het lichaam onderdrukt.

Waar kun je zonnebrandcrème met een mineraal filter kopen?

De betere merken kun je tegenwoordig ook in de gangbare drogisterijen en supermarkten kopen. In de webshop van Greenjump selecteren ze ook altijd nauwkeurig de merken en staan er goede productervaringen bij.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies