Een wollen dekbed, juist in de zomer

Een wollen dekbed, juist in de zomer Tuesday July 5, 2016

We waren écht aan een nieuw dekbed toe. En eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat we nu onder een wollen dekbed zouden slapen. En dat terwijl de eigenschappen van wol natuurlijk perfect zijn, juist ook voor in de zomer!

Sinds een week slapen we onder een Prolana Cesana Wollen dekbed dankzij Wollendekbed.nl. Voor liefhebbers van natuurlijke producten is het geen verrassing dat wol een uitermate geschikt product is voor de zomer. En dit dekbed voldoet ook helemaal aan het plaatje: zacht, luchtig en een aangename temperatuur.

prolana wollen zomerdekbed ervaring

Wat wol zo uniek maakt

De producteigenschappen van wol vind ik altijd bijzonder intrigerend. Wol gaat tientallen jaren mee en is vervolgens ook nog eens prima te recyclen. Wol kan goed tegen hitte en kan tot 30% van het eigen gewicht vocht vast houden zonder nat aan te voelen. In de winter biedt wol bescherming tegen de kou en in de zomer werkt het als een isolerende laag.

Is dat scheren wel zo natuurlijk?

En dus popte de Willem Wever vraag bij mij op ‘waarom worden schapen geschoren in de zomer?’. Als zij ook zouden kunnen profiteren van een isolerend laagje hoeven ze helemaal niet geschoren te worden. Maar blijkbaar zijn onze schapen zodanig doorgefokt dat ze bijna geen wol meer verliezen in de rui. En dat zou bij wilde schapen wel gebeuren. Vandaar dat schapen echt wel geschoren moeten worden.

prolana wollen zomerdekbed

Certificering biologische wol

Er bestaat geen certificering voor biologische wol. Voor voedsel is er weel regelgeving rondom de term ‘biologisch’, maar voor textiel niet. Maar doorgaans betekent biologische wol dat het schaap niet wordt behandeld met bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte, dat ze naar buiten kunnen en dat het schaap alleen in de lente geschoren wordt.

Waar je wel een certificaat van kunt hebben is dat je wol gebruikt van gecontroleerde biologische veeteelt.

prolana fairtrade wollen zomer dekbed ervaring

Op welke keurmerken moet je letten?

Als je zo veilig mogelijk wilt kiezen, is een wollen dekbed van een bekend merk als Prolana een veilige keuze. Zij hebben het GOTS keurmerk, het GOTS-overtreffende IVN keurmerk voor natuurtextiel en komen doorgaans erg goed uit de Öko-tests. Ondanks dat er dus geen certificaten voor biologisch wol is, is dat dus wel het hoogst haalbare.

Ik kijk altijd naar de volgende kenmerken:

  • Fairtrade
  • Biologisch
  • Duurzaam

Er zijn natuurlijk nog meer punten om op te letten en een bevestiging van een keurmerk is ook heel waardevol omdat er genoeg producten zijn waar bijvoorbeeld ‘natuurlijk’ op staat, die helemaal niet zo natuurlijk zijn.

prolana wollen zomer dekbed ervaring

Wat ook leuk is, is dat je 10% korting kunt krijgen als je de kortingscode ecomama10 invoert bij de bestelling van een Prolana wollen zomerdekbed bij Wollendekbed.nl.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies