Zelf handzeep maken

Zelf handzeep maken Saturday May 26, 2012

Zelf handzeep maken. Want wat je in de winkel koopt kun je vaak ook zelf maken, zoals handzeep.

Toen mijn zoontje bij het zien van een blok zeep aan me vroeg “wat is dat?” dacht ik hier gaat iets niet goed. Hij denkt dat zeep uit een pompje komt! Inmiddels gebruik ik onder de douche al een tijd natuurlijke zeep in blokvorm maar in de keuken en het toilet vind ik toch vloeibare handzeep fijner om te gebruiken. Ik had nog een blok zeep liggen die ik toch niet zo fijn vond en heb daar zelf vloeibare handzeep van gemaakt. Nu spaar ik zeeprestjes op die overblijven van een groot blok om daar zelf vloeibare handzeep van te maken, toch zonde om weg te gooien.

Zelf vloeibare handzeep maken

Handzeep zelf maken

Recept voor 1 liter vloeibare handzeep:

  • Blok zeep (40 gram)
  • Glycerine (1 koffielepel)
  • Water (1 liter)
  • Eventueel wat etherische olie voor de geur
  • (ik hou van lavendel!)

Om zelf handzeep te maken heb je verder nog nodig: rasp, pan, zeeppompje en een lepel om te roeren.

Gebruiksaanwijzing om zelf handzeep te maken

Rasp de zeep tot je ongeveer 40 gram zeepschaafsel hebt, voeg dit samen met 1 koffielepel glycerine in een pan met 1 liter kokend water. Goed roeren tot de zeep is opgelost. Laat de hand zeep afkoelen en schenk het daarna over in een fles en/of gelijk in je zeeppompje. De handzeep kan na een tijdje staan wat dikker worden en gaan klonten, even goed schudden met je zeeppompje en het is weer vloeibaar en goed gemengd.

Glycerine toevoegen hoeft niet, ik heb het wel gebruikt omdat het vocht inbrengend werkt (niet meer dan 1 theelepel toevoegen, als er teveel in doet dan droogt het je huid juist uit).

Ageeth HendriksPluk de dag! Dat is het motto van Ageeth. Ze woont in Zwolle met manlief Guido en miniheld Kyan (5). Door fibromyalgie en bekkeninstabiliteit heeft Ageeth de kleine dingen in het leven leren waarderen, maar van nature wil ze graag groots dromen. Daarom zoekt Ageeth naar haar manier om de wereld duurzamer te maken. Ze blogt, is gepassioneerd medewerkster van GreenJump en schrijft af en toe wat voor Ecomama.nl.

Ageeth schreef ook blogs over zelf wasmiddel maken, zelf handzeep maken en zelf stevia poeder maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies