Zelf hoestdrank maken [met recept]

Zelf hoestdrank maken [met recept] Sunday November 8, 2015

Het hoestseizoen is weer aangebroken en dan worden er weer volop siroopjes en drankjes gekocht bij de drogist. Vaak om de hoest te stoppen, wat niet zo logisch is want het slijm en de bacteriën moeten juist uit de longen en door het stoppen van een hoest bereik je dat niet. Femke heeft een simpele oplossing: zelf hoestdrank maken!

Ook jammer is dat op de gemiddelde verpakking niet eens volledig vermeld staat wat erin zit, blijkbaar is het toegestaan om te vermelden welke hulpstoffen het drankje ‘onder andere’ bevat. Beetje gek natuurlijk, ik weet graag wat ik in me stop, helemaal als ik ziek ben.

Wat wel te zien is dat er vaak een aantal zoetstoffen gebruikt worden zoals sorbitol en glycerol. Dit is niet alleen voor de smaak, want zoete middelen zijn ook slijmoplossers, wat natuurlijk goed uitkomt bij een slijmhoest! Maar in plaats van deze zoetstoffen kan je dan beter een goede oersuiker gebruiken, zodat je ook nog wat natuurlijke mineralen binnenkrijgt. En zo’n hoestdrank kan je heel simpel zelf maken!

Het liefst zou ik deze hoestdrank maken met verse vlierbessen maar dat seizoen is helaas al voorbij. Voor volgend jaar is het misschien een tip om vlierbessen in te vriezen (aan de takjes) zodat je ook een voorraadje hebt in de winter. Plus het voordeel is dat ze in bevroren staat makkelijker van de takjes komen. Voor dit recept gebruiken we kant en klare vlierbessensap (puur) die je in elke reformwinkel of Ekoplaza wel kan kopen.

Wat heb je nodig om zelf hoestdrank te maken?

De ingrediënten voor een natuurlijke hoestdrank:

 • Flesje vlierbessenoersap (0,33 l)
 • 250 ml water
 • 100 gram oersuiker (iets minder mag ook)
 • 3-5 kaneelstokjes (even beetje fijnmaken met de vijzel)
 • 6-10 kruidnagels (fijngestampt met vijzel)
 • stukje verse gember (geraspt)

En verder:
een pan, vijzel, grote zeef (geen plastic), vuurvaste kom, lege donkere flesjes om de siroop in te doen (schoon gekocht of uitgekookt) en een schort, want vlierbessen kunnen vervelende vlekken geven!

De hoestdrank is ook te maken zonder suiker, omdat dit natuurlijk niet geschikt is voor mensen met diabetes en het wel je suikerspiegel laat schommelen, maar dan smaakt hij minder zoet en zal het minder slijmoplossend werken. Alsnog is het dan een goede boost voor je immuunsysteem en kan het je helpen sneller te herstellen van bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

ingredienten-zelf-hoestdrank-maken

Hoe maak je het?

 • Doe de kaneel, kruidnagel, geraspte gember met het water in een pan, breng aan de kook en laat dit een half uurtje pruttelen.
 • ingredienten-zelf-hoestdrank-maken

 • Zeef het sap en voeg het flesje vlierbessensap en de suiker toe.
 • ingredienten-zelf-hoestdrank-maken

 • Breng dit nogmaals aan de kook en als het zo heet mogelijk is voorzichtig in de flesjes gieten en goed afsluiten (liever niet met een trechter)
 • Als het flesje eenmaal weer geopend is moet je het bewaren in de koelkast. Het is daarna ongeveer 3 weken houdbaar.
 • Vlierbessen zijn bij uitstek te gebruiken bij griep, verkoudheid en COPD. Ze zitten vol goede stoffen om het immuunsysteem te boosten zoals vitamines, mineralen en proteïnen.

  Gebruiksaanwijzing hoestdrank

  Heb je flinke hoest of griep? Neem dan ieder uur een theelepel.

  Heb je COPD? Dan kan je 3x per dag een theelepel nemen.

  Voor kinderen kan je elke avond een half lepeltje geven voor een boost van hun immuunsysteem.

  ingredienten-zelf-hoestdrank-maken
  Kijk, dit koop je in de winkel en is duidelijk andere koek:
  ingredienten-zelf-hoestdrank-maken

  Over Gezond met Femke

  Ik ben Femke, getrouwd, moeder van 2 dochters, woonachtig tussen de Friese weilanden en natuurvoedingsadviseur. Ik geef persoonlijk advies op het gebied van gezonde voeding, leefstijl en supplementen. Daarnaast probeer ik bewustwording te creëren over het gebruik van plastic en andere schadelijke producten die we dagelijks gebruiken, zoals in verzorgingsproducten. Ook geef ik lezingen en workshops op bij voorbeeld scholen, sportclubs of gewoon voor geïnteresseerden. Op mijn website kan je meer over mij lezen en op mijn Facebook pagina post ik regelmatig lekkere recepten, nieuwsfeitjes of interessante links en weetjes!

  Dit recept heb ik geleerd tijdens een cursus bij kruidencentrum de Groene Zon in Groningen.

  Schrijf een reactie

  reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies