Zelf wasmiddel maken by Ageeth

Zelf wasmiddel maken by Ageeth Monday March 19, 2012

Ageeth maakt zelf wasmiddel en deelt haar recept voor zelfgemaakt wasmiddel met zeep Savon de Marseille. Simpel en goedkoop.

Zoveel mensen, zoveel ideeën. Er komen veel reacties binnen van Ecomama’s en dat is zo inspirerend! Om andere mama’s ook de ruimte te geven om hun ervaringen te delen worden er gastblogs geplaatst. Zoals deze van Ageeth waarin ze uitlegt hoe je zelf wasmiddel kunt maken.

Zelf wasmiddel maken blijkt ontzettend makkelijk. Na een beetje rondkijken op internet en op twitter kwam ik er achter dat er best veel mensen zijn die zelf hun wasmiddel maken. Het is een stuk goedkoper en naar mijn idee ook een stuk groener als ik de ingrediënten op wasmiddel uit de supermarkt zo lees. Daarom deel ik graag het recept om zelf wasmiddel mee te maken zodat ook jij het zelf thuis eens kunt gaan proberen. Het wasmiddel maak je zelf van Savon de Marseille zeep, dit is een natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Deze zeep is in bijna elke biowinkel wel te vinden. Er is een naturel variant die een groene kleur heeft maar je kunt ook kiezen voor een zeep met een geurtje zoals bijvoorbeeld lavendel.

Recept voor wasmiddel van Savon de Marseille

Recept voor het maken van 5 liter wasmiddel (voor ongeveer 30 wasbeurten)

  • 5 liter water
  • 100 gram soda (optioneel)
  • 80 gram Savon de Marseille zeep

zelfgemaakt_wasmiddelBreng 5 liter water aan de kook en rasp ondertussen 80 gram van de Savon de Marseille zeep. Als het water kookt voeg je de geraspte zeep en eventuele soda toe aan het water. Blijf het roeren totdat de zeep volledig is opgelost. Laat daarna het wasmiddel een nachtje afkoelen in een afgesloten emmer of in flessen. Ik gebruik lege glazen flessen van appelsap ervoor en dat werkt erg fijn.

Als het zelfgemaakte wasmiddel is afgekoeld kan het zijn dat het dikker is geworden (gebeurt vooral bij de Marseille zeep met een geurtje) Als je je fles wasmiddel even schudt wordt het weer vloeibaar en kun je het gewoon schenken. Toch te dik? Breng het opnieuw aan de kook en voeg wat extra water toe.

Zelfgemaakte wasmiddel gebruiken

Gebruik per wasbeurt één volle wasbol. Gebruik een wasbol en schenk het niet in het vakje van je wasmachine, daar is het wasmiddel te dik voor. Mis je een geurtje aan je was? Druppel dan een paar druppeltjes olie (lavendel bijvoorbeeld) in het wasmiddelvakje van je wasmachine.

Tip voor als je je witte was een beetje grauw vindt: gebruik een beetje zuurstofbleek van Ecover bij je witte was.

Ageeth HendriksPluk de dag! Dat is het motto van Ageeth. Ze woont in Zwolle met manlief Guido en miniheld Kyan (5). Door fibromyalgie en bekkeninstabiliteit heeft Ageeth de kleine dingen in het leven leren waarderen, maar van nature wil ze graag groots dromen. Daarom zoekt Ageeth naar haar manier om de wereld duurzamer te maken. Ze blogt, is gepassioneerd medewerkster van GreenJump en schrijft af en toe wat voor Ecomama.nl.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies