Zindelijk worden. Drama of zegen?

Zindelijk worden. Drama of zegen? Friday March 16, 2012

Ik besloot van de één op de andere dag de luiers af te laten bij mijn peuter.

Vieze luiers zijn een gruwelijke gedachte voor wie geen kinderen heeft. Maar blijkbaar werken de hormonen van ouders prima. Want als het een bruine massa van je eigen baby is klaagt er nog zelden iemand over de ‘vieze’ klus.

Wanneer doe je de luier af?

Toen mijn zoon anderhalf werd begonnen de luiers me dwars te zitten. Hij kon al zoveel motorisch gezien, hij kon al eten als een beer, maar als het om poepen en plassen ging behandelde ik hem nog net als een pasgeboren baby door luiers om te doen. En wanneer houdt dat op? Als hij niet meer in de grootste maat past? Als je kennis hebt gemaakt op de basisschool en opeens beseft dat juffen het niet op prijs stellen dat ze met vier jaar nog niet zindelijk zijn?

Ik vind niet dat het aan mij is om te bepalen wanneer hij er aan toe is om op een potje te gaan plassen. Maar hij kan het potje niet ontdekken als ik die mogelijkheid niet creëer. Misschien is hij al lang gemotiveerd om het te leren. Dan hoef ik dus ook geen trukendoos open te trekken met stickervellen en cadeaus. Bovendien krijg ik steeds vaker ‘nee’ te horen en waarschijnlijk wordt hij de komende maanden alleen maar tegendraadser.

[poll id=”11″]

Ik sprak een moeder, die met succes radicaal de luier afgedaan had bij haar twee jarige zoontje en besloot het ook te doen. Mijn zwangerschapsverlof (peuter was inmiddels één jaar en tien maanden) was een uitgelezen mogelijkheid om hem elk uur op het potje te zetten en zonder luier door het huis te laten lopen. Dus hup, naar de Hema voor een lading onderbroekjes en hemdjes.

De eerste dag luierloos

Om kennis te kunnen maken met het potje liet ik hem er elk uur even op zitten. We zongen een liedje of telden tot tien. Ik kon in zijn blik zien dat hij zich heel stoer voelde. Maar hij legde geen verband tussen zijn behoefte doen en de stoere activiteit van op een potje zitten. Ik deed hem in bed wel een luier om en meestal werd hij wakker met een volle luier.

Het was op dag 5 dat hij voor het eerst doorhad wat er gebeurde en heel hard ‘plassen!’ riep. Op dat moment ontstond er ook al een vlek in zijn broek. Daar zat ik absoluut niet over in. Broek uit, één van de klaargelegde stapeltjes pakken en een schone broek weer aan. Hij moest het gewoon zelf ervaren. Het heeft tot dag 10 geduurd voordat hij op het toilet of potje een plasje of poepje deed.

Feit: ongelukjes komen regelmatig voor. Zindelijk worden heeft tijd nodig, ongeacht op welke leeftijd je je kind de kans geeft. Des te jonger ze zijn, des te minder snel schamen ze zich als het mis gaat.

Voorwaarden

Deze radicale methode bij jonge kinderen werkt alleen als je er de tijd voor neemt. Als je verwacht dat ze wel even snel gaan plassen als ze op het potje zitten, dan gaat het niet gebeuren.

Ook moet je consequent zijn. Als je de ene keer thuis wel een luier om doet en de andere keer niet dan leert je kindje het niet. Wij doen soms onderweg wel een luier om, maar we behandelen hem dan alsof hij geen luier om heeft. Dus voor vertrek op het potje, bij aankomst direct weer en tussendoor af en toe even vragen of hij ook moet. Hetzelfde geldt voor de nachten.

Vragen werkt niet bij mijn zoon. Zodra ik denk dat hij wat moet (dan staat hij opeens stokstijf of krijgt een glazige blik) dan zet ik hem op het potje, als ik hem dan vraag zegt hij weleens ‘nee’. Maar eigenlijk wil hij dan doorgaan met spelen. De enige manier om daar mee om te gaan is te zeggen ‘we gaan nu verder spelen, maar wel op het potje’.

Gewoon doen

Ik weet het. Elk kind is anders. Niet bij elk kind zal dit werken. Maar ik geloof echt oprecht dat het bij de meeste kinderen wel werkt. Bedenk je dan eens hoeveel geld je kunt besparen en hoe leeg de container is aan het einde van de week.

Meningen van anderen

‘Hij is nog heel jong hoor, dat kan nog helemaal niet’. Hoe vaak ik dat gehoord heb! Toen binnen twee weken Hugo de show stal door ook buitenshuis aan te geven dat hij moest plassen en dat ook keurig op de wc deed heb ik niemand meer horen zeggen dat hij te jong zou zijn. Dus als anderen je wijs willen maken dat het nog niet kan… de pot op!

Lees ook het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ van Debby Mendelsohn. Ik heb het boek ook gelezen en er een artikel over geschreven.

Foto: het biologisch afbreekbare potje van Becopotty. Als je de potjes periode wilt afsluiten kun je het potjein de tuin in de grond stoppen. Een leuke manier om de potjesperiode af te sluiten. Te verkrijgen bij GreenJump.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies