Zomer! Zindelijk!

Zomer! Zindelijk! Tuesday August 20, 2013

De zomer is de makkelijkste periode om je kindje te leren dat je op een potje of de wc hoort te plassen.

De echte zindelijkheids-diehards zullen zeggen dat je niet hoeft te wachten tot het zomer is met het zindelijk maken van je kindje. Hoewel ik zelf ook kies voor zindelijk leren zijn rond anderhalf jaar was ik toch erg blij met het mooie weer!

Zindelijkheid hoort erbij

[poll id=”11″] Met mijn dochter zijn we al een paar weken geleden begonnen. Thuis loopt ze rond zonder luier en ik zet haar zeer regelmatig (zeg maar minstens elk uur) op het potje of de wc. Op de tafel liggen twee stapeltjes met broek, onderbroek en sokken klaar. En natuurlijk een doekje om haar benen en eventueel de vloer schoon te maken. Want het gaat vaak mis (eigenlijk nu nog altijd). Maar ze weet nu al wel hoe het voelt en geeft direct aan ‘plassen’ (ze kan het niet zeggen maar het is een bepaald geluid met een gebaar richting haar natte broek). Ze weet ook dat ze dan direct op het potje moet en schone kleren aan krijgt. Het gaat heel gemoedelijk en ik kan niet zeggen dat ik er echt kilo’s was extra door heb.

Inmiddels weet ik ook hoe ze zich gedraagt als het eraan komt. En ik ben er van overtuigd dat ze het (onbewust wellicht) ophoudt. Want als ze valt of schrikt, dan komt er ineens een gigantische plas. Ook poept ze nooit (oké, is wel één keer gebeurt) in haar onderbroek maar wacht ze altijd tot ze weer een luier om heeft. Boven alles vind ik het gewoon haar recht om haar lichaam zo goed te kennen dat ze weet wat ze zelf doet en hoe ze daar controle over kan krijgen.

Zindelijkheid is het recht om het eigen lichaam te leren kennen.

Zomer? Zindelijk worden!

Ik raad het iedereen aan om eens een paar weken te proberen. Mijn peuter van twee was immers na twee weken zindelijk. Het zou zomaar kunnen lukken. En hoe oud je kind ook is als je met zindelijk maken begint: het gaat altijd weleens mis. Het ergste wat kan gebeuren is dat je geen vieze luier maar een vieze broek moet verschonen. Zet een potje neer, leg er leuke speeltjes bij zodat je kind wat langer blijft zitten en doe hem of haar een onderbroek aan. Je kunt eventueel ook oefenbroekjes voor zindelijkheid gebruiken, die je bij webshops voor wasbare luiers kunt bestellen.

In de ecozomergids staan onder andere oefenbroekjes en boekjes over zindelijk maken.

Voordeel vroeg jong beginnen met zindelijk maken

Het heeft veel voordelen om al vroeg op ontdekkingstocht te gaan. Je voorkomt dat je allerlei omkooppogingen moet gaan doen of met stickervellen aan de slag moet. En je bent de ‘nee-fase’ voor. Probeer maar eens een eigenwijze kleuter op het potje te zetten… succes!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies