Viva la Mama! Annelies

Viva la Mama! Annelies Monday April 11, 2016

Annelies bedacht een top concept om de creativiteit van kinderen te stimuleren én ze vertelt over de dagelijkse beslommeringen van haar gezin.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Annelies van der Zouwen. Ik ben getrouwd met Klaas en moeder van Boaz (7), Mila (5) en Dore (2). Na jarenlang boeken geschreven te hebben, heb ik vorig jaar oktober de grote stap gewaagd om een eigen bedrijf op te richten: Pakje Plezier.

Ik ontwikkel nu knutselpakketten waarmee kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen, door zelf te fantaseren en experimenteren met ‘buitengewone materialen’. Dit kunnen spullen zijn met een productiefoutje, restmaterialen of frisse tweedehands spullen. Wat de kinderen ermee maken is en blijft altijd een verrassing. De knutselpakketten pak ik in samen met volwassenen met een verstandelijke beperking bij mij in de buurt. De knutselpakketten zijn te koop via een webshop pakjeplezier.nl en in een aantal winkels. Aan scholen en bso’s lever ik XXL-pakketten. Super leuk én spannend!

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om 7 uur komen de kinderen uit hun bed en word ik (met enige moeite) wakker. Na het ontbijt gaan de oudsten naar school. Maandag, donderdag en vrijdag zijn mijn werkdagen, dan gaat Dore naar de kinderopvang of is Klaas thuis. Op de andere dagen doe ik huishoudelijke klusjes, lezen Dore en ik samen boekjes, knutselen we, doen we boodschappen en spreek ik af met andere ouders met jonge kinderen. Als Dore slaapt, werk ik.

Woensdag is het een drukte van belang, met speelafspraakjes en clubs. ’s Avonds eten we gezellig met elkaar aan tafel. Als de kinderen op bed liggen, werken Klaas en ik nog wat, kijken we het journaal, een documentaire of lezen een boek.

Vaste prik op zaterdag is de voetbalwedstrijd van Boaz, een gang naar de bakker en de bibliotheek en op zondagmorgen gaan we vaak de kerk. Verder zitten de weekenden vaak vol met verjaardagen, familiebezoek en klusjes in en om het huis.

Heb je groene vingers?

Binnenshuis zeker. De vensterbank staat vol met planten. De laatste jaren spaar ik vintage plantenpotten van West Germany. Iedere keer als ik een nieuwe pot gevonden heb, koop ik direct een nieuwe plant. Dood gaan ze bijna nooit. Buiten is toch een ander verhaal. Ik geniet met volle teugen van een enorme boom in onze voortuin en van de planten en bloemen in onze achtertuin. Maar als ik eerlijk ben, weet ik me nog niet zo goed raad met de tuin.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Onze dochter Mila is intolerant voor melk, soja en ei. Alleen hierom al komen kant-en-klare pakjes en zakjes bij ons de deur niet in. Erg vind ik dit niet. Verse (liefst biologische) producten van de bakker, de slager en de groenteboer vinden we veel lekkerder. Gelukkig zijn onze kinderen hele makkelijke eters. Ze eten wat de pot schaft, eerder te veel dan te weinig. Vaak stamppot of aardappels-groente-vlees als Klaas kookt. Ik maak eerder maaltijdsalades, pasta of rijstgerechten.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Dat is vanzelfsprekend mijn bedrijf. Spullen met een fabricagefoutje, restmateriaal, vondsten van de rommelmarkt of de kringloopwinkel geef ik een nieuwe functie in een knutselpakket. Een duurzame keuze, maar vooral ook een hele leuke! Je gaat er als vanzelf creatief door nadenken. Buiten ‘verantwoord knutselen’ vind ik fietsen, door weer en wind ook met mijn kinderen, mijn grootste eco-power.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou willen minderen met vlees bij het avondeten. Waarom dit nu niet zo goed lukt? De rest van het gezin vindt vlees het belangrijkste bestanddeel van de maaltijd en vegaburgers verdraagt Mila niet vanwege haar dieet. Als ik dan haast heb of weinig inspiratie, zit er toch vis of vlees in het eten.

Is it easy being green?

Wat een lastige vraag! Zo groen vind ik mezelf eerlijk gezegd niet. Ik ben de afgelopen jaren wel steeds bewuster keuzes gaan maken. Zo koop ik steeds vaker tweedehands spullen voor in huis en verantwoord geproduceerde kleding. Als je eenmaal een paar leuke adressen hebt, wordt het een stuk gemakkelijker…

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat we in vrede samen leven en respectvol omgaan met mens én natuur.’ Hoor je een Miss zo zeggen toch?

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Een open deur, maar toch. Ruil en geef spullen weg, aan vrienden, bekenden en het goede doel. Schrijf je in bij websites als Peerby, zodat je minder spullen hoeft te kopen.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Return to sender. Lekker kleurige cadeau’s met een goed verhaal. Daar word je vrolijk van!

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Op dit moment lees ik Vrouw, het laatste deel van de Mijn Strijd reeks van Karl Ove Knausgard. Als ik aan zijn boeken begin kan ik niet meer stoppen met lezen.

Favoriete recept

Cranberrykoekjes van Veganchallange. Ze zijn lekker, gemakkelijk (mijn zoon van 7 bakt ze zelfstandig) en geschikt voor mensen met allerlei soorten diëten.
Ingrediënten
· 200 gram bloem
· 1 theelepel bakpoeder
· 1/2 theelepel zout
· 100 gram suiker
· 75 milliliter zonnebloemolie
· 75 milliliter water, soja- of amandelmelk
· 1/2 theelepel vanille extract
· 75 gram gedroogde cranberry’s, noten, stukjes abrikozen of een andere vulling naar keuze

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de droge ingrediënten en voeg dan de olie, water, soja- of amandelmelk en vanille toe. Kneed tot een soepel deeg. Als het te plakkerig is, voeg je wat extra bloem toe. Kneed daarna de vulling erdoor. Neem steeds een balletje deeg (ongeveer een eetlepel), rol tot een stevige bal en druk dan plat. Vorm zo 15 koekjes. Bak de koekjes in 15 minuten gaar, geef ze eventueel wat langer als ze nog wat weinig kleur hebben.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies