Viva la Mama! Arjanneke

Viva la Mama! Arjanneke Saturday May 2, 2015

Arjanneke geeft (zwangerschaps-) yoga, is juf van groep 3 en is blij dat haar man wel groene vingers heeft.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben 36 jaar en bijna 6 jaar gelukkig getrouwd met Daniël. Verder ben ik moeder van twee heerlijke kindjes. Een zoon van vier en een dochter van 1 jaar.

Op dit moment werk ik meer dan 10 jaar in het onderwijs. Daar heb ik een aantal verschillende rollen vervuld waaronder die van intern begeleider. Momenteel geef ik twee dagen per week les aan groep 3. Daarnaast ben ik sinds 2012 (zwangerschaps)yoga docent en eigenaar van mijn bedrijf Puur! Mama.

Puur! Mama heeft als missie vrouwen te laten genieten van de zwangerschap, en hen zo goed mogelijk en vol vertrouwen voor te bereiden op de geboorte. Dit alles met als achtergrond een positieve, bewuste en natuurlijke start van het moederschap.

Op dit moment geef ik uitgebreide cursussen zwangerschapsyoga, waarbij ik cursisten ook voorlicht over allerlei zaken die bij zwangerschap en geboorte komen kijken. Van informatie over omgaan met angst voor de bevalling en borstvoeding tot draagdoeken en wasbare luiers, alles komt aan bod.

Ook geef ik Power Yoga voor vrouwen. Ik wil hen de ruimte bieden om eens per week op een actieve manier even bij te tanken in een relaxte setting. Daarnaast verkoop ik producten van Earth Mama Angel Baby.

Binnenkort ga ik, naast een cursus gericht op herstel na de bevalling, ook workshops voor mama en baby aanbieden.

Naast al mijn werkzaamheden en het moederschap geniet ik enorm van uit eten gaan met mijn lief en lange avonden met vrienden en vriendinnen. Ook ‘s zomers barbecueën met een wijntje, dansen liefst met blote voeten in het gras en zingen behoren tot mijn all-time favourites.

Het is voor mij erg belangrijk dat het allemaal niet te wollig en zweverig wordt. Puur! Mama is groen, fris en hip.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Twee dagen per week sta ik voor een groep 3. Dan begint de dag om kwart over zes. Op andere doordeweekse dagen staan we rond 7.00 op. Het begint dan vaak met een wekker die ik een keer (of 2) op snooze druk… Daarna kleed ik me aan en maak ik mijn zoon en dochtertje wakker en zorgen we dat we allemaal fris en fruitig aan het ontbijt zitten.

Vervolgens gaan we naar school, doe ik de boodschappen en het huishouden, of spreek ik af met vriendinnen. Tussen de middag eten we gezellig thuis.

‘s Middags doe ik onder schooltijd het huishouden en eventueel wat voor mijn bedrijfje. Na school drinken we met elkaar een sapje en speelt mijn zoon met zijn vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Mijn man komt thuis en ik kook het avondeten. Na het eten gaan we de kindjes onder de douche of in bad waarna ik mijn dochtertje voed. Na het voorlezen gaan de kindjes naar bed.

Daarna kleed ik me om en ga ik naar mijn lesruimte om zwangerschapsyoga te geven. Dit is echt heerlijk om te doen. Door de cursisten te verwennen met een lekker theetje, fijne oefeningen en betrouwbare info met een fijn muziekje op de achtergrond probeer ik steeds te zorgen voor een uurtje vakantie per week. Ik kom er zelf ook altijd helemaal van bij!

Ik sluit de dag graag af met mijn lief en een kop thee of glaasje wijn (hoewel dat laatste er nu niet inzit omdat ik borstvoeding geef) en rol daarna ons bedje in.

Heb je groene vingers?

Eh, nee… gelukkig mijn man wel! Ik vind het wel heerlijk om buiten en in de tuin te zijn en te kijken hoe alles groeit en bloeit. Voor ons is het heel belangrijk dat een tuin echt vol (eetbare) groenten en planten staat. Zodat niet alleen wij, maar ook de bijen, vlinders en overige dieren er iets aan hebben. Het boek de eetbare tuin van Alys Fowler is wat dat betreft een echte inspiratiebron.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Wij eten thuis graag biologisch en dit breidt zich steeds meer uit. Je eet echt veel lekkerder als je weet dat het puur en gezond is. Verder eten wij steeds minder vlees en gebruiken we weinig suiker. Als we suiker gebruiken is dat rietsuiker of kokosbloesemsuiker. Verder maak ik gebruik van agave nectar als zoetstof.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Mijn enthousiasme voor groen leven en mijn passie voor yoga. Ik geniet zo van puur eten en gezond en natuurlijk leven dat ik dat niet voor me kan houden. Het maakt me zo blij en verrijkt echt mijn leven! Verder onderzoek ik mijn keuzes goed zodat ik ze kan onderbouwen. Als er een discussie ontstaat op een verjaardag; bijvoorbeeld over het wel of niet groen zijn van groene stroom, kan ik met goede argumenten mensen aan het denken zetten.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Mijn liefde voor fietsen kan wel een boost gebruiken…

Is it easy being green?

Ja! En fijn!

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat mensen beseffen dat een betere wereld begint bij jezelf. Wil jij een liefdevolle, groene en gezonde wereld? Begin er dan aan! En geef het ook door en leef het voor!! En, heel belangrijk voor een blij gevoel; tel je zegeningen!

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Begin er gewoon aan. Het hoeft maar iets kleins te zijn. Koop bijvoorbeeld voortaan eerst maar eens biologische aardappelen, kies voor groene energie en scheid je afval. En last but not least…Praat erover met anderen!

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Het boek De Moestuin van Mme Zsazsa, vond ik op ecoweetjes. Ik volg Mme Zsazsa al een paar jaar regelmatig op internet en geniet van haar schrijfstijl en bijbehorende plaatjes. Inspirerend!

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Er zijn heel veel prachtige boeken. Wat mijn leven echt een mooie wending heeft gegeven is eten, bidden en beminnen van Elizabeth Gilbert. Verder vind ik de liefde voor vegan eten die Lisette Kreischer uitstraalt (als mens en in haar boeken) ontzettend inspirerend; haar boek Veggie in Pumps sloot goed aan bij de start van mijn eco leven.

Favoriete recept

Op dit moment eet ik graag broccoli naar recept van mijn zus (kan met rijst, pasta, of aardappeltjes… Of koud; als salade).

Ingrediënten:

stronk broccoli,
1 grote ui,
knoflook naar smaak (2 teentjes op zijn minst)
olijfolie
sambal
zongedroogde tomaten op olie
crème fraiche
kruidenroomkaas
ca half bouillonblokje (naar smaak wat meer of minder)
water

Bereiding:

Was de broccoli en kook voor ongeveer 5 minuten. Snijdt ondertussen de ui, pers de knoflook, en fruit dit in de olijfolie samen met sambal naar smaak.
Voeg de broccoli toe samen met wat water (100 ml) en 5/6 gesneden zongedroogde tomaatjes toe. Laat er een half bouillonblokje in smelten en roer om met een eetlepel crème fraiche en een eetlepel kruidenroomkaas (naar smaak aanpassen). Heerlijk warm bij pasta, rijst of aardappeltjes, of koud als salade.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies