Viva la Mama! Frédérique

Viva la Mama! Frédérique Thursday December 12, 2013

Frédérique is een alleenstaande mama van drie. Ze houdt niet van kou in huis en loopt het liefst in t-shirt. Isoleren dus.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Frédérique, 39 jaar, alleenstaande moeder van drie geweldig leuke en lieve kinderen (6, 10 en 12 jaar). Wij wonen sinds enkele maanden in Scheveningen. We woonden in Amsterdam maar verhuisden in januari 2011 naar het buitenland. Toen we terugkwamen eind 2012 was het een crime om een huurwoning te vinden, de sociale woningmarkt in Amsterdam zit potdicht. Het is voor mij soms wel eenzaam om ver van vrienden en familie te zijn maar de kinderen hebben hier hun draai helemaal gevonden en zouden niet terugwillen. Bovendien is het wel erg mooi hier, lekker bij zee en er hangt een gezellige dorpse sfeer.

Ik werk als freelance modestyliste en tekstschrijver. Freelance werken is fijn omdat het goed te combineren valt met de kinderen maar soms, vooral nu met de crisis, biedt het een onzeker bestaan. Daarnaast heb ik samen met mijn dochter een blog Srsck voor moeders én kinderen. Het is erg leuk om samen, moeder en dochter, ergens aan te werken. We genieten er allebei ook erg van, Srsck is echt ons ding.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om 7 uur worden we wakker en na een paar keer snoozen begint het ochtendritueel. Douche, ontbijt, lunchboxen klaarmaken, dat soort dingen. We wonen vlakbij school en lopen er heen. Op de terugweg doe ik de boodschappen en ga ik zo snel mogelijk aan het werk. Momenteel werk ik voornamelijk als tekstschrijver en stylingklussen zijn incidenteel. In de praktijk houdt dat in dat ik veel schrijf en vanuit huis werk. Twee dagen per week ben ik tevens overblijfmoeder op school en één dag in de week werk ik als vrijwilliger bij een museum.

Wanneer de kids uit school komen stopt mijn “werkdag”. Dan gaan we samen leuke dingen doen of er komen kindjes spelen of we moeten naar een clubje zoals zangles of zwemles. Het is dan altijd een gezellige boel.

Pas‘s avonds wanneer ze alledrie in bed liggen ga ik weer aan het werk. Als ik een deadline moet halen kan het soms nachtwerk worden maar ik klaag niet: ik vind het fijn om de mogelijkheid te hebben om zelf mijn werkuren in te delen zodat ik voor de kinderen kan zorgen. Ik vind dat wel een luxe!

Heb je groene vingers?

Totaal niet, ik hoef maar naar een plant te kijken en het arme plantje gaat eraan. We hebben een tijdje op het Franse platteland gewoond. Dat was even 360 graden verandering na hartje Amsterdam. Ik heb lopen zaaien en planten maar er kwam niets uit en mijn plantjes redden het allemaal niet lang. Het was wel erg leerzaam om te zien hoe ik door de jaren heen ongemerkt verwijderd was geraakt van de natuur.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Mijn dochter is sinds een maandje uit eigen initiatief gestopt met vlees en kip eten. Hierdoor kook ik vaker vegetarisch en proberen we regelmatig nieuwe groenten en smaken uit. De jongens eten nog wel vlees en dat haal ik dan bij de biologische slager. Vroeger aten we elke dag vlees maar daar zijn we in de laatste jaren echt van afgestapt. We eten over het algemeen tegenwoordig veel bewuster dan vroeger.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

We lopen eigenlijk altijd. We hebben ook geen auto meer. Als het echt ver is pakken we de tram maar de kinderen zijn gewend aan lopen en kunnen behoorlijke stukken lopen. Verder koop ik veel tweedehands, vooral kleding en heb ik geen droger. Ik houd niet van de wegwerpcultuur en ik hoef ook niet per se alles nieuw. Ik breng bijvoorbeeld schoenen vaker weg naar de schoenmaker in plaats van nieuwe schoenen te kopen en ben veel op marktplaats te vinden voor de kleding van de kinderen.

Daarnaast probeer ik de kinderen te leren respect te hebben voor de natuur zodat groen leven ze natuurlijker afgaat dan voorgaande generaties.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Als ik het allemaal goed zou willen doen dan zou ik de thermostaat lager moeten zetten. Ik houd ervan wanneer het thuis behaaglijk warm is zodat ik in mijn t-shirt rond kan lopen in plaats van met een dikke trui. Ik houd echt niet van kou. Ik zou ook graag zonnepanelen willen hebben maar dat is voorlopig buiten budget.

Is it easy being green?

Dat hangt van de persoon af. Voor mij niet omdat ik vol “slechte” gewoontes zit. Het is een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren en dat is niet altijd even makkelijk. It’s not easy but it pays off, toch? Het is absoluut de moeite om bewuster met dingen om te gaan. Behalve dat het niet altijd makkelijk is om groen te leven is het helaas nog steeds in veel gevallen zo dat het duurder is om groen te leven en dat vind ik erg jammer. Dat zou van bovenaf veranderd moeten worden zodat iedereen, ongeacht inkomen, groen zou kunnen leven.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou willen beginnen met betere werkomstandigheden van mensen over de hele wereld. Om te voldoen aan de consumptiemaatschappij en de wegwerpcultuur wordt er nu echt over mens, dier en natuur heen gewalst. Produceer minder maar kwalitatief betere producten. Zo doen we langer met een product. Op de lange duur is het goedkoper om 1 goede handtas te hebben dan om in diezelfde periode 3 keer een nieuwe te moeten aanschaffen door lage kwaliteit. Dat bespaart om materialen en er wordt menselijker met arbeidskracht omgegaan. Ik vind het schokkend om te zien dat geld nog altijd bovenaan staat, boven de natuur, boven respect voor mensen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Stel jezelf geen onmogelijke doelen waardoor je je motivatie misschien kwijtraakt. Onthoud dat elke eco-keuze die je maakt al verschil uitmaakt. Alles is meegenomen. Waar het om draait is dat je bewust wordt van je keuzes.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Zoals ik eerder al zei houd ik van een warm huis. Daarom vind ik ecoweetjes zoals die over isolatiekrimpfolie handig en leerzaam. Ik kijk sowieso veel in de huis&tuin rubriek, daar vind ik vaak praktische weetjes maar ook leuke inspiratie zoals de kroonluchter van glazen potjes.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Vegetarisch koken voor dummies!

Favoriete recept

Courgettebloemen beignets. Maak het beslag van 2 eetlepels bloem, 1 eigeel, 15 cl melk, zout, 1 stijfgeklopt eiwit. Haal de stamper/meeldraden uit de courgettebloemen, snij het steeltje af. Spoel (en droog) de bloemen heel voorzichtig. Haal de bloemen door het beslag en frituur ze in frituurolie. Niet meer dan drie bloemen tegelijk in de pan doen. Even laten uitlekken en klaar is Kees. Heerlijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies