Viva la Mama! Louisa

Viva la Mama! Louisa Wednesday July 10, 2013

Louisa heeft drie kinderen en is zelf heel creatief. Ze doet alles op de fiets en leert haar kids dat je niet voor elk kleine plasje de wc hoeft door te trekken.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Louisa (41) ben getrouwd, moeder van 3 kinderen Latifa (13) Loulou (7) en kleine Mats van 2, de grootste inspiratiebronnen voor mijn creatieve uitspattingen. Wij voeden onze kinderen op volgens de ideeën van het Natuurlijk Ouderschap.
Ik ben eigenaar van webwinkel mooiismooi.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om 6.30 gaat de wekker, ik blijf nog even liggen om wakker te worden en te genieten van een klein slapend mannetje naast me. Ik sta als eerste van het gezin op en kleed me aan, dan geef ik manlief en por om wakker te worden en maak de twee meiden wakker. Ik ga ondertussen naar beneden om broodjes in bakjes te doen en bekertjes met drinken te vullen. Zet een ontbijtje klaar en drink om even op aarde te komen een kop koffie. Ondertussen is iedereen wel beneden en aan het ontbijten. Daarna maken we de jongste wakker, die drinkt een beetje en dan kleed ik hem aan.

Rond 8.00 fietsen we naar school,de kinderen zitten op De Vrije school, deze is 4 km verderop, dus lichaamsbeweging genoeg, we doen alles op de fiets. Op de terug weg doen de jongste en ik meestal een boodschapje en zijn rond 9.15 weer thuis.

Dan drinken we wat en ga ik aan het werk voor de winkel, eerst al het digitale werk, pakketjes klaarzetten en dan achter de naaimachine, want tot nu toe maak ik alles zelf voor mooiismooi. Klein meneertje speelt een beetje om mij heen en helpt af en toe op zijn eigen manier.

Om 11.45 eten we een broodje en 12.15 weer op de fiets van de middelste komt om 12.45 uit school, de oudste heeft een continu rooster tot 14.45 en komt zelf naar huis. Ik en de jongsten zijn rond 13.30 weer thuis en gaan lekker spelen, ik werk nog even door of doe wat huishoudelijke activiteiten, moet ook gebeuren af en toe.
Om een uur of 17.00 ruim ik alles op, want ik werk nog vanuit de woonkamer, binnenkort wordt dat anders, mijn man maakt boven op zolder een speciale ruimte voor mijn naaimachines en alles wat daarbij hoort.

Ik ga de keuken in om het avondeten te bereiden, tussen 18.00 en 18.30 eten we en dan gaan we met ons allen naar boven om het bad/douche ritueel te doen. Papa doet de mannenzaken, dus die doet Mats onder de douche, de meiden gaan ondertussen in bad of spelen eerst wat en gaan dan douchen. Beneden staat de thee te wachten en daarna naar boven met de meiden. De oudste rommelt nog wat op haar kamer en ik lees de middelste voor, gezellig in het bed van papa en mama, als het een leuk boek is luistert de grote meid ook wel even mee.

Mats valt ondertussen in slaap bij papa op de arm en dan wordt hij naar boven gebracht, later in de nacht komt hij tussen ons in liggen. Rond 20.30 zijn alle kinderen boven en drinken papa en mama nog een thee-tje, ik doe nog wat kleine naaiklusjes of wat digitaal werk en klets een beetje met mijn man. Rond 10.30 ga ik lekker badderen en nog even wat lezen in bed…. Daarna volgt er weer een nieuwe dag!

Heb je groene vingers?

Ja, een beetje, we hebben een moestuintje achterin de tuin en dat gaat best goed, ik heb afgelopen week nog rabarber geoogst en deze omgezet tot cake en een andijvietaart gebakken. De bonen groeien goed en sla en tomaten gaan ook lekker, ik zag zelfs al een kleine courgette groeien. Verse kruiden zijn ook altijd van de partij. Dit jaar heb ik voor het eerst bietjes, worteltjes, bosuitjes en Oost-Indische kers (voor de eetbare bloemen), ik ben benieuwd.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Wij eten altijd vers, liefst uit eigen tuin maar dat lukt helaas niet altijd. De groentes van het seizoen, zijn verser en voordeliger. Verder eten wij deeltijd vegetarische maaltijden en letten op de toevoegingen van kant en klare producten, de welbekende E-nummers, die komen hier dus ook minimaal in huis. We bakken regelmatig zelf ons brood, dat vinden de kinderen eigenlijk ook lekkerder.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Ten eerst doe ik alles op de fiets dat is al een hele grote natuurlijk.
We hebben overal led verlichting en leren onze kinderen zuinig om te gaan met elektriciteit (lampen uit als je het niet nodig hebt etc.) Sinds wij in een ander huis wonen kan de verwarming lager en dat scheelt ook enorm in het verbruik, minder verbruik is minder belastend voor het milieu.
Handdoeken gebruiken we wel meer dan 1 keer en dat kan prima als ieder zijn eigen heeft en als je kleding niet vies is kan het echt nog wel een keertje aan, de droger gebruiken we alleen als het echt niet anders kan, maar soms zou dit punt nog wel wat aangescherpt kunnen worden. Ik leer mijn kinderen dat, als ze een klein plasje doen, ze dat best kunnen doen zonder steeds maar door te trekken, het blijft tenslotte toch drinkwater wat door het toilet spoelt. Veeg wat vaker de woonkamer in plaats van de stofzuiger te pakken. Ja, en afval scheiden, maar dat is toch al een heel gewoon goed, zeker onder de lezeressen toch?

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Het lijkt ons wel fijn om zonnepanelen te hebben, maar nog iets te kostbaar in de investering. Ik zou ook nog wel meer willen doen aan zelfvoorziening, wat eten uit de tuin betreft.

Is it easy being green?

Ik denk van niet, eigenlijk ligt het heel dichtbij wat we in onze natuur zijn. Denk eens terug aan je grootouders die hadden geen andere keuze en zelfs je eigen ouders staan veel dichterbij het groene leven. Eenvoud is hier de hoofdrol speler.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat we ons wat meer bezighouden met de natuur, waar we vandaan komen en minder gehaast door het leven gaan. De dingen eens bewust meemaken en niet alles alleen maar beleven op een beeldscherm of telefoon.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Volg je gevoel en begin met kleine dingen, zoals bijvoorbeeld die handdoeken. Ik sluit me aan bij de stelling van mijn voorgangsters, als je dit leest ben je al ergens mee bezig.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Ja, Babboe bakfiets zou ik zeggen, die brengt ons overal ik ben er zo blij mee! Maar er zijn nog wel meer leuke dingen bijvoorbeeld de kroonluchter van glazen potjes is een super recycle idee.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Altijd meerdere boeken, ik lees de kinderen voor in ons bed en Virgilius van Paul Biegel is hier favoriet, Ik zelf wil graag de hele serie van Anastasia lezen. Op mijn nachtkastje ligt nu deel 1 De Zoemende ceder van Vladimir Megre en er ligt altijd wel een kookboek deze keer Chez Rachel van Rachel Khoo.

Favoriete recept

Meerdere uiteraard, maar momenteel is dat hier:
Pizza van Turks brood.
Heel makkelijk en handig om de restjes bolognese saus op te maken die ik altijd invries.
Je snijdt het brood open, besmeerd het met ketchup en de saus en bestrooid het met geraspte kaas. Kwartiertje in de oven op 180° C
Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies