Viva la Mama! Marleen

Viva la Mama! Marleen Friday January 9, 2015

Je hebt een bed & breakfast in Drenthe en even later woon je in Noorwegen met drie kinderen. Marleen vertelt alles over haar dagelijkse beslommeringen in het noorden.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Marleen, mama van 3 bijzonder(e) lieve mooie jonge kindjes, Roos(5), Saar (3) en Rijk(1). woonachtig in Noorwegen sinds oktober 2014 wegens werk manlief. voorheen 3,5 jaar in Drenthe vertoefd en een b&b gehad aan huis.

Hoe ziet jouw dag eruit?

viva la mama kindjes Marleen

Om 6 uur gaat mijn man uit bed en hij vertrekt om half 7 naar zijn werk. Ik sta tussen 6 en 7 uur op, afhankelijk van de kinderen. Melkje op de bank voor de tv, aankleden, ontbijt aan tafel en dan de jassen aan om te vertrekken naar ‘school’. Elke dag om half 9 breng ik de kindjes naar de ‘barnehage’, een soort kleuterschool/peuterspeelzaal/kinderopvang. Roos (5) gaat hier nog niet naar school, in Noorwegen begint school pas vanaf het schooljaar dat je zes wordt. Omdat het allemaal nog vrij nieuw is voor ze duurt het even voordat ik afscheid neem, tot ze op hun gemak zijn in de klas. De Noorse taal begint een beetje te komen na bijna 3 maanden…

Daarna ga ik boodschappen doen of iets in het huishouden. Er ligt thuis altijd genoeg op mama te wachten. Ook probeer ik 1 of 2 keer per week tijd te maken voor een meditatie. Soms een keertje hardlopen of een wandeling met nieuw opgedane contacten. Rond half 2 haal ik mijn meisjes weer op. Thuisgekomen gaan we even aan tafel koekje eten en daarna vaak wat knutselen. Rond 3 uur gaan we dan weer Rijkje ophalen. Momenteel begint het rond 3 uur ook alweer te schemeren dus na die tijd blijven we vaak lekker binnen om wat fruit te eten, spelletje te doen, te kleuren, filmpje te kijken, wat te bakken, te verkleden, muziekjes draaien, vadertje en moedertje en baby te spelen of schooltje… Rond 5 uur begin ik aan de voorbereidingen voor het avondeten. We eten vaak tussen half 6 en half 7, altijd biologisch en vers! Om 7 uur gaat de jongste naar bed. De meisjes mogen wat langer opblijven. Vaak doen we nog een spelletje met z’n vieren of wordt er nog wat geknutseld of gekleurd. Tussen half 8 en 8 uur gaan ook de meisjes naar bed na een verhaaltje en 1000 kussen en andere rek-pogingen

Heb je groene vingers?

Niet echt speciaal. In Drenthe hadden we wel een gigantische tuin, die ik vooral prachtig vond omdat hij ‘wild’ was; onkruid hoorde daar gewoon ook thuis. Maar mijn wens is nog wel ooit een wilde bloementuin te hebben te creëren! Hier hebben we nu een kleine tuin, zoals iedereen. Hier gaan de mensen op pad on van buiten te genieten; langlaufen, wandelen, picknicken… Er is hier zoveel bos, je hoeft nooit ver te lopen om middenin de natuur te zijn!

Wat voor eetgewoontes heb je?

Biologisch! Voor zover het mogelijk is… in Noorwegen is men nog lang niet zo bewust als in Nederland. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, had misschien zelfs wel verwacht dat ze hier al wat verder zouden zijn op dat gebied. Helaas… hier geen natuurwinkels, hetgeen wat ik biologisch koop kan ik alleen vinden in de supermarkt.

Ik eet al jaren geen vlees, semi vegetarisch dus. De rest van het gezin doet vaak mee, maar vlees is niet verboden op tafel. Ook ben ik nu steeds meer zelf aan het maken, ontbijtkoek bijvoorbeeld, uit nood want die kun he hier niet krijgen en mijn kinderen zijn er dol op. Die bak ik dan helemaal verantwoord naar mijn idee; zonder suiker en biologisch! Ook maak ik elke week een lading knekkebrod zelf

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Bewustwording op gebied van voedsel, eigenlijk door een allergie van een van mijn kinderen. Ondertussen vind ik het zo interessant aan de ene kant maar ook onbegrijpelijk aan de andere kant dat (ongezonde) voeding zo maar voor lief wordt genomen. En dat mensen dus vaak denken dat ze goed bezig zijn op het vlak van voeding maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn.

Daarnaast strekt mijn persoonlijke bewustwording zich verder uit van verzorgingsproducten, kledingindustrie, BPA-vrije producten, afvalscheiding tot alternatieve geneeskunde en spirituele bewustwording.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Kleding!

Is it easy being green?

Ja, easy & nice!

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Haha, ik zou eigenlijk geen Miss Ecomama willen zijn. maar iedereen aan de mindfulness zou ik wel mooi vinden, daaruit vloeit veel goeds…

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Biologisch eten is voor mij ondertussen zo vanzelfsprekend! Vooral doen dus! Ik snap niet waarom mensen zich, eenmaal bewust, vol willen stoppen met kunstmatig en ongezond eten. Je stopt toch ook geen benzine in een dieselauto? Waarom zou je voor jezelf niet de beste brandstof willen? Het is wel je lichaam!!

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Vandaag is de dag van Iyanla Vanzant ligt op mijn nachtkastje en vind ik ook een aanrader voor mensen die zichzelf op persoonlijk vlak verder willen ontwikkelen.

Favoriete recept

Hmmm, too much. maar als ontbijt verslaafd aan mijn eigengebakken knekkebrod met ‘brunost’ en ook heel groot fan van zelfgemaakte sushi!
Eet smakelijk!

Foto: Deze foto van mij met mijn dikke buik is genomen tijdens een wandeling in de Cinque Terre (Italië, adembenemend mooi daar!), vier nachten weg met mijn lieve vriendin Karin!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies