Viva la Mama! Naomi

Viva la Mama! Naomi Thursday April 23, 2015

Naomi bakt weleens een bord vol geel en heeft een hele collectie wasbare luiers voor haar dochter verzameld.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Naomi (23), mama van Diantha (5 maanden) stiefmama van Esmee (6) en partner van Rob. Ik vind het leuk, leerzaam en belangrijk om naar een groene manier van leven te streven. Nu ik moeder ben, doe ik daar nog veel meer moeite voor en probeer ik veel uit, zoals paleo maaltijden, suikerloos eten, wasbaar luieren en de menstruatiecup. Ik blog over mijn dagelijks leven en mijn ontdekkingsreis als bewuste eco en antroposofische moeder voor mijn website antroposofisch leven met heel veel plezier!

Hoe ziet jouw dag eruit?

‘s Ochtends word ik wakker van mijn dochter die naast me ligt in haar co-sleeper en dan lekker begint te kletsen als het licht word. Ik geef haar een voeding en daarna gaan we wassen en aankleden. Dan is het tijd om de hond uit te laten, en begin ik de dag met een halve liter gekookt water met een uitgeperst schijfje citroen om het ontgiftingsproces op gang te helpen. Meestal doe ik daarna iets in het huishouden, zoals de was. Ik gebruik daarvoor zelfgemaakt wasmiddel op basis van pure zeep.

Dan is het tijd voor nog een voeding, en daarna gaan we meestal lekker naar buiten, naar de kinderboerderij bijvoorbeeld. De middag gebruik ik om te handwerken en te spelen met mijn dochter. Ik fotografeer en film graag, dus dat doe ik ook meerdere malen per dag. Rond half zes ga ik koken en daarna eten we. Daarna breng ik mijn dochter naar bed met een uitgebreid ritueel. Zodra zij slaapt ga ik bloggen en informatie verzamelen voor mijn website of gezellig bellen met mijn moeder.

Heb je groene vingers?

Ja! Alleen helaas geen tuin om me in uit te leven. Wel een balkonnetje waar lekkere en geneeskrachtige kruiden groeien.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik eet graag veel groentes, ook op brood bijvoorbeeld. ‘s Ochtends eet ik vaak speltbrood met komkommertjes of tomaat en kaas bijvoorbeeld. De hele dag door drink ik halve literglazen met gekookt water. Een heel enkele keer groene thee van Zonnatura. ‘s Middags eet ik vaak een opgewarmd restje eten van de vorige avondmaaltijd, of gebakken eieren. Rond vier uur heb ik elke dag een dipmoment en zin in zoetigheid. Ik eet dan een stuk fruit of een bakje yoghurt.

Soms bak ik een suikervrije en melkvrije chocolade cake voor dit soort momenten. Ik ben gek op koken, en wissel heel basic maaltijden af met zelfbedachte maaltijden, en glutenvrije, vegetarische en soms veganistische maaltijden. Ik vind het ook erg leuk om op kleur te koken. Dus bijvoorbeeld een bord vol geel; gekookte eieren met pastinaak, pompoen en mango.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Wasbare luiers! Geweldig! Ik heb er 26 in allerlei leuke printjes voor mijn dochter, en naast dat het veel fijner voor haar is dan plastic luiers, bespaart het enorm veel geld en is het ook lief voor het milieu. Daarnaast koop ik (bijna) nooit nieuwe kleding voor ons gezin, maar ruil ik veel kleding met vriendinnen onderling of koop ik tweedehands kleding op beurzen, rommelmarkten en marktplaats.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou graag zonnepanelen willen en een eigen moestuin, dat is mijn grote droom! En iets wat op dit moment makkelijker te bereiken is: ik wil graag overstappen op wasbare billendoekjes.

Is it easy being green?

Ja en nee. Het is iets wat voor mij heel natuurlijk en logisch voelt om te doen. Maar soms is het wel lastig, omdat de meest groene keuze vaak ook meer geld kost, en dat kan niet altijd

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou de kledingindustrie compleet willen veranderen, en zo strijden voor een duurzamere wereld door geen chemische processen meer te laten uitvoeren voor het produceren van kleding, en nog uitsluitend kleding te laten maken door oude kleding te hergebruiken, of door alleen op een duurzame en eerlijke manier kleding te vervaardigen. Op die manier kan ook de dwangarbeid en kinderarbeid aangepakt worden!

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Zoveel mogelijk wasbaar gebruiken! En.. schaf voor jezelf een menstruatiecup aan, een relatief kleine investering die ongeveer tien jaar meegaat, veel fijner is voor jezelf en veel milieubewuster! Daarnaast zweer ik bij het zelf maken van wasmiddel.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Ik vind het weetje over het Oeko-tex keurmerk het allerleukste, omdat ik het goed vind dat er duidelijk uitgelegd word waar het keurmerk voor staat en waarom het belangrijk is om kleding te kopen met het Oeko-tex keurmerk.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Oei! Ik groei van Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij. Een ontzettend handig, informatief en leuk boek over de cognitieve ontwikkeling van baby’s.

Favoriete recept

Een zelfbedacht recept! Kook rijst (naar keuze), kook een bakje zeekraal 5 minuten. Gooi de rijst en de zeekraal na het koken bij elkaar in een bak of schaal. Doe er een potje kappertjes doorheen (van de natuurwinkel) en eventueel wat verse duurzaam gevangen gebakken vis in kleine stukjes. Hussel alles door elkaar en smullen maar!
Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies