Viva la Mama! Nikki

Viva la Mama! Nikki Friday May 27, 2016

Het zijn de simpele dingen die het verschil maken vindt Nikki. Maar ze ontdekte ook al snel dat juist de simpele gewoontes soms moeilijk te veranderen zijn.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Mijn naam is Nikki Zilverentant en ik ben inmiddels al meer dan 10 jaar gelukkig getrouwd met Arjan. Samen hebben wij 2 schitterende kindjes, Britt van 8, en Lev van 1. Drie dagen in de week werk ik met plezier bij de gemeente Heusden, maar daar kan ik niet al mijn creativiteit in kwijt.

Al sinds jaren droom ik ervan om iets voor mezelf te beginnen maar altijd was er een reden te bedenken om het niet te doen. Uiteindelijk heb ik besloten mijn hart te volgen en de gok te wagen. Sinds april is mijn webshop No Waste Design online.

No waste design staat voor duurzame, mooie, hippe en betaalbare woonaccessoires voor iedereen. Allemaal fairtrade, duurzaam en/of ambachtelijk gemaakt. Tijdens het productieproces staan mens en milieu centraal. En bij het samenstellen van de collectie kijk ik niet alleen naar design, maar ook naar het verhaal achter het product.

Naast het opzetten van No Waste Design mag ik in mijn vrije tijd graag fotograferen, uit eten gaan, een bioscoopje pakken en leuke dingen doen met het gezin.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Elke dag staan we rond 07:00 uur op mits kleine Lev ons niet eerder wakker maakt. Ik ben niet echt een ochtend mens dus ik probeer het altijd zo relaxt mogelijk te houden. Mijn man gaat naar zijn werk en Britt gaat zelf naar school. Op de dagen dat ik niet hoef te werken speel ik met mijn zoontje en doe ik de huishoudelijke klusjes.

Zodra Lev op bed ligt probeer ik altijd nog wat werk te verrichten voor No Waste Design. Rond lunchtijd komt Britt thuis en eten we gezellig met zijn allen. Vaak komt er ook een vriendinnetje mee om te spelen. Wanneer die er niet is dan gaan we knutselen of een spelletje doen. Als ik er in de ochtend nog geen kans voor heb gehad dan probeer ik in de middag nog even een wandelingetje te maken met Lev.

Meestal slaapt hij ook nog een uurtje en deze tijd benut ik dan ook weer voor No Waste Design. Met een kleine van 1 moet ik echt alle tijd goed benutten die ik maar kan krijgen. Rond 5 uur gaan we met zijn allen eten en daarna spelen we nog wat met de kinderen (wanneer Britt niet hoeft te sporten) en daarna gaan ze in bad en naar bed.

Tegen de tijd dat ze in bed liggen ga ik nog een paar uurtjes verder met werken of een uurtje sporten. In de weekenden zijn we vaak in de stad te vinden of bij vrienden.

Heb je groene vingers?

Ik zou het heel graag willen maar helaas niet. Ik hou wel heel erg van bloemen en planten dus elke keer doe ik weer een poging. De tuin staat vol met planten maar deze groeien niet altijd op de manier die ik wil. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat als ik nu om mij heen kijk de tuin wel volop in bloei staat met prachtige bloemen dus helemaal verkeerd doen we het niet. Elk jaar halen we ook altijd in het voorjaar nog wat lentebloeiers om de tuin op te fleuren.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Geen bijzondere. Ik ben niet echt een keukenprinses dus vaak zijn het gewoon aardappelen, vlees of vis en verse groenten. Ik moet toegeven dat ik echt een zoetekauw ben maar deze zwakte probeer ik onder controle te houden.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

In de zee drijft een enorme hoeveelheid afval, ook wel plastic soep genoemd. De wereld warmt steeds meer op. De CO2 uitstoot neemt toe. Slechts enkele gevolgen van de manier waarop wij met onze wereld omgaan. Gaan we zo door? Dan wordt de toekomst er niet mooier op. Daarom vind ik het noodzakelijk dat wij ons daarvan bewust zijn en het belang van duurzaamheid onderstrepen. Het kopen van ecologische producten is een stap in de goede richting. Helaas associëren veel mensen duurzaamheid met saai, duur en niet hip. Ik wil laten zien dat het anders kan! En hoop dat meer mensen hiermee de overstap maken naar duurzame producten.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Nog meer milieuvriendelijkere producten kopen. Denk bijvoorbeeld aan duurzame cosmetica en eerlijke kleding.

Is it easy being green?

Nee, ik vind het zeker niet altijd even makkelijk. Wij (ik) ben zo gewend aan een bepaalde manier van leven waarbij er niet altijd evenveel stil word gestaan bij duurzaamheid. Gewoontes zijn best moeilijk om af te leren merk ik. Vooral als je een druk leven hebt dan kies je soms toch snel voor gemak. Ik ben nog een groentje op het gebied van duurzaamheid maar beetje bij beetje gaat het steeds beter.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat producten op een eerlijke manier gemaakt worden met respect voor zowel de mens als het milieu. En ten tweede dat alle mensen zich meer bewuster werden van het belang van duurzaamheid. Het hoeft niet allemaal zo moeilijk te zijn. Koop je kleding bij een 2e hands winkel, scheid je afval, laat geen apparaten aan staan etcetera. Besef dat alle kleine beetjes helpen als we het met zijn allen doen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Geen gouden tip. Vaak zijn het simpele dingen die we allang weten maar waarbij we niet genoeg stil staan. Per jaar gooien we met zijn allen nog steeds heel veel weg aan eten. Denk voordat je boodschappen gaat doen nog even goed na over wat je echt nodig hebt. Check je koel-en voorraadkast even. Schrijf vervolgens op wat je nog nodig hebt en houd je hieraan.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Te veel om op te noemen maar als ik dan toch moet kiezen dan kies ik voor de kroonluchter van glazen potjes en de verticale tuin maken van een pallet. Ik vind het zo knap hoe creatief mensen kunnen zijn door middel van het hergebruiken van spullen. Het eindresultaat ziet er gewoon super uit!!

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

100 plekken die je gezien moet hebben van Floortje Dessing. Heerlijk om weg te dromen bij de schitterende plekken op de wereld.

Favoriete recept

Taco’s met kip!

  • 600 gram kipfilet
  • kippenbouillon of groentebouillon of water, zoveel er nodig is
  • 10 tot 12 bloemtortilla’s, warm gemaakt
  • 200 g feta of queso fresco, verkruimeld

Voor het serveren:

  • salsa van geroosterde tomaten
  • guacamole
  • takjes verse koriander
  • pikante saus (bijvoorbeeld tabasco)
  • partjes limoen

Doe de kipfilet in een pan. Giet er zoveel bouillon of water bij dat hij onderstaat. Breng alles op smaak met zout als je water of niet-gekruide bouillon gebruikt.
Breng op matig vuur tegen de kook aan. Leg het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes sudderen tot de kip helemaal gaar is. Neem de kip uit het kooknat en laat hem even afkoelen. Trek het vlees met je handen of met twee vorken in stukjes. Proef even en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Schik voor het serveren de stukjes kip in het midden van elke tortilla. Strooi er een handvol verkruimelde feta over. Schep er wat salsa van geroosterde tomaten en wat guacamole over. Garneer met een toefje verse koriander. Serveer meteen. Geef er extra salsa van geroosterde tomaten, guacamole, pikante saus en partjes limoen bij.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies