Viva la Mama! Patty

Viva la Mama! Patty Thursday November 27, 2014

Patty en haar collega Marieke hebben als missie om jongeren bewust huidverzorgingsproducten te laten kiezen. En ondertussen managet ze ook nog een huishouden met twee tieners.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Hoi, ik ben Patty Breed (43), moeder van twee tieners (Paul en Emma) en getrouwd met Nico. Wij wonen in Heemskerk van waar ik sinds kort mijn bedrijf Teenz Skin Store run. Mijn collega Marieke (mede-eigenaar) werkt ook vanuit huis. Wij hebben Teenz Skin Store opgericht om jongeren bewust te maken van de huidproducten die ze gebruiken en ze een duurzaam alternatief te bieden.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Nadat ik iedereen voorzien heb van gevulde broodtrommels en waterflessen ga ik er op uit met de hond, Arie. Ik vind het heerlijk om in de ochtend het hoofd lekker leeg te maken en te genieten van buiten. Daarna is het tijd voor een lekker warm kopje koffie en dan de hele ochtend aan het werk. Ik probeer mijn werk thuis uit te voeren alsof ik parttime ergens werk. Dit is niet makkelijk want je bent snel geneigd alles even snel tussendoor te doen. Maar ik heb van het verleden geleerd.

Een grote verandering die mij groen heeft gemaakt. Ik ben nu 3 jaar al pijn vrij maar daarvoor heb ik 4 jaar lang dagelijks verschrikkelijke pijn gehad in mijn rug. Niemand wist wat het was en ik ben er vanaf gekomen door de alternatieve route te kiezen en mijn eet en leefgewoontes volledig om te gooien. Die ellende heeft mij veel bewuster gemaakt van alles wat ik doe. In de middag begin ik al met de voorbereidingen voor het avondeten. Ik maak alles zelf. Geen pakjes of potjes voor mij (oké heel soms bio), alles smaakt veel lekkerder en verser. Zelfs kippenbouillon maken behoort tot een vast ritueel, super makkelijk en echt heel gezond. Na het eten is het weer een gezellig rondje met de hond, meestal gaat het hele gezin even mee en daarna met z’n alles thee drinken.

Heb je groene vingers?

Als je het op eten betrekt wel. Ik kan best hele lekkere gerechten van groenten maken. Maar nee, in de tuin ben ik niet veel waard. Zie veel dingen aan voor onkruid en ben nogal netjes dus haal ik altijd teveel en de verkeerde dingen weg. Dat laat ik aan mijn man en zoon over. Die vinden het heerlijk in de tuin te rommelen.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik ga voor de 70/30 verdeling. Dit betekent dat ik voor 70% heel gezond eet en voor 30% niet. Een gebakje of stukje chocola of zelfs een patatje halen mag. Ik kijk wel naar de kwaliteit van de dingen die ik snoep. Chocola vol e-nummers en suikers hoef ik niet. Die 70% bestaat grotendeels uit biologische groenten en soms vlees. We eten niet zoveel vlees en beperken de zuivel omdat dierlijke proteïne niet zo heel goed voor je is. Mijn man en zoon willen af en toe nog een stuk vlees en dat haal ik altijd biologisch, zo’n twee keer per week. Verder eten we veel bonen en soepen. Heerlijk met een vers stuk brood

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Hier moet ik toch zeggen mijn bedrijf. Zelf gebruik ik al verantwoorde cosmetica en recycle ik de verpakkingen, mijn dochter ook. Maar gaande weg leer ik steeds meer of het productie proces de belasting voor het milieu en voor de huid zelf. Als Marieke en ik jongeren mee kunnen krijgen in het kiezen van veilige huidverzorging, redden wij niet alleen hun huid maar verlichten wij ook hun “carbon footstep”, wat weer een positief effect heeft op het milieu en uiteindelijk op een verbetering van leefomstandigheden van mensen overal!

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik ben al best ver maar je kan altijd meer doen. Thuis word ik steeds beter in afval sorteren en neem ik altijd een tas mee naar de winkel. Ik zou wel zonnepanelen willen, we zijn aan het informeren. Met ons bedrijf zouden wij het liefst afspraken maken met scholen zodat er een verzamelplaats komt voor afval van huidverzorgingsproducten en cosmetica….wie weet.

Is it easy being green?

Het is denk ik een kwestie van instelling. Als je nadenkt over de gevolgen van je daden is het niet meer zo makkelijk om een plastic potje gewoon in de prullenbak te gooien laat staan in de bosjes. Als je de dieren ziet die de schappen van de supermarkt moeten vullen is het niet moeilijk om biologisch te kiezen al is het duurder. Dan neem je gewoon genoegen met minder. En als je weet dat veel van de chemicaliën in huidverzorgingsproducten achter kunnen blijven in je lichaam en het risico voor gezondheidsproblemen kunnen vergroten kies ik liever veilig.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik denk dat iedereen mijn antwoord al weet. Als ik Miss Ecomama zou zijn zou ik alle jongeren willen bereiken met onze missie. ik zou ze allemaal willen zeggen dat ze zuinig moeten zijn op zichzelf en de wereld om hun heen en dat het een voorrecht is om deel uit te maken van deze mooie wereld en dat we de wereld ook zo moeten behandelen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Als het om huidverzorging gaat voor je kinderen is het toverwoord “mild”. Een jonge huid heeft niet zoveel nodig om het vuil eraf te halen. En gebruikt je kind make-up kies veilig en leg je kind uit waarom dit zo belangrijk is. Als jij weet waarom je de groene weg kiest en je legt dit uit zullen je kinderen dit beter begrijpen en zelfs waarderen. Kiezen voor groen is weten waarom.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Ik vind het eco-weetje over Vediq het leukst. Hier wordt goed uitgelegd waarom een veilige huidverzorging zo belangrijk is. Daarom is Teenz Skin Store op zoek gegaan naar veilige producten voor de jonge huid! We moeten het blijven zeggen, veilig is beter.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Oei. Als ik hierover ga beginnen kan ik weer een hele blog vullen. Op mijn nachtkastje ligt nu: The Social Animal; een geweldig boek dat wetenschap, filosofie en emotie combineert tot een uitzonderlijke kijk op de mens van geboorte tot de dood. Een andere topper is: De kracht van kwetsbaarheid. Dit verandert je kijk op jezelf en op anderen.

Favoriete recept

Kippensoep: Haal 3 kippen karkassen bij de bio slager (2 of 3 euro) en doe ze in een grote pan met 3 liter water. Doe daarbij: 1 prei in ringen 1 ui in stukken 10 peperkorrels, heel 2 wortels 2 staven selderij in stukken Zout en peper en provinciaalse kruiden Breng alles aan de kook en zet dan heel laag. Laat zeker 8 uur op staan. Ik doe het meestal ‘s avonds (stroom goedkoper). Haal alles eruit (ik gooi alles weg in de groene bak) en doe de bouillon door de zeef. Proef even of er zout of peper bij moet. Je kan het in delen invriezen (ik heb drie bakken van 1 liter). Om de soep te maken snij je prei, wortel, selderij (of een grote zak soepgroenten) en breng je het snel aan de kook. Zet laag en doe er bio gerookte kipfilet (in stukjes) in en van die lekkere dikke bio spaghetti. Verkoudheid gaat zeker over!
Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies