Viva la Mama! Sharon

Viva la Mama! Sharon Monday September 26, 2016

Je mag Sharon een Vlaamse geitenwollensok noemen met alle eco schoonmaakproducten en een waslijn vol herbruikbare luiers. ‘s Avonds staat ze met haar man in hun ‘frituur’. Gezonde recepten kent ze ook zeker, zoals de zoete aardappelschotel.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Sharon Derammelaere. Bijna twee jaar mama van ons zoontje Larssen en al wat langer plus mama van twee fantastische meiden. Je mag me best een geitenwollensok noemen. Een waslijn met herbruikbare luiers, bio in de ijskast en ook alle badkamer- en kuisproducten pronken met een eco label.
Kortom we proberen op zoveel mogelijk vlakken voor duurzaamheid te kiezen.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Langzaam wakker worden met mijn zoontje naast mij. Manlief is dan al even de deur uit om de plusdochters naar school te brengen. Ik ben geen ochtendmens dus vroeg hoef je me niet uit de slaapkamer te verwachten.

Na het opstaan is het tijd voor ontbijt. En spelen we samen de dag door. Tijdens het middagdutje heb ik even tijd voor mezelf. Het klinkt als een hele dag niets doen maar de uren gaan snel voorbij met een actieve dreumes in huis. Om kwart na vier gaat de deurbel en komt een van onze babysits mij vervangen. Dan is het tijd om te gaan werken. Mijn man en ik hebben een frituur. Tot tien uur kan je mij er altijd vinden. Daarna gaan we terug huiswaarts en hebben we nog even de tijd om samen te eten en van elkaar te genieten.

Heb je groene vingers?

Ik zou ze kunnen hebben maar bij gebrek aan (buiten)ruimte leef ik mijn creativiteit uit in de keuken en met het maken van gehaakte kinderkleertjes en knuffels. Ik maak veel voor mijn zoontje maar ook voor mijn eigen bedrijfje My funky Crochet’s.

Wat voor eetgewoontes heb je?

We eten plant-aardig al komt er wel geregeld melk, ei of andere zuivel op het menu. Voor desserts kiezen we wel steeds voor plantaardige melk. We proberen ook steeds verse groentjes en andere producten te voorzien al durft mijn man wel eens te zeuren met een pot appelmoes J en eten we eens per week frietjes. Voor ons zoontje voorzien we elke dag verse groentjes. Hij is nu bijna twee en heeft nog nooit ‘potjeseten’ gehad en dat wil ik graag zo houden. Dadels en gedroogd fruit zijn voor hem snoepjes en hij drinkt enkel water of melk. Het enige andere drinken waarmee je hem kunt verleiden is een versgeperst sinaas-, wortel-, of appelsapje.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Mijn sterkste eco- power is tegelijk ook mijn zwakste. Ik shop heel graag en meer spullen staan niet echt garant voor duurzaamheid. Al kies ik steevast voor ecologische producten. Van onze kleding tot het toiletpapier vrijwel alles is ecologisch.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou het gaaf vinden als we onze eigen energie kunnen produceren. Het merk Tesla heeft daar sinds enige tijd een batterij voor ontwikkeld. Je kan deze aansluiten op enkele zonnepanelen en zo je gehele woning zelf van elektriciteit voorzien. Gezien we op dit moment nog een woning huren blijkt het zelf produceren van energie echter toekomstmuziek.

Is it easy being green?

Absoluut. Being green is nodig en het is makkelijk om dingen te doen die je nodig vind. Vaak kost het ook niet eens echt veel moeite.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Met een eco toverstaf zou ik proberen om alle mensen bewuster te laten denken over de producten die ze kopen, wat ze eten, etc. Helaas heb ik geen toverstaf dus probeer ik dit te doen met mond aan mondreclame.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Sinds de geboorte van ons zoontje ben ik verliefd geworden op wasbare luiers. De vrolijke printjes en de dikke luierkont van Larssen maken het gewoon ontzetten plezant om wasbaar te luieren. Ik zou elke mama de tip willen geven om het te proberen. Het is heus niet echt meer werk en je voorkomt er een gigantische afvalberg mee.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Als ik er eentje moet kiezen ga ik voor 7 tips voor een lange reis met kinderen. Zelf gaan we drie keer per jaar met alle kindjes op vakantie. Gezien onze beperkte tijd met de plus dochters kiezen we ervoor om de drie weken per jaar die we samen kunnen doorbrengen ook echt ten volle te genieten.

Vliegtuigvakanties zijn best prijzig met vijf en niet zo duurzaam dus kiezen we ervoor om twee dichtbij en een wat verder weg autovakantie te maken. De tips komen dan steeds van pas. Maar zelf voor kortere ritjes kunnen ze best handig zijn.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Helaas geen. Op dit ogenblik maak ik maar weinig tijd vrij om te lezen.
Ik heb wel heel wat op mijn verlanglijstje staan. De meeste van de titels gaan over natuurlijk ouderschap. Met bovenaan Eenvoudig opvoeden van Kim John Payne.

Favoriete recept

Wellicht is dit voor mij de moeilijkste vraag. Er zijn er zoveel en ik heb niet echt een favoriete. Ik maak en eet de meeste dingen gewoon enorm graag. Als ik er dan toch eentje moet bedenken is het de zoete aardappelschotel van de Groene Meisjes wel.

Wat heb je nodig voor 4 porties?

750 gram zoete aardappel
1 blik tomatenblokjes (of je gebruikt verse tomaten)
1 blik kikkererwten (of je welt en kookt zelf 250 gram kikkererwten)
4 eetlepels bouillon of water
1/4 rode ui, fijn gesneden
2 theelepels currypoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
100 gram boerenkool in stukken gescheurd
verse koriander

Wat ga je doen?

1. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes.
2. Doe de zoete aardappel met de tomatenblokjes, kikkererwten, groentebouillon en rode ui in een soeppan. Breng aan de kook, verlaag het vuur, doe de deksel op de pan en laat 15 minuutjes langzaam pruttelen.
3. Voeg de kruiden toe en roer door.
4. Leg de stukken boerenkool bovenop en doe de deksel, zonder eerst te roeren, op de pan. Zo kan de boerenkool eerst een beetje stomen. Roer na 1 minuut de boerenkool door de mix en kook nog 2-3 minuten door.
5. Serveer met verse koriander en eventueel wat rijst.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies