Viva la Mama! Amélie

Viva la Mama! Amélie Thursday July 5, 2012

Amélie is mama van drie kinderen en steekt de handen flink uit de mouwen voor haar groene geloof.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen! Amélie leeft met passie voor haar kinderen, haar zaak, de aarde en haar geloof.

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Amélie. Ik ben 30 jaar, getrouwd met Peter en moeder van Nathan (6), Micha(4) en Sem(2). Daarnaast heb ik een eigen bruidszaak samen met mijn schoonmoeder en haar zus, Trouwerie Merrie Mie.

We wonen in Zeeland, vlakbij bos en strand. Sinds kort ben ik bezig met het schrijven van een blog over ons groene leven.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik werk 3 dagen per week, op 2 dagen gaan de jongens naar oma en de 3e dag is het papadag. De vrije dagen ben ik er helemaal voor ons gezin. ‘s Avonds ga ik graag sporten in de sportschool en ik ben bezig met het opbouwen van hardlopen. Zo kan ik ook heerlijk tijdens het sporten van de natuur genieten.

Heb je groene vingers?

Helemaal niet, maar ik ben ze wel aan het kweken. Ik heb ons in het voorjaar opgegeven voor moesie de moestuincoach”. Ik heb zaadjes gekregen en krijg elke week een mail wat ik moet doen om mijn moestuin van 1m2 te onderhouden. Mijn schoonmoeder vond dit zo leuk dat we nu op de wachtlijst staan voor een eigen moestuin. Ze heeft vroeger jaren een moestuin gehad en zo kan ze ons leren om lekker zelf biologische groente verbouwen.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Wij proberen zoveel mogelijk biologisch te eten, en vanwege de koemelkallergie van Nathan en Sem gebruiken we ook zo min mogelijk zuivel en suiker. Dit voorjaar zijn we 40 dagen gaan vasten zonder vlees, vis, suiker, koffie en alcohol waarover ik ook op mijn blog heb geschreven.

Op dit moment doe ik mee aan de veggiechallenge. Mijn uitdaging is om een maand lang 5 dagen per week geen dierlijke
producten te eten. Omdat ik graag kook en geniet van lekker eten sta ik dus vaak in de keuken. Op maandag is het meestal bakdag en dan maak ik een voorraad muesli, muffins, crackers, soep en ontbijtkoek voor de rest van de week. Ook bakken we elke avond vers brood.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Mijn sterkste eco-power is dat ik probeer groen te leven vanuit mijn geloof. Dit is een levensstijl die beter is voor onszelf en de wereld die God gemaakt heeft. We hoeven niet op ons eentje de wereld te redden, maar het is wel belangrijk om zelf verantwoording te nemen. Als mensen die door God zijn geschapen is het onze verantwoording om te zorgen voor de rest van Zijn schepping!

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

We zijn druk bezig met het isoleren van ons huis. Ondertussen zijn alle ramen dubbel glas, en we zijn bezig met het isoleren van de zolder. Daarnaast zou ik heel graag de vloer willen isoleren en zonnepanelen op het dak. Een auto die minder belastend is voor het milieu zou natuurlijk ook een geweldige vooruitgang zijn.

Is it easy being green?

Het is in het begin even wennen, stapje voor stapje kom je er wel. Het dagelijkse leven zoals boodschappen, afval scheiden, minder energie gebruiken gaat goed. Bij aankopen zoals kleding, computers, meubels of het uitzoeken van een vakantie is het een stuk moeilijker om groen te doen.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou graag zien dat biologisch, diervriendelijk, duurzaam en fairtrade de norm zouden zijn bij het produceren van eten maar ook van andere producten. Ik vind de onderstaande uitspraak dan ook heel mooi uitgangspunt.
“We mogen de aarde slechts beheren als iets wat we in goed vertrouwen in bruikleen ontvangen hebben en dat we dienen te gebruiken in het besef dat het ten diepste ons niet toebehoort”. F.A. Schaeffer

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Probeer niet alles in één keer groen te doen. Kies elke week iets extra’s uit om te doen, biologisch vlees kopen, de auto laten staan, lokale producten kopen en na een jaar ben je héél goed bezig.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Er staan een heleboel leuke weetjes op, maar ik ga voor de ecowasbal. Sinds we deze gebruiken hebben we veel minder wasmiddel nodig. Beter voor het milieu, onze huid en onze portemonnee.

Favoriete recept

Ik heb een map vol favoriete recepten, afhankelijk van het jaargetijde en de gelegenheid. Dit is een recept dat ik vooral op een gure zondag in de winter maak, maar omdat ik las dat het eten van veel uien helpt tegen hooikoorts ga ik het vaker in de zomer maken.

Uiensoep voor 6 personen

 • 50 gram boter
 • 1 el oerzoet (of suiker)
 • 6 tenen knoflook, uitgeperst
 • 5 rode ui, gesnipperd
 • 3 sjarlotten, gesnipperd
 • 2 liter bouillon (groente of kip)
 • 125 ml sherry
 • 8 sneden oud brook
 • geraspte oude kaas
 • olijfolie
 • laurier

Doe de boter en olijfolie in de pan en laat het warm worden.
Voeg de knoflook, uien, laurier en sjalotten toe en laat deze op laag vuur glazig worden. Voeg het oerzoet toe en zet de pan met deksel erop voor 1,5 uur in de oven op 160 graden. Haal het deksel er voor de laatste 30 minuten af en roer tussendoor. Zet de pan terug op het vuur en voeg de sherry toe.
Roer goed zodat alles los komt van de bodem. Voeg de bouillon toe en laat het 10 min. Koken.
Verwarm de gril op 200 graden. Vul de soepkommen en dek de soep af met het brood. Strooi de kaas erover en laat deze smelten onder de grill.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies