Viva la Mama! Ana

Viva la Mama! Ana Monday September 6, 2010

In de rubriek Viva Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen. Ana heeft een heerlijk recept voor homemade krentenbollen.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

Vertel!
Wie ben je, waar woon je, hoe, met wie (etc)?

Hallo, ik ben Ana Lokerse-Strutz, getrouwd met Jeroen en samen hebben wij twee dochters van 7 en 2,5 jaar. Wij wonen in Domburg. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland maar ben bijna 13 jaar geleden verliefd geworden op mijn man en woon sindsdien in Nederland.

Ana Viva Mama!

Hoe ziet jouw dag eruit?

Wij staan om 6.30 op, ontbijten samen en dan breng ik de meiden naar school en de PSZ. Wij hebben heel bewust voor de Vrije School gekozen om onze kinderen ook via school meer “eco bewustzijn” mee te geven. Dat houdt wel in dat ik ze iedere dag naar Middelburg moet brengen. Onze jongste zit daar ook op de PSZ. Helaas is de Vrije School niet meer optimaal voor onze oudste. Zij wisselt na de zomer naar het Leonardo onderwijs. Dat is dus even afwachten hoe “eco” ze daar zijn en het zal vast wel wennen zijn.
Verder ben ik in principe ‘thuisblijfmoeder’, maar geef ik draagconsulten op verzoek, geef lezingen over het dragen van baby’s bij de yoga en ben ik contactpersoon voor Borstvoeding Natuurlijk.
Ik heb iedere woensdag ochtend samen met een mevrouw van La Leche League (LLL) een borstvoedingcafé in Middelburg. En ik ben in het bezit van een webshop voor ergonomische draagsystemen en draagdoeken. Ook hierbij gaat mijn voorkeur uit naar ‘eco’ producten.

Heb je groene vingers?

Nee, helaas niet echt. Ik vind de natuur en omgeving heel mooi, maar om nou van mijzelf te zeggen dat ik groene vingers heb? Nee… Ik heb er wel oog voor, haha.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Wij proberen zo gezond mogelijk te eten, maar willen ook niet te streng zijn, omdat ik denk dat onze kinderen dan later een afkeer krijgen en dat wil ik juist niet.
Wij hebben bij voorbeeld één ‘afhaaldag’ per week, meestal op zondag en dan halen wij gerust friet, pizza of chinees. Verder hebben wij een groentetas abonnement. Wij eten koemelkvrij, omdat wij daar niet zo goed tegen kunnen en als wij vlees eten, dan eten wij biologisch vlees.
Ik ga het liefst voor de biologische variant qua voedsel, maar dat is helaas niet altijd betaalbaar. Wij zijn echte fruitmensen, maar als ik alles fruit biologisch zou kopen? Dat is niet te doen. Jammer eigenlijk! Wij maken ook veel zelf: pizzadeeg , brood, krentenbollen zoiets en gebruiken bij voorkeur geen kant en klaar producten.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Ach, dat weet ik helemaal niet zo goed. Ik probeer mij gewoon van dingen bewust te zijn. Meer duurzam kopen, minder spullen, maar wel van betere kwaliteit (speelgoed, kleding), die gewoon langer mee gaan. Geen ‘chinese rommel’, minder weggooien.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou het liefst helemaal naar ‘eco’ over willen schakelen, maar ik loop toch nog tegen twee dingen aan. Aan de ene kant de toch nog hoge prijs, aan de andere kant het assortiment. Ik kan bij voorbeeld niet echt mooie zakelijke kleren voor mannen vinden, die ook nog ‘eco’ zijn. Sportief wel wat, maar ook niet zo veel. En dat is maar een voorbeeld.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou fijn vinden als de wereld in zijn geheel wat groener wordt. Dat ook de industrie en grote bedrijven steeds meer het licht gaan zien. Dat gangbare landbouw vervangen word door biologische landbouw, dat de bio-industrie verboden word, dat auto’s groener worden, noem maar op. Maar ik zie ook, dat er de laatste jaren al heel wat gebeurt. Maar van mij mag het nog wel wat sneller!

Is it easy being green?

Ik vind op zich van wel. Maar je moet wel een nieuwsgierig persoon zijn en het goed vinden dat je alles een beetje alleen uit moet zoeken. Er is niet zo een twee drie alle informatie te vinden. Ik denk dat het nog voor veel mensen te veel moeite kost, helaas!

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Niet echt een gouden tip, maar wat volgens mij al veel scheelt is consuminderen. Gewoon minder gebruiken. Bij voorbeeld minder kleren kopen, niet achter iedere trend aan hollen, geen goedkoop plastic speelgoed ‘made in China’ kopen, dat soort dingen. Je hoeft niet gelijk zelf te gaan breien, bakken en met geitenwollensokken te lopen. Je kan best dat dure (misschien onverantwoord gemaakte) jasje kopen, maar loop er dan wat langer mee.

Favoriete recept:

Krentenbollen van speltmeel. Heel simpel, maar lekker en het
garandeert een middag plezier met kinderen, omdat ze mee kunnen bakken.
500 gr speltmeel (ik neem half bloem, half meel)
250 gr warm water
flink snufje zout (wij hebben grof zeezout met bloemen)
wat olijfolie (of andere soort)
100 gr biologische rozijnen (de gangbare zijn minder lekker)
gist
en dan mengen, laten gisten ( een half uur in een ‘warm voetenbadje’ in de gootsteen) en kneden maar. Je kan daar alles van maken: gewoon bolletjes, maar ook dieren, kinderknutsels, noem maar op.
Ik snij de bolletjes nog kruislings in en bak ze ongeveer 15 min bij 180 graden op hetelucht. Om ze mooi glanzend te krijgen kan je ze nog voor het bakken met ei bestrijken.
Wij eten ze puur natuur of met geitenkaas.

Links:
Borstvoeding Natuurlijk
La Leche Lague
Vrije School Onderwijs
Leonardoschool

Wil jij ook in de Viva Mama! rubriek? Schroom dan niet en mail ons!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies