Viva la Mama! Ane

Viva la Mama! Ane Sunday February 10, 2013

Ane vindt de indianenfilosofie mooi: ‘jaag alleen wat je nodig hebt, niet meer, niet minder’ en ze heeft altijd een muts op. Lekker warm!

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Ane, ben 38 jaar oud en kom uit Noorwegen. Ik woon al 12 jaar in Nederland samen met mijn Nederlandse vriend Frank en onze drie dochters Nynke (5), Frida (2) en Alma (6 maanden). We wonen in hartje Amsterdam op drie hoog, zonder lift en zonder auto. Hier doen we alles met de benen, fiets en openbaar vervoer.

Ik maak me al sinds 1986 zorgen over het klimaat, toen de Tsjernobylramp was en de Noorse kinderen absoluut niet van de sneeuw mochten eten… Op de Filmacademie hier in Nederland maakte ik daar ook korte documentaires over. Dat vond men toen een heel onsexy onderwerp voor een documentaire, dit was nog het pre-Al Gore tijdperk! Ik heb ook meerdere filmprojecten over duurzaamheid gemaakt. Het is nog steeds een heel belangrijk onderwerp voor mij.

In het dagelijks leven ben ik nu filmmaker en ook oprichter van cinemum. In samenwerking met de verschillende bioscopen maken we het mogelijk dat je met je baby naar de bios kan.

Hoe ziet jouw dag eruit?

We beginnen onze dag met een grote portie warme havermoutpap met suiker, kaneel en melk. Heerlijk. Daarna brengen we de kinderen naar de crèche en school en fiets ik naar mijn kantoor toe. Daar maak ik een film of bedenk ik samen met Anouk en Maud, mijn cinemum-collega’s, nieuwe acties. Vanaf 1 maart zijn we te vinden in 6 nieuwe steden en daar zijn we dus leuk druk mee bezig.

Ik ben als moeder van een baby ook zelf de e cinemum-doelgroep en kan elke zaterdag samen met Alma genieten van de nieuwste film. Zij ligt heerlijk naast me in haar buggy te slapen en ik drink een lekker kopje koffie, een superuitje met z’n tweeën.

Na het werk halen Frank en ik de kinderen op en bedenken we wat we gaan eten terwijl de kinderen naar Noorse kindertelevisie kijken op de Ipad.
Daarna begint de avondspits: tanden poetsen, boekjes lezen en de explosie in huis opruimen. Met een kop thee en een bak studentenhaver (ben ik op dit moment verslaafd aan) kan ik nog twee uur verder werken achter de computer.

Heb je groene vingers?

Niet bijzonder, maar ik geniet wel van rommelen in onze tuintje op de camping. Vanaf maart tot november hebben we een caravan in de duinen. Daar gaan we bijna elke weekend naartoe en hebben we onze vaste plek met een tuintje erbij.

Een paar jaar terug was het weken lang heet geweest en het gras was helemaal uitgedroogd. Toen ben ik twee keer per dag met de gieter heen en weer gegaan van het washok naar onze plek om het gras te helpen. Dat vonden de buren nogal komisch en charmant. Ik vond het voornamelijk heel erg dat het zo warm was in april en dacht meteen aan klimaatverandering.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik vind het toch het allerbelangrijkste om vlees – en zuivel producten biologisch te kopen. Volgens mij hebben de dieren in de bio-industrie geen blij leven en je eet ook wat de koe heeft gekregen. Ik krijg echt buikpijn van zo’n kiloknaller en ben echt verbaasd dat mensen dat niet erg vinden om te eten.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

We hebben geen auto. We hebben wel een abonnement op auto-date, maar dat is toch niet handig voor een weekend weg. Dan hebben we meer plezier om met z’n vijven met de treinop stap te zijn. Geen probleem.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou graag met een groen vliegtuig naar Noorwegen willen reizen. Hopelijk komen ze wel.

Is it easy being green?

Ik ben al zo lang groen bezig dat het voor mij heel gewoon is; zoals met het openbaar vervoer reizen, groen gas gebruiken, lichten uitdoen, recycling, biologisch en uit de streek -eten, ecoluiers gebruiken, weinig weggooien, niet te veel water gebruiken. Ik heb ook altijd een muts op en we hebben voornamelijk tweedehands meubels.

Ik zou ook zelf dingen willen inleveren voor een betere wereld, zoals rantsoenen voor het water, de stroom, dat je maximaal één keer per week vlees mag eten, maximaal zo vaak mag vliegen, etc.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dan zou ik iedereen wakker willen schudden van hoe we met de aarde omgaan.
We moeten de aarde beheren voor de komende generaties, niet uitputten en opmaken.
Minder consumeren en beter verdelen. Ik zou graag meer volgens de indianenfilosofie willen leven; ‘jaag alleen wat je nodig hebt, niet meer, niet minder’.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Ga veel de natuur in en geniet ervan. Laat kinderen weten waar het eten vandaan komt. Gewoon respect hebben voor de natuur en alles wat leeft. Ach, het klinkt zo simpel.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

De tip thuisafgehaald.nl. Wat een super idee! Dat ga ik zeker doen. Groen en leuk samen. Gezellig ook.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Blonde – historische fictie biografie over het leven van Marilyn Monroe en het Hollywood anno de jaren ’50 van Joyes Carol Oates. Zo mooi geschreven en je krijgt een hele andere inkijk in het leven van de vrouw en icoon.

Favoriete recept

Als je niet weet wat je gaat eten;
Doe de groenten die je in de koelkast hebt in een pan

  • Een uitje fruiten
  • 1 liter groenten bouillon erbij
  • gaar koken
  • Het vocht in een grote glas bewaren en de groenten met de staafmixer erdoor
  • Meng de soep weer met de vocht en maak die zo dik als jij lekker vindt en voila je hebt een verse
    zelfgemaakte soep.

Heerlijk!

Verse brood met lekker zoute boter erop, pilsje erbij.
Zo simpel en lekker dat je nooit meer een zakje koopt.
Eet smakelijk!

Foto: Annemarie van Zelst

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies