Viva la Mama! Cerian

Viva la Mama! Cerian Saturday November 12, 2011

Cerian wil komend jaar een moestuintje op het dak gaan maken.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

Vertel! Wie ben je?

Cerian van Gestel, editie 1973, moeder van twee jongetjes van vier en zeven. Ik woon in Bunnik en werk bij GroenLinks als campaigner.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Meestal begint de dag nogal gehaast. De twee jongens van vier en zeven zijn ‘s morgens niet op hun best. Hoe vroeg we ook opstaan, op tijd komen op school is lastig.
Op een dag dat ik werk fiets ik een half uur naar mijn werk. Heerlijk om uit te waaien. Radio 1 erbij aan om het nieuws mee te krijgen. Ik werk bij GroenLinks als campaigner. In een periode zoals nu wanneer er geen verkiezingen zijn, ben ik met veel verschillende acties en activiteiten bezig. Zo zijn we nu onder andere bezig om ouders uit te nodigen om bij een debat in de Tweede Kamer over kinderopvang te zijn. De dag vliegt altijd voorbij met veel telefoon, mail en overleg.

Heb je groene vingers?

Ik hou heel erg van in de tuin werken. Naast de (redelijk wilde) bloemen proberen we ook veel van ons eigen eten zelf te telen. Leuk voor de kinderen en lekker voor ons. We hebben een moestuin aangelegd van 2 bij 2 meter en sinds dit jaar hebben we ook een kas. Van zo’n klein beetje grond komt verbazend veel eten af. De tomaten konden we in de zomer iedere dag wel vers oogsten. Nu eten we lekker veel winterpostelein en veldsla.

Wat voor eetgewoontes heb je?

We letten zeker op wat we kopen. We hebben we een abonnement op de groenetas van de tuinderij vlakbij – wat soms wel erg dubbelt met het eten uit de eigen tuin-. We doen veel van de inkopen bij de eco winkel en eten weinig vlees. Sinds een paar maanden eet ik geen suiker meer. Niet omdat het medisch niet zou mogen maar omdat ik merk dat het me heel veel energie geeft om geen suiker meer te eten. Ik kan het iedereen aanraden!

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Ooit las ik in een boek ‘problems should be solved by those who see them’. Ik heb het altijd onthouden. De wereld is vol met problemen en ik denk niet dat ik alles kan oplossen. Wat ik wel probeer is om kleine stapjes te zetten. Het is zeker een belangrijke reden dat ik milieukunde heb gestudeerd en nu bij GroenLinks werk.
Om weer wat meer ‘hands on’ bezig te zijn met duurzaamheid werk ik de laatste tijd aan het opzetten van een site voor kinder kledingruil. Het is een heel groot project om naast het werk te doen maar het is tegelijkertijd ook erg leuk om in een nieuwe wereld te duiken en hopelijk straks bij te dragen aan een langere levenscyclus van kleding.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Er zijn zoveel stappen die ik nog zou willen zetten! Ik zou graag een grotere moestuin hebben. Het dak zou ik graag helemaal vol met zonnepanelen zien (in plaats van half) en in het huis moeten nog een paar kamers geïsoleerd.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou graag zien dat we meer belang hechten aan geluk dan aan geld. De economische crisis die nu speelt bewijst opnieuw dat het systeem niet eerlijk is. Als het goed gaat met de economie kunnen beleggers enorme winsten halen. Als het slecht moet opeens iedereen meebetalen om financiële instellingen overeind te houden.

Is it easy being green?

Het is fijn om te zien dat het steeds makkelijker wordt. Zonnepanelen worden betaalbaar. Spaarlampen zijn de norm. Er zijn steeds meer ecowinkels en je kunt op veel plekken streekproducten kopen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Nou, mijn site voor kledingruil! Ik ben nu nog aan het onderzoeken hoe het er uit moet zien. Het zou tof zijn als andere mama’s willen meedenken. Ik heb een vragenlijst gemaakt om te ontdekken hoe de opzet valt. Als er lezers zijn die deze willen invullen, heel graag! Als je op deze link klikt dan kom je bij een vragenlijst die je binnen vijf minuten hebt ingevuld.

Welk weetje vind jij het allerleukste en waarom?

Dakboerin. Zij maakt moestuinen op daken in de stad. Ze is iemand die zelf wil aanpakken en dat op een hele originele en nuttige manier doet. Thuis hebben we al een groendak gemaakt op de schuur. Komend groeiseizoen wil ik ook graag een moestuintje op het dak van de studeerkamer gaan maken. Als het dak maar stevig genoeg is ..

Favoriete recept

Pompoensoep! Helemaal goed voor deze tijd van het jaar. Mjammie.

Ik ben of ken ook een Ecomama!

Wil jij ook meedoen aan de Viva Mama! rubriek? Of ken je iemand die hier niet mag ontbreken? Laat het weten!

Je naam (benodigd)

Je E-mailadres (benodigd)

Je bericht

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies