Viva la Mama! Chantal

Viva la Mama! Chantal Thursday February 2, 2012

Chantal wil nationale en Europese wetgeving, die een groen leven echt makkelijk maken.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

Vertel! Wie ben je?

Mijn naam is Chantal Van den Bossche (44), ik ben moeder van Daniel (8) en Estella (6) ), al 21 jaar samen met Gien (waarvan pas 11 jaar getrouwd omdat het toen pas mocht). Gien werkt bij de Bont voor Dieren). Ik werk als communicatiemanager voor WECF, een internationaal netwerk van ruim 100 vrouwen en milieu-organisaties die werken op het snijvlak van milieu en gezondheid aan water, sanitair, energie en chemicaliën projecten in de zogeheten EECCA landen (Oost-Europa, centraal Azie en de Kaukasus). Daarnaast lobbyen we bij de EU en de VN op deze thema’s samen met vrouwen uit onze partnerorganisaties. Ook werken we in West-Europa aan projecten zoals Nesting, in Nederland Een Veilig Nest genaamd, het bouwen van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Hoe ziet jouw dag eruit? Dat is per dag verschillend. Als ik in Nederland werk dan fiets ik ’s ochtends eerst met de kinderen naar school, daarna rij ik door naar station Amsterdam-Zuid en neem de trein naar Utrecht. Of ik ga naar een bespreking in Den Haag. Ik werk 1x in de 6 weken een aantal dagen op ons kantoor in München en dan vertrek ik met de nachttrein naar München en zit de volgende dag daar op kantoor. Ik ga regelmatig op projectbezoek en ga ook zo’n vier, vijf keer per jaar naar internationale bijeenkomsten zoals het World Water Forum dat dit jaar in Marseille plaatsvindt of de Environment for Europe ministersconferenties. En regelmatig zit ik ook in Genève. Ik werk meer dan fulltime, maar dat heeft ook weer als groot voordeel dat ik erg flexibel in mijn tijden kan zijn.

Heb je groene vingers?

Absoluut niet. Ik werk aan het vergroenen van de samenleving, maar met planten weet ik me geen raad.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik probeer vrijwel geen vlees te eten. Ik maak het in ieder geval zelf nooit klaar. Ik ben jarenlang vegetariër geweest. Van mijn 13e tot mijn 35e , maar ben toen tijdens mijn eerste zwangerschap weer begonnen met wat vlees te eten. Ik probeer dat nu weer zoveel mogelijk te beperken. Ik eet verder soms vis. En vrijwel altijd biologisch en fair trade.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Dat ik best wel zuinig ben, alles met (bak)fiets en trein doe. En zo ook onze kinderen probeer op te voeden.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Meer zelfvoorzienend zijn. Gelukkig heeft mijn vrouw wel groene handen en zorgt ze voor een florerend moestuintje.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Een wereld zonder kernenergie, een wereld zonder onnodige schadelijke stoffen, een wereld waarin we meer voor elkaar zorgen ook op milieugebied. Zo zijn de Europese milieuregels de afgelopen jaren strenger geworden en zijn de meest schadelijke pesticides verboden. Het jammere is dan weer dat landen die net buiten de eurozone liggen (balkan, noord-afrika, oekraine) een soort dumpplekken worden van louche handelaren. In dorpen waar wij werken in Oekraine staan de zakken pesticides onbeschermd in lekkende schuurtjes. Ik zou toch willen pleiten voor een hardhandige aanpak van die bedrijven die letterlijk over lijken gaan.

De reden waarom ik het zo belangrijk vind dat schadelijke stoffen totaal verboden zouden moeten worden uit consumentenproducten is dat mijn zoontje wordt in april als alles goed gaat na 5 jaar genezen verklaard wordt van kinderkanker. En geen ouder zou moeten, mogen meemaken dat zijn of haar kind kanker krijgt. Het is ook een van mijn grote drijfveren om dit werk te doen wat ik nu doe.

Is it easy being green?

In het dagelijks leven is het steeds makkelijker om groen te zijn. Biologisch is makkelijk te vinden. Hier vlakbij is sinds vorig jaar een ruime Ekoplaza te vinden. Er zijn tegenwoordig groene bouwmarkten. Dus als je zeker wilt zijn van je zaak is het tegenwoordig mogelijk om naar zaken te gaan die helemaal groen zijn. Maar ik vind dat de wetgeving op nationaal en Europees niveau groen leven wel een stuk makkelijker zou kunnen maken.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Koop vooral tweedehands. Alle schadelijke stoffen zijn dan lekker uitgewasemd en je hoeft niets nieuws te kopen. Want ‘alles is er al’.

Welk weetje op Ecoweetjes vind jij het allerleukste en waarom?

Toch wel alles op eten & drinken, want met mode heb ik niet zo heel veel en creatief ben ik voor geen meter, dus dat soort weetjes sla ik altijd over.

Favoriete recept

Ik vind alles met rijst lekker, dus of het nu Oezbeeks, Thais, Indonesisch is, ik vind het allemaal even lekker. Ook voor stevig brood met veel zaden en pitten en lekkere salades mag je me wakker maken. Met aardappelen en hollandse pot heb ik niet zoveel. Dat eten we dus eigenlijk nooit.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies