Viva la Mama! Cheryl

Viva la Mama! Cheryl Monday January 31, 2011

Cheryl, een mama met een groen hart vertelt over haar levensstijl.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen. Cheryl wil alle vrouwen minder afval laten produceren.

Vertel!
Wie ben je, waar woon je, hoe, met wie (etc)?

Ik ben Cheryl, 30 jaar oud en moeder van twee super leuke actieve kinderen. Mijn zoon is 4,5 jaar oud (juli 2006) en mijn dochter is 2,5 jaar oud (juni 2008). Na mijn studie aan de Pedagogische Academie in Utrecht ben ik ongeveer zes jaar leerkracht geweest op de basisschool. Heel leuk werk met elke dag weer nieuwe energie van zo’n klas vol koters.
Maar toen de jongste was geboren en het leven drukker werd, besloot ik even huismama te worden en te genieten van mijn kinderen! Het was super fijn dat ik nu alle tijd voor ze had! Ziek zijn, geen probleem want ik was thuis. Wel bleef ik wat administratief werk doen, maar dat was een ochtend in de week, gewoon thuis.
In 2010 kreeg ik weer nieuwe kriebels en heb ik mijn webwinkel Katoen&Ko opgericht! Geweldig om weer veel andere dingen te leren en ontdekken. Zelf was ik zo enthousiast over de producten die ik ging verkopen! En omdat mijn groene hart steeds sneller ging kloppen, was dit een perfecte manier om mijn stukje te verbeteren in de wereld van consumeren en vervuilen.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Onze dag begint door de weeks om 7.00 uur met de oudste die komt aantrippelen en ons wakker maakt voor een nieuwe uitdagende dag! Na even lekker knuffelen in het ‘grote’ bed, gaan we met z’n allen naar beneden om te ontbijten. Wanneer de oudste naar school is en manlief naar het werk, heb ik tijd met mijn dochter voor het huishouden en mijn werkzaamheden voor Katoen&Ko. In de middag is het tijd is om mijn zoon te halen, stappen we op de fiets (ook door regen en wind). ’s Middags hebben we soms een speelafspraak of een bezoekje aan oma of het postkantoor. Dan breekt de avond aan en sta ik lekker te koken terwijl kinderen spelen of televisie kijken. Om de dag een schuimbadje voor broer en zus en dan tegen 20.00 uur heb ik weer tijd voor de webwinkel, een filmpje of een les Power Yoga met mijn vriendin.
Iets wat mijn man en ik proberen, is één keer in de drie maanden naar ons favoriete Eco-restaurant in Driebergen te gaan. Want dat is voor ons echt genieten. Ontzettend lekker biologisch eten, mmmm!

Heb je groene vingers?

Nou, ik zou willen dat alles wat ik in mijn tuintje deed, succesvol was… Maar helaas er gaat nog wel een iets mis… Maar dat wil mijn pret niet drukken. Ik vind het heerlijk om in mijn tuin bezig te zijn! Gedachten op nul en lekker wroeten en planten! Vorig jaar heb ik weer nieuwe hortensia’s in potten gedaan, dus ik ben benieuwd hoe die de winter hebben doorstaan. Ook weer een lekkere tuinset gekocht om te relaxen en naar de planten en kinderen te kijken, laat de lente maar beginnen!

Wat voor eetgewoontes heb je?

We eten vaak zo natuurlijk mogelijk. Toen we nog geen kinderen hadden, kwamen de pakjes en zakjes nog vaak te pas aan de maaltijden die we maakten. Makkelijk en snel dachten we toen.
Nu kook ik vaak Hollands (stamppotten, aardappels met groenten) of pasta en rijstgerechten. We gebruiken graag biologische groenten, je proeft het verschil gewoon. In pasta en rijstgerechten zijn er genoeg pure recepten waardoor je geen kunstmatige ingrediënten en E-nummers nodig hebt. En ze smaken fantastisch!
Visgerechten zou ik nog meer willen ontdekken, daar heb ik tot nu toe niet genoeg tijd in gestoken. Terwijl ik vis erg lekker vind! Leerdoel voor de toekomst, ahum.

Wat is jouw sterkste eco power?

Als eerste is dat is het succesvol maken van Katoen&Ko! Mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen hun afvalproductie tot 0 te laten reduceren! Een bijkomend belangrijk voordeel is dat het super gezond is om bijvoorbeeld een cup te gebruiken.
Verder draag ik in mijn dagelijkse leven mijn steentje bij door het nauwkeurig scheiden van ons afval, plastic, GFT, papier, luiers, glas en af en toe naar het afvalstation om grote hoeveelheden weg te brengen. Helaas is mijn groene hart wat later gaan kloppen, anders had ik ook wasbare luiers aangeschaft. Maar omdat mijn jongste er bijna uit is, gaat dat niet meer lukken.
Cosmetica koop ik alleen van natuurlijke en biologische merken. Ik heb ook een allergie voor bepaalde conserveringsmiddelen, dus daarom is het alleen al heel fijn om zo puur mogelijke producten te gebruiken.
In en rond het huis let ik op energieverbruik. Onze kinderen gaan niet elke dag in bad en als ze gaan, dan samen! Lichten uit waar we niet zijn, spaarlampen, verwarming niet loeiend aan zetten, zo veel mogelijk op de fiets en milieuvriendelijk printpapier en enveloppen. Ook hebben wij een hybride auto en alles wat verkeerd uit de printer komt, is tekenpapier.
Kortom het zit hem ook in de kleine dingetjes!

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou het liefste alle boodschappen bij de Eco-winkels willen halen. Dat lukt ons nog niet. Ook financieel moet het te doen blijven…
Daarnaast had ik graag wasbare luiers en zoogcompressen gebruikt, maar in die tijd was mijn oog daar nog niet op gevallen, helaas.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn wat zou je willen veranderen in de wereld?

Alle vrouwen aan de Mooncup! (of wasbaar maandverband)

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Zet je angst, onzekerheid of aarzeling opzij en probeer een Mooncup. Je hebt jouw stukje afval (11.000 tampons/maandverband in een gemiddeld vrouwenleven!) verminderd tot niets!

Favoriete recept

Favoriete recept
Tortilla’s met kip. Een lekker recept om te maken zonder alle zakjes en sausjes die in de winkel liggen.

Benodigdheden:

  • 6-8 zachte tortilla’s
  • 1 pakje gezeefde tomaten (400ml)
  • ongeveer 300 gram kipfilet in stukjes
  • 125 ml sourcream
  • geraspte kaas, naar smaak
  • klein blikje maïs
  • klein blikje kidneybonen
  • 1 paprika
  • 1 prei
  • 1 tl djinten, fijngemalen komijnen

Snijd de paprika en prei in kleine stukjes, net als de kip. Spoel de kidneybonen oaf in een vergiet en laat de mais uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de kip met wat olie of vloeibare boter gaar. Doe de stukjes prei en paprika er later bij. Even laten meebakken en na ongeveer 3 minuten de mais en kidneybonen erbij voor ongeveer 1 minuut. Dan 300 ml van de gezeefde tomaten en het komijn toevoegen. Goed doorroeren.
Vervolgens per tortilla een klein laagje sourcream en een grote lepel van het bakmengsel erbij. Oprollen en de volgende tortilla maken.
Zo maak je de tortilla’s af totdat het mengsel op is. Je legt alles in een ingevette bakschaal. Dan doe je het laatste beetje gezeefde tomaten samen met de geraspte kaas eroverheen. Vervolgens 15 tot 20 minuten in de oven en smullen maar.

Wil jij ook in de Viva Mama! rubriek? Schroom dan niet en mail ons!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies